Illustration for article titled Nincs elég nagypálya Felcsúton

Ezért építenek még két fűtöttet. 2,25 milliárd forintnyi adó, vagyis a tavalyinál másfélszer több közpénz folyik idén a költségvetés helyett Orbán akadémiájába. Az adományozó cégek fura módon titkolják, hogy mennyit adtak a Főnök rettentő drága hobbiprojektjébe.

Advertisement

Közben indul az akadémia saját vasútvonalának építése, 600 milliós EU-pénzből.

2,25 milliárd forint tao-támogatást kért idénre a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány (FUNA), amire az MLSZ már rá is bólintott. A tao-támogatás az a pénz, amire az azt megkapók azt szokták mondani, hogy "nem közpénz, magáncégek felajánlása." Ez az igazságnak csak az egyik, és mit tesz isten, pont a félrevezető szelete. Ezt az adót ugyanis ha mondjuk nem a FUNA páncéltermébe talicskázták volna át, nem más kapta volna meg, mint a költségvetés.

Advertisement

A Figyelő megnézte, mennyit és mire költenek az idén. A messze legnagyobb kiadás a két fűtött füves nagypálya, amik majdnem másfél milliárd forintba kerülnek neked és nekem. Jó érzés tudni, hogy 100 millió forinttal járulunk hozzá a "személyi jellegű kiadásokhoz", amibe beletartozik egy hétfős (!!!!) sajtóosztály fenntartása. Hogy is fogalmazhatnám meg finoman: ez pont hattal több státus, mint amennyi egy ekkora sportszervezet sajtóügyeinek profi intézéséhez szükséges, de ha azt vesszük, hogy kell egy helyettes, ha a sajtós szabadságon lenne, vagy beteg, akkor öttel. A településnyi embert foglalkoztató legnagyobb magyar vállalatoknak van ekkora sajtóosztályuk.

A Figyelő azt is kiszúrta, hogy 67 milliót kaptak a Pancho Stadion biztonsági rendszerének fejlesztésére. Csakhogy ezt lényegében a PAFC nevű NB I-es csapat használja, ők profitálnak a fejlesztésből, de a csapatot magáncég működteti, és a FUNA adóforintjaiból elvileg nem lehetne támogatni. Az ügyben próbálták megkérdezni a felelőst, Mészáros Lőrinc testvérét, Lászlót, de ő nem akart nyilatkozni.

Advertisement

A hetilap cikke megpendíti, hogy a Simicska–Orbán-párbaj a magyar sportéletre is kihathat. A Közgép támogatta például Szijjártó Péter külügyminiszter dunakeszi futsalcsapatát, de a lap szerint a harc miatt esett kútba egy erős budapesti férfi kézilabdacsapat megalapítása, sőt a verszprémi kézicsapat is megérezheti a vihart, mivel az Simicska Lajos ismert kedvence.

Advertisement

A Puskás Akadémia nemcsak adóforintokat kap, hanem az EU regionális fejlesztésekre küldött pénzének egy részét is. Az Átlátszó friss cikke szerint indul a felcsúti kisvasútprojekt, hiszen az Orbán vikendháza mellé épített akadémiának eddig elképesztő módon nem volt saját vasútvonala. Most már lesz, amihez a kormány 600 milliós EU-pénzt utalt ki.

Share This Story

Get our newsletter