89 √©ves kor√°ban elhunyt az √∂tvenes √©vek legend√°s magyar fociv√°logatottj√°nak utols√≥ √©lŇĎ tagja, Buz√°nszky JenŇĎ.

A sportol√≥ december 12-√©n ker√ľlt az esztergomi k√≥rh√°zba, ahol aznap meg is oper√°lt√°k. Fia, ifjabb Buz√°nszky JenŇĎ december 16-√°n √ļgy nyilatkozott, hogy √©desapja √°llapota t√∂bb mint h√°rom nappal a mŇĪt√©t ut√°n is kritikus, majd 17-√©n √ļjabb mŇĪt√©tre ker√ľlt sor. Fia december 30-√°n arr√≥l besz√©lt, hogy apja szervezete nagyon legyeng√ľlt, hangulata ingadoz√≥, az √ľnnepek alatt napokon √°t jobb√°ra csak aludt, amikor azonban az intenz√≠v oszt√°lyr√≥l a belgy√≥gy√°szatra k√∂lt√∂ztett√©k, a kor√°bbiakhoz k√©pest kimondottan j√≥ hangulatban volt. Vas√°rnap este 8-kor halt meg az esztergomi k√≥rh√°zban.

A Dorogi B√°ny√°sz jobbh√°tv√©dje volt az Aranycsapat egyetlen olyan tagja, aki sosem j√°tszott budapesti csapatban: felnŇĎtt karrierj√©t a P√©csi VSK-ban kezdte, de legnagyobb r√©sz√©t Dorogon t√∂lt√∂tte.

A v√°logatottban 1950 √©s 1956 k√∂z√∂tt 49 alkalommal j√°tszott, √©s onnant√≥l kezdve, hogy Sebes Guszt√°v bev√°logatta, gyakorlatilag stabil helye volt a csapatban. Tagja volt a helsinki olimpi√°n arany√©rmes, illetve az 1954-es vil√°gbajnoks√°gon ez√ľst√©rmet szerzŇĎ csapatnak is.

35 √©ves kor√°ban vonult vissza az akt√≠v labdar√ļg√°st√≥l, majd edzŇĎk√©nt dolgozott Dorogon √©s Esztergomban, k√©sŇĎbb a Kom√°rom megyei sz√∂vets√©gben √©s az MLSZ-ben is t√∂bbf√©le tiszts√©get t√∂lt√∂tt be. Buz√°nszky JenŇĎ nev√©t ŇĎrzi a dorogi stadion, illetve t√∂bb, iskolai focikupa is.

Advertisement

Nem lehet nagy biztoss√°ggal kijelenteni, de lehet, hogy j√≥ ideig ŇĎ is marad az utols√≥ magyar futballista, aki d√∂ntŇĎt j√°tszhatott egy fociv√©b√©n.