Az eset Izraelben történt.

Ma reggel h√°zkutat√°st tartottak korrupci√≥val gyan√ļs√≠tott izraeli k√∂ztisztviselŇĎkn√©l, k√∂zt√ľk egy miniszterhelyettes lak√°s√°n √©s irod√°j√°ban ‚Äď jelentette az izraeli k√∂zszolg√°lati r√°di√≥.

A korrupci√≥s √ľgyek felder√≠t√©s√©re l√©trehozott, Lahav 433 nevet viselŇĎ rendŇĎri egys√©g nyomoz√≥i titokban m√°r egy √©ve nyomoznak a harminc gyan√ļs√≠tott, k√∂zt√ľk egy volt miniszter √©s a jelenlegi bel√ľgyminiszter-helyettes ut√°n, √©s mostanra szereztek el√©g bizony√≠t√©kot a vizsg√°latok ny√≠lt szakasz√°hoz. A Jedi√≥t Ahron√≥t c√≠mŇĪ √ļjs√°g honlapja, a Ynet √ļgy √©rtes√ľlt, hogy Jehuda Weinstein √°llam√ľgy√©sz az√©rt is hat√°rozta el az √ľgy nyilv√°noss√° t√©tel√©t, mert k√∂zeleg a m√°rciusi parlamenti szavaz√°s, √©s meg√≠t√©l√©se szerint a szavaz√≥knak tudniuk kell, hogy ki ellen folyik korrupci√≥s nyomoz√°s.

A megveszteget√©ssel, csal√°ssal, bizalommal val√≥ vissza√©l√©ssel, iratok meghamis√≠t√°s√°val √©s p√©nzmos√°ssal v√°dolt politikusok √©s k√∂ztisztviselŇĎk, k√∂zt√ľk Faina Kirsenbaum bel√ľgyminiszter-helyettes √©s Sztav Miseznyikov volt turisztikai miniszter, mind Avigdor Liberman Iszrael B√©t√©nu (Izrael a Haz√°nk) nevŇĪ jobboldali p√°rtj√°hoz tartoznak orsz√°gos vagy helyi szinteken.

√Ātveszem a sz√≥t egy pillanatra, Avigdor Liberman ugye megvan? Ňź kb. az izraeli Jobbik, el√©g s√ļlyos arc, jelenleg k√ľl√ľgyminiszter.

A rendŇĎrs√©g szerint a gyan√ļs√≠tottak komoly k√∂zp√©nzeket juttattak k√ľl√∂nb√∂zŇĎ nonprofit csoportoknak, k√∂zt√ľk sportszervezeteknek, amelyek cser√©be nepotista m√≥don kinevez√©seket √©s √°ll√°sokat biztos√≠tottak a p√©nzt juttat√≥k csal√°dtagjainak, √©s a k√∂zp√©nz egy r√©sz√©t visszacsorgatt√°k a k√∂ztisztviselŇĎk zseb√©be vagy valamilyen juttat√°s form√°j√°ban ‚Äěh√°l√°lt√°k meg‚ÄĚ a t√°mogat√°st. Az √ľgy √©rdekess√©ge, hogy a rendŇĎrs√©g munk√°j√°√©rt felelŇĎs Jich√°k Aharonovic belbiztons√°gi miniszter is az Iszrael B√©t√©nu p√°rt politikusa.

Avigdor Liberman k√ľl√ľgyminiszter elutas√≠totta a korrupci√≥s v√°dakat, boszork√°ny√ľld√∂z√©snek nevezte az √ľgyet, amelynek c√©lja szerinte a p√°rt lej√°rat√°sa a m√°rciusi v√°laszt√°sok elŇĎtt. A p√°rt k√∂zlem√©nyben b√≠r√°lta a gyan√ļs√≠t√°sokat √©s ki√°llt gyan√ļs√≠tott tagjai √°rtatlans√°ga mellett. Szerint√ľk a rendŇĎrs√©g a p√°rt 1999-es megalap√≠t√°sa √≥ta mindig nagy letart√≥ztat√°sokat √©s nyomoz√°sokat jelentett be a nyilv√°noss√°g elŇĎtt a v√°laszt√°si kamp√°nyok idej√©n. Baruch Kra, a t√≠zes t√©v√©csatorna jogi szak√©rtŇĎje szerint ennek a korrupci√≥s √ľgynek az a k√ľl√∂nlegess√©ge, hogy nem befoly√°sra t√∂rekvŇĎ gazdag mag√°nszem√©lyek vetett√©k be tisztess√©gtelen c√©lokb√≥l saj√°t anyagi eszk√∂zeiket, hanem csakis k√∂zp√©nzeket haszn√°ltak megveszteget√©sre. Szerda d√©lut√°nig letart√≥ztattak h√°rom √∂nkorm√°nyzati vezetŇĎt, akiket azzal v√°dolnak, hogy a nekik √©s p√°rtszervezet√ľknek juttatott p√©nzeket √°ll√°sjuttat√°sokkal ‚Äěk√∂sz√∂nt√©k meg‚ÄĚ, ami pedig k√∂zhatalommal val√≥ vissza√©l√©st jelent.

Advertisement

Forr√°s: MTI