Nincs karácsony → Rajtaütnek a korrupt köztisztviselőkön

Az eset Izraelben történt.

Ma reggel házkutatást tartottak korrupcióval gyanúsított izraeli köztisztviselőknél, köztük egy miniszterhelyettes lakásán és irodájában – jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

A korrupciós ügyek felderítésére létrehozott, Lahav 433 nevet viselő rendőri egység nyomozói titokban már egy éve nyomoznak a harminc gyanúsított, köztük egy volt miniszter és a jelenlegi belügyminiszter-helyettes után, és mostanra szereztek elég bizonyítékot a vizsgálatok nyílt szakaszához. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet úgy értesült, hogy Jehuda Weinstein államügyész azért is határozta el az ügy nyilvánossá tételét, mert közeleg a márciusi parlamenti szavazás, és megítélése szerint a szavazóknak tudniuk kell, hogy ki ellen folyik korrupciós nyomozás.

A megvesztegetéssel, csalással, bizalommal való visszaéléssel, iratok meghamisításával és pénzmosással vádolt politikusok és köztisztviselők, köztük Faina Kirsenbaum belügyminiszter-helyettes és Sztav Miseznyikov volt turisztikai miniszter, mind Avigdor Liberman Iszrael Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali pártjához tartoznak országos vagy helyi szinteken.

Advertisement

Átveszem a szót egy pillanatra, Avigdor Liberman ugye megvan? Ő kb. az izraeli Jobbik, elég súlyos arc, jelenleg külügyminiszter.

A rendőrség szerint a gyanúsítottak komoly közpénzeket juttattak különböző nonprofit csoportoknak, köztük sportszervezeteknek, amelyek cserébe nepotista módon kinevezéseket és állásokat biztosítottak a pénzt juttatók családtagjainak, és a közpénz egy részét visszacsorgatták a köztisztviselők zsebébe vagy valamilyen juttatás formájában „hálálták meg” a támogatást. Az ügy érdekessége, hogy a rendőrség munkájáért felelős Jichák Aharonovic belbiztonsági miniszter is az Iszrael Béténu párt politikusa.

Avigdor Liberman külügyminiszter elutasította a korrupciós vádakat, boszorkányüldözésnek nevezte az ügyet, amelynek célja szerinte a párt lejáratása a márciusi választások előtt. A párt közleményben bírálta a gyanúsításokat és kiállt gyanúsított tagjai ártatlansága mellett. Szerintük a rendőrség a párt 1999-es megalapítása óta mindig nagy letartóztatásokat és nyomozásokat jelentett be a nyilvánosság előtt a választási kampányok idején. Baruch Kra, a tízes tévécsatorna jogi szakértője szerint ennek a korrupciós ügynek az a különlegessége, hogy nem befolyásra törekvő gazdag magánszemélyek vetették be tisztességtelen célokból saját anyagi eszközeiket, hanem csakis közpénzeket használtak megvesztegetésre. Szerda délutánig letartóztattak három önkormányzati vezetőt, akiket azzal vádolnak, hogy a nekik és pártszervezetüknek juttatott pénzeket állásjuttatásokkal „köszönték meg”, ami pedig közhatalommal való visszaélést jelent.

Advertisement

Forrás: MTI

Share This Story

Get our newsletter