​Nigéria–Algéria negyeddöntőre számítok

Na jó, csak vicceltem. Már csak azért is nyerniük kell a franciáknak és a németeknek dettó, hogy a mai 1982-es visszavágó után jöjjön még egy 1982-es visszavágó. Idősebb olvasóink talán még emlékeznek rá, hogyan mentek döntőbe akkor a németek. Én soha nem felejtem el!

Advertisement

Utána rájuk sem bírtam nézni évtizedekig. Az, ahogy Toni Schumacher elgázolta Battiston csatárt, a német labdarúgás szégyene marad mindörökre. Ráadásul mekkorát futballoztak akkor a franciák, az 1-1-es rendes játékidő után úgy mentek el a hosszabbításban 3-1-re, mint a villám, simán meg kellett volna lennie a meccsnek. Ehelyett jött a gyilkos német kapus, akit egészen elképesztő módon nem állítottak ki, a tizenegyeseket meg persze megnyerték. Na mindegy, előreszaladtam, Inkei kolléga algériás posztja miatt, ma még nem tartunk ott. Az azonban ezzel együtt is érdekes, hogy napjainkban a franciákat már nem igazán szeretem – az 1998-as döntőben szurkoltam nekik utoljára –, a németeket meg annál inkább.

Hiába, minden változik, mozgásban van, az öröknek vélt értékek tovatűnnek!

Franciaország–Nigéria délután hatkor. Egy ismerősöm a márciusi 4-3-as Barcelona–Real Madrid elején kb. azt írta ki Facebookra, hogy Benzemával messzire jutni nem lehet, Nantes-szint. Aztán Karim vágott kettőt, és volt még három ziccere, ha mindet berúgja, nem a katalánok nyerik az év futballmeccsét. Benzema ezen a vb-n is úgy mozog szinte, mint akkor – az Ecuador elleni kínlódást leszámítva –, ha tartja-visszahozza a Honduras és a Svájc elleni formáját, nem sok sót fognak enni a nigériaiak. Látjuk ugyanakkor, hogy az egyenes kieséses szakasz más, a sziporkázás kora két hétig tartott, vége, de nincs ezekben az afrikai srácokban annyi spiritusz, hogy összehozzák a nyolcaddöntők első meglepetését.

Németország–Algéria este tízkor. És hát a másik afrikai csapatban sincs szerintem, és nemcsak azért, mert böjti időszakot élnek napjainkban az arabusok. Mennyivel érdekesebb lett volna, ha a francia B válogatottnak a francia A válogatottal kell össszecsapnia a legjobb nyolcért. Németország amúgy korántsem friss és kreatív annyira, mint pl. négy évvel ezelőtt, de Algéria ellen az ezen a tornán látott teljesítmény szerény átlaga is elegendő lesz. Nincs itt esély semmifajta bosszúra, ne is legyen. A meglepetés majd holnap jön, én megmondtam előre. Vagy akkor is csak vicceltem?

Advertisement

Fotó: Christophe Ena/AP

Share This Story