This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nyilaskereszt egy józsefvárosi ház falán. Nem bánnám, ha maradna

Illustration for article titled Nyilaskereszt egy józsefvárosi ház falán. Nem bánnám, ha maradna

Napi önkényuralmi jelképünk következik, a tegnapi vörös csillagok után ezúttal nyilaskereszt formájában. A téglába karcolt jelet a talán leghosszabb ideje aktív és talán legkevésbé ismert budapesti városblogger, Utazó fényképezte a napokban a Tisztviselőtelepen.

Advertisement

A házfal amúgy igazi kincsesbányája a régi "firkáknak", a posztban szerepelnek karcok a tízes évektől egészen az ötvenesekig. Még csak nyilaskeresztből sem ez az egyetlen, van közte 33-as és 38-as is. Vajon kik lehettek a hülye gyerekek, akik bekarcolták? Kiskamaszok, akik néhány évvel később nagyon szarul érezték magukat emiatt, vagy épp ellenkezőleg, olyanok akiknek akkor jött el csak igazán az ideje?

Advertisement

Bárhogy is, én nagyon nem szeretném, ha eltűnnének ezek a firkák. Ez nem azért van, mert én vagyok a Cink jobbra tolódásért felelős tárca nélküli bloggere (amit a Horthy-poszt óta persze hiába is tagadnék). Ideológiától függetlenül hülyeségnek tartom a történelmi emlékek eltörlését - legyen szó az ország legszebb Kádár-címeréről vagy épp egy emléktábláról, melyen Gerő Ernő neve is szerepel.

Advertisement

Ez nem olyan, mint a nem rég felbukkant neonáci emlékmű. Ez sokkal inkább illik a történelmi graffitik sorába. Ha úgy tetszik egy különleges várostörténeti dokumentum, amelyikre titkos túrákat kellene szervezni és elmondani mellette mi is történt a környéken azokban az években.

Advertisement

Szerintetek?

/fotó: photoblog.com/utazo/

Share This Story

Get our newsletter