Hat korm√°nyzati vagy ahhoz k√∂zeli figur√°t √©rint a beutaz√°si tilalom. Amerika az√©rt most l√©pett, mert a magyar korrupci√≥ trendje annyira negat√≠v, hogy ha √≠gy folytat√≥dna, lehetetlenn√© v√°lhatna sz√∂vets√©gben maradnunk. ErrŇĎl Andr√© Goodfriend amerikai √ľgyvivŇĎ besz√©lt h√©tfŇĎn.

Magyarorsz√°g √©vekig nem reag√°lt az Egyes√ľlt √Āllamok ism√©tlŇĎdŇĎ felvet√©seire ‚Äď Clinton k√ľl√ľgyminisztertŇĎl a k√ľl√ľgy k√ľl√∂nf√©le jelent√©seiig ‚Äď, miszerint erŇĎs√∂dŇĎben van az √°llamigazgat√°st √©s a korm√°nyzatot is √©rintŇĎ korrupci√≥. Ez lehet az egyik oka, hogy most ilyen kem√©ny figyelmeztet√©st kaptunk Amerik√°t√≥l, de szeretn√©k elker√ľlni, hogy megromoljon a viszonyunk.

A nagy √∂r√∂m√∂mre a diplom√°cia Al Pacin√≥j√°nak bizonyult Goodfriend a h√°tt√©rbesz√©lget√©sen, amelyen r√©szt vettem, t√∂bbsz√∂r megism√©telte, hogy a beutaz√°si tilalmak √ľgy√©ben nem fognak neveket mondani, √©s a bizony√≠t√©kaikat sem adj√°k √°t a magyar f√©lnek. A diplomata c√©lzott arra is, hogy a korrupci√≥s √ľgyrŇĎl, ami az eg√©sz alapja, nem nekik kell adatokat szolg√°ltatniuk, arr√≥l a magyar korm√°nynak magyar √°llapolg√°rokt√≥l is lehet tudom√°sa. A hat√≥s√°goknak nem az amerikaiakra kellene v√°rniuk olyan √ľgyekben, ahol magyarok jelezt√©k a probl√©m√°kat ‚Äď mondta.

Az Index √°ltal h√©tfŇĎn bedobott elm√©letet, miszerint az √ľgy a t√∂meges √°facsal√°sokon kibukott amerikai √©tolajgy√°rt√≥t korrump√°lni pr√≥b√°l√≥ figur√°k miatt robbant ki, ez nem c√°folja. Igaz, nem is erŇĎs√≠ti meg, √©s erre az √ľgyvivŇĎ sem volt hajland√≥.

Advertisement

Goodfriend azt is egy√©rtelmŇĪv√© tette, hogy Amerika tesztk√©nt tekint az √ľgyre, √©s figyeli, hogy a magyar f√©l t√©nyleg hisz-e a korrupci√≥ elleni harcban, √©s l√©pni fog-e. Rog√°n Antal fideszes frakci√≥vezetŇĎ szemtelen megjegyz√©s√©re, miszerint a magyar korm√°ny nem tudja, az amerikaiak viccelnek-e ezzel az eg√©sszel, annyit mondott, hogy nincs okuk viccelni.

Advertisement

A korrupci√≥r√≥l besz√©lni kell ‚Äď sz√∂gezte le a diplomata, √©s azt is mondta, az eset, illetve Szijj√°rt√≥ k√ľl√ľgyminiszter mostani washingtoni √ļtja j√≥ alkalom arra, hogy a k√©t sz√∂vets√©ges orsz√°g felnŇĎttk√©nt t√°rgyaljon ezekrŇĎl a k√©rd√©sekrŇĎl.

Elhangzott, hogy a korrupci√≥ Magyarorsz√°gi trendje mennyire negat√≠v, annak ellen√©re, hogy a t√∂bbi volt kommunista orsz√°ghoz k√©pest sokkal jobb helyzetbŇĎl indultunk.

Advertisement

Az √ľgyvivŇĎ arr√≥l is besz√©lt, hogy ha az √ľgy nem korm√°nyzati szereplŇĎket √©rintett volna, a nagyk√∂vets√©g nem figyelmeztette volna a magyar k√ľl√ľgyminiszt√©riumot. Goodfriend nem tudja, hogy az √©rintetteknek vannak-e potenci√°lisan befagyaszthat√≥ sz√°ml√°ik Amerik√°ban.

MegerŇĎs√≠tette, ha nem mer√ľl fel √ļj k√∂r√ľlm√©ny, a kitilt√°s √∂r√∂kre is sz√≥lhat, illetve ha az a gyan√ļ t√°mad, hogy a korrupci√≥s p√©nzt az illetŇĎ csal√°dja is √©lvezi ‚Äď mondjuk abb√≥l tan√≠ttaj√°k a gyereket‚Äď, a tilt√°s √©rinthet csal√°dtagokat is.