A keddi origós tüntetés után amolyan véletlen kontrasztként ma délután kettőtől a Demokrata Andrássy úti szerkesztőségében tartották a Magyar Krónika első számának bemutatójával összekötött sajtótájékoztatót. Spoiler: volt egy Sáling-related elszólás is!

Bencsik Gábor, Kerényi Imre és Bencsik András válaszolgattak a magazin nevében a kizárólag – ahogy ők mondták – ellenzéki újságírók kérdéseire. Miután mindenki átlapozgatta a recepción megkapott sajtópéldányát, és elcsodálkozott azon, hogy valóban pitypanggal indul a Krónika, valamint lefotózta a többieket, ahogy ezt teszik, helyet foglaltak Kerényiék. Bencsik Gábor gyorsan bemutatta, ki milyen formában van jelen: Bencsik András a Demokrata főszerkesztőjeként az infrastruktúrát biztosítja a lapnak a professzionális működéshez; Kerényi – filmes hasonlattal élve – a Krónika producere; Bencsik Gábor főszerkesztőként maga a rendező.

Kulturális, közéleti havilap lesz a Magyar Krónika – folytatta B. Gábor. Külön kiemelte, hogy a fennmaradás szempontjából fontos, hogy egy jól megcsinált, vizuálisan látványos lap legyen. Emiatt a szerzőkkel is vállalta a vitákat, akik közül többen kevesellték a rendelkezésükre álló terjedelmet. Örkény országában nem lehet gond tömören fogalmazni – érvelt.

Advertisement

A borítón szereplő Szent István-palástról elmondta, hogy az 1000 éves államiságot jelképezi, de belelátható egy angyalszárny is, ami körülöleli az országot, egyúttal a lapot is. A 10 000 példányban megjelenő Krónika első három számát a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatta, később azonban a hirdetőkre és más szponzorokra lesznek utalva. Azért is, mert 5800 példány könyvtárakba megy, ebből 700 határon túliakba. De bizakodnak, az első előfizetést már alá is írta valaki. Jöhettek a kérdések.

Meleglobbi? Lázár János? Origo? – kérdezték az újságírók. A sajtószabadság nem az, amikor bárki bármit és bárhol megírhat – válaszolta Bencsik Gábor. Megvannak ezeknek a kérdéseknek is a médiumai, a Krónika nem aktuálpolitikai lap lesz. Arról, hogy egy jó melegdarabról megjelenhet-e kritika, Kerényi azt mondta, azt írja meg, ami neki tetszik. Majd Bencsik Gábor vette át a szót. Szerinte a melegkérdés Európa egyik legfontosabb dilemmája, hiszen elvesztette a fizikai reprodukció képességét, amit sokoldalúan, többfelől kéne megvizsgálni, de erre a Krónika egy számában nem lenne elég hely.

Advertisement

Arról, hogy mi a véleményük az Origo-ügyről és Sálingról, Bencsik Gábor szintén azt mondta, hogy nem politizálnak. A többi politikai vonatkozású kérdést mind hárították, az illetékesekhez irányítva a kérdezőket. Ekkor Bencsik András körbenézett, és megkérdezte, van-e itt valaki az Echo TV-től, a Magyar Nemzettől vagy bármely kormánypárti médiától. Nagy csend után hozzátette, ő se tudja, hogy ez mit jelent, de elgondolkodtató. Végül elismerte, hogy megsüvegelendő az ellenzéki újságírók lelkesedése, bár inkább a saját dolgaikat kéne átvilágítaniuk.

Miután a 444-es Plankó Gergő kikérte, hogy ellenzékinek mondják, Kerényi kifejtette, nem létezik olyan, hogy független újságíró, de még független ember sincs. "A függetlenség egy absztrakció, egy vékony sáv, ahol az embernek, de még a léleknek sincsen hely." Bencsik Gábor elmondta, hogy bár nem titkoltan kormánypárti lap a Krónika, és szerinte nincs is azzal gond, ha egy adott kormány támogat egy számára szimpatikus magazint, hozzátette, hogy ettől függetlenül Orbán Viktor a lapban kizárólag mint szerző szerepel. Igennel válaszolt arra, hogy a másik oldal szerzőitől is fogadnának-e szövegeket, amennyiben valami jót írnának meg. A kérdésemre, hogy a 4-es metróról miért nincs egy szó sem, azt mondta, ebbe a számba egyszerűen nem fért bele, ahogy a felújított, szintén csodás Zeneakadémia se. Majd Bencsik András hozzátette, hogy valamelyik következő számban mindenképpen sor kerül a 4-es metróra is. Azt azonban, hogy Gyurcsány Ferenc írhasson a Krónikába, kategorikusan kizárták.

Természetesen elhangzott az ismerős érvelés, miszerint a Krónika nem "fikalap" lesz, hanem azzal a naiv elhatározással indul, hogy az országban történő jó dolgokat írják meg, aminek egészségesen örülni lehet. Kerényi hozzátette, a Múzeum Café és a Rubikon jelentették számukra a mintát, mert ezek nem a napi bozótharcokban vesznek el, hanem megadják a tiszteletet a témáknak.

Advertisement

A sajtótájékoztató után az épület előtt megjelent a januári tüntetésről ismerős hasábember, aki végleg átfordította az egészet bohózatba. "Kerényi úr, nagyon melegem van ebben a gyönyörű dobozban, meleg vagyok..." – sóhajtotta.