77 embert ölt meg hĂĄrom Ă©ve NorvĂ©giĂĄban egy fĂ©rfi, zömĂŒket UtĂžya szigetĂ©n. Az ĂĄldozatokra Ășgy fognak emlĂ©kezni, hogy kifƱrĂ©szelnek egy csĂ­kot a szigetbƑl.

Jonas Dahlberg svĂ©d kĂ©pzƑmƱvĂ©sz terve, ez a nagy lyuk a sziget egyik nyĂșlvĂĄnyĂĄn nyerte az emlĂ©kmƱre kiĂ­rt pĂĄlyĂĄzatot. Az ötlet akkor szĂŒletett, amikor Dahlberg elƑször lĂĄtogatta meg a szigetet. A mĂ©szĂĄrlĂĄsnak helyszĂ­nt adĂł Ă©pĂŒletek szomorĂșsĂĄga ötvözƑdött a norvĂ©g tengerparti tĂĄj szĂ©psĂ©gĂ©vel, ebbƑl a szĂ©p tĂĄjbĂłl lesz a nyugtalanĂ­tĂłan egyenes vonalĂș emlĂ©kmƱ.

A lyukhoz ösvĂ©ny vezet majd az erdƑn keresztĂŒl, ami egy alagĂștban folytatĂłdik Ă©s a lyuk egyik oldalĂĄn vĂ©gzƑdik, ahol ĂŒvegablakon kinĂ©zve el lehet majd olvasni az ĂĄldozatok kƑbe vĂ©sett neveit – közelrƑl, de mĂ©gis megĂ©rinthetetlen tĂĄvolsĂĄgban.

Advertisement

A 77 ĂĄldozat közĂŒl 8 nem a szigeten halt meg, hanem OslĂłban, ahol a Grubbegata Ă©s Akergata utcĂĄk között ĂĄll majd az emlĂ©kmƱ mĂĄsik fele. A szigetbƑl kitermelt kƑbƑl Ă©s az onnan ĂĄtĂŒltetett növĂ©nyekbƑl kĂ©szĂ­tenek sĂŒllyesztett, kanyargĂłs ösvĂ©nyt.