Ti is √ļgy tudt√°tok, hogy a boltosnak nincs joga nyafogni, ha h√ļszezressel szeretn√©tek kifizetni egy doboz gyuf√°t? Lehet, hogy m√©g balh√©ztatok is ilyen helyzetben? Nos, nem volt igazatok!

N√©h√°ny hete t√∂rt√©nt, hogy a klasszikus nincs kisebb k√©rd√©st feltette a p√©nzt√°ros egy v√°s√°rl√≥nak elŇĎttem a sorban, mire a v√°s√°rl√≥ alaposan √∂sszehajtogatta a h√ļszezres√©t, eg√©szen v√©konyra √©s laposra, √©s azt mondta, tess√©k, √≠gy m√°r sokkal kisebb. A p√©nzt√°ros szomor√ļ lett ettŇĎl, √©s √ļgy, ahogy volt, visszaadott a hajtogatott h√ļszasb√≥l, √©n meg r√∂hincs√©ltem magamban.

Még arra is gondoltam, hogy ezt egyszer kipróbálom, amikor majd bátrabb leszek.

De most kider√ľlt, hogy nem volt igazunk. M√°rmint nekem sem, aki r√∂hincs√©ltem magamban, √©s a huncut v√°s√°rl√≥nak sem, aki hajtogatott cinikusan.

A P√©nzcentrum vil√°goss√°got √©bresztŇĎ √∂ssze√°ll√≠t√°s√°b√≥l ugyanis kider√ľlt, hogy minden m√°shogy van ezzel kapcsolatban, mint ahogy √©n eddig gondoltam. Ugyanis b√°r az MNB √°ltal kibocs√°tott bankjegyeket √∂sszess√©g√©ben mindenki √©s mindenhol k√∂teles elfogadni,

ez a rendelkez√©s azonban nem z√°rja ki azt, hogy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ term√©kek, szolg√°ltat√°sok √°r√°nak megfizet√©sekor √©sszerŇĪ keretek k√∂z√∂tt √©rv√©nyes√ľljenek az adott fizet√©s k√∂r√ľlm√©nyeinek saj√°toss√°gai, √≠gy visszautas√≠that√≥ a bankjegyek √©s √©rm√©k elfogad√°sa, ha a kereskedŇĎ az √°ru √©rt√©k√©n√©l ar√°nytalanul nagyobb c√≠mletbŇĎl nem tud visszaadni.

Advertisement

√ČsszerŇĪs√©g √©s ar√°nyoss√°g ‚Äď gondolt√°tok volna? Vagy tudt√°tok is net√°n?

A másik, ami meglepett, az aprós fizetéssel kapcsolatos problematika. Ha ugyanis valaki

50 darabn√°l t√∂bb √©rm√©vel szeretne fizetni, a kereskedŇĎ nem k√∂teles azt elfogadni. Nagyobb mennyis√©gŇĪ, azaz 50 darabot meghalad√≥ √©rm√©t csak a hitelint√©zetek √©s a posta k√∂telesek fizet√©s√ľl elfogadni. A kereskedŇĎk saj√°t √ľzletpolitik√°juknak megfelelŇĎen d√∂nthetnek arr√≥l, hogy v√°s√°rl√≥ikt√≥l elfogadj√°k-e az 50 darabn√°l nagyobb mennyis√©gŇĪ √©rm√©vel val√≥ fizet√©st.

Advertisement

H√°t ilyen ez a vil√°g, mindig kider√ľl valami √©rdekes. Csak nehogy v√©rszemet kapjanak a boltosok!