This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nincs elég kínai

Illustration for article titled Nincs elég kínai

Csökkent a kínai munkaerő-állomány 2014-ben, a trend a jövőben folytatódik és gyorsul is.

Advertisement

A kínai statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly 915,8 millió 16 és 59 év közötti lakos dolgozott az országban, 3,7 millióval kevesebb, mint 2013 végén. A 2012 óta mutatkozó trend hátterében demográfiai változások húzódnak, a kínai társadalom öregszik, a folyamatot az 1979-ben bevezetett – eredeti formájában családonként szigorúan egy gyermek vállalását engedélyező – családpolitika gyorsítja.

A munkaerő-állomány zsugorodása a jövőben gyorsulni fog, ahogy ez máris megmutatkozik: 2012-2013-ban a dolgozók száma még a tavalyinál kisebb arányban, 2,4 millióval csökkent.

Advertisement

A Deutsche Bank egy korábbi elemzése szerint 2030-ban már csak 781,8 millióan, 2040-ben 743 millióan, az évszázad közepén 650,9 millióan dolgoznak majd az országban.

A munkaképes korúak táborának csökkenésével párhuzamosan az idősek száma tavaly több mint 10 millióval nőtt, 212,4 millió lakos 60 éves vagy öregebb, ami a teljes lakosság 15,5 százaléka. A trend segít a munkanélküliség növekedésének elkerülésében, de hosszú távon komoly gondokat okozhat.

Advertisement

Egyes iparágakban már most is munkaerőhiány van, ennek növekedése és a kínálat szűkülése miatt az emelkedő bérek ronthatják az ország versenyképességét.

A kínai kormány az egykepolitika jelentős lazításával próbálja lassítani a trendet, második gyermeket azonban a vártnál sokkal kevesebb pár tervez.

Advertisement

[via MTI]

Share This Story

Get our newsletter