Nick Denton blogh√°l√≥zat√°val, a Gawkerrel vil√°gszerte √ļjra√≠rta az online m√©dia st√≠lus√°t. Sok√°ig a New York-i m√©diaelit k√≠v√ľl√°ll√≥ fenegyerek√©nek tartott√°k, nem sz√≠vesen ad interj√ļt, de a magyar Forbesszal kiv√©telt tett.

Az interj√ļ a Forbes Magyarorsz√°g 2014. okt√≥beri sz√°m√°ban jelent meg, a Gawker magyarorsz√°gi irod√°j√°t bemutat√≥ riporttal egy√ľtt.

2012-ben az NBC-n a mŇĪsorvezetŇĎ azzal a k√©rd√©ssel z√°rta le a GawkerrŇĎl sz√≥l√≥ riportot, hogy vajon egy nap felnŇĎ-e a c√©g. Ezzel arra utalt, hogy elsŇĎsorban bulv√°rt√©m√°kkal foglalkoznak.

Igyekszem nem megn√©zni a t√©v√©s szerepl√©seimet, de ismerŇĎs√∂ktŇĎl hallottam, hogy valami ilyesmit mondtak. Nem tudom, hogyan lehetn√©nk m√©g ink√°bb felnŇĎttek: havi 80 milli√≥ egyedi felhaszn√°l√≥ l√°togatja az oldalainkat csak az Egyes√ľlt √Āllamokb√≥l. Mi vagyunk a legnagyobb f√ľggetlen online m√©diac√©g, √©s jelenleg 280 ember√ľnk van, ami ŇĎr√ľlet. Soha nem gondoltam volna, hogy ide jutunk.

Advertisement

Üzleti szempontból is hasonlóan elégedett?

A c√©g 2009 √≥ta nyeres√©gesen mŇĪk√∂dik, √©vente kb. 30 sz√°zal√©kos n√∂veked√©ssel, ami bizony√≠t√©k arra, hogy egy f√ľggetlen h√°tterŇĪ m√©diac√©g sikeres tud lenni. Ez itt az USA-ban ugyanolyan fontos k√©rd√©s, mint Magyarorsz√°gon. Nemcsak az a fontos, hogy az √ļjs√°g√≠r√≥ink b√°rmit le√≠rhatnak, amit gondolnak, hanem hogy egy olyan platformot hoztunk l√©tre a Kinj√°val, ami tŇĎl√ľnk f√ľggetlen √ļjs√°g√≠r√≥knak, szervezeteknek ny√ļjt alapot a munk√°ra.

Advertisement

Tudatos d√∂nt√©s volt, hogy a Gawkerbe nem von be k√ľlsŇĎ befektetŇĎket?

ElŇĎzŇĎ v√°llalkoz√°somban, a Moreoverben voltak befektetŇĎk: a Cond√© Nast kiad√≥√≥ri√°s √©s a Reuters, amelyek szerintem kiv√°l√≥ munk√°t v√©geztek. A Gawker Media t√∂bb mint 12 √©ve mŇĪk√∂dik, √©s a k√∂vetkezŇĎ √©vtizedre vonatkoz√≥ terveink j√≥val ambici√≥zusabbak, mint amiket eddig megval√≥s√≠tottunk. Ha az ember a saj√°t √ļtj√°t akarja j√°rni, akkor szerencs√©sebb, ha a tulajdonosok k√∂zvetlen√ľl r√©szt vesznek a c√©g vezet√©s√©ben. Szerintem egy fontos tanuls√°g az amerikai tech szektor sz√°m√°ra, hogy azok a c√©gek a legsikeresebbek, amelyeknek a vezetŇĎi nem k√ľlsŇĎ befektetŇĎknek tartoztak elsz√°mol√°ssal, hanem saj√°t maguknak.

Advertisement

Mi a Gawker, tech vagy médiacég?

Nem tudom, hogy mennyire van √©rtelme a kettŇĎt k√ľl√∂nv√°lasztani √©s egym√°ssal szembe√°ll√≠tani. EgyfelŇĎl az emberek soha nem figyeltek annyi k√©pernyŇĎre, mint most, m√°sfelŇĎl a szoftverek p√©ld√°tlan m√©rt√©kben v√°ltoztatj√°k meg az √©let√ľnket. Gondoljunk csak arra, milyen v√°ltoz√°sokat hoz az Uber a v√°roslak√≥k √©let√©ben, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a taxisok√©ra. Vagy ott az Airbnb, ami a sz√°llodaipar sz√°m√°ra jelent nagyon komoly fenyeget√©st. Sorra j√∂n majd a t√∂bbi ipar√°g is, amelyeket m√©g nem alak√≠tott √°t teljesen a szoftverforradalom.

Advertisement

A Kinjának is valami ilyesmi a lényege, felrázni az iparágat?

Azok a m√©diac√©gek, amelyek nem v√°lnak szoftverc√©gekk√© is egyben, sikertelens√©gre vannak √≠t√©lve. Egy m√©diac√©g sikeress√©g√©hez platformra van sz√ľks√©g.

Advertisement

MeglehetŇĎsen indulatosan reag√°lt egy 2010-es p√≥diumbesz√©lget√©sen, amikor az √ļjs√°g√≠r√°s j√∂vŇĎj√©rŇĎl, a komoly t√©m√°kkal foglalkoz√≥ √ļjs√°g√≠r√°sr√≥l √©s a bulv√°rr√≥l k√©rdezt√©k. Azt mondta, a Gawker nem a fontos, hanem az √©rdekes t√∂rt√©netekre k√≠v√°ncsi. Van √©rtelme a kettŇĎt szembe√°ll√≠tani egym√°ssal?

√Āltal√°ban nem √©rdekel az √ļjs√°g√≠r√°snak az a r√©sze, amely √∂nmag√°val foglalkozik. Az √©rdekes sztorik azoknak fontosak, akik azt mondt√°k r√≥luk, hogy √©rdekesek. Egy k√∂z√∂ss√©g hat√°rozza meg, hogy sz√°m√°ra mi az √©rdekes. Az a modell, amiben egy √ļjs√°g√≠r√≥, szerkesztŇĎ vagy maga a tulajdonos elŇĎre eld√∂nti, hogy mivel t√∂mi tele az am√ļgy n√©m√°n figyelŇĎ k√∂z√∂ns√©g sz√°j√°t, buk√°sra van √≠t√©lve.

Advertisement

Annak ellen√©re, hogy temeti a hagyom√°nyos modellen alapul√≥ √ļjs√°g√≠r√°st, az√©rt a Gawker szerzŇĎi nagyr√©szt ezeknek a h√≠reire is t√°maszkodnak √≠r√°skor.

M√©g ha ez kezdetben igaz is volt, ma m√°r egy√°ltal√°n nem az. Ha megn√©zi a forgalmunkat, l√°tni fogja, hogy a hagyom√°nyos m√©di√°b√≥l sz√°rmaz√≥ inform√°ci√≥k ar√°nya l√©nyegesen kisebb a kezdeti idŇĎkh√∂z k√©pest. A k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°nak √©s az alternat√≠v h√≠rforr√°sk√©nt mŇĪk√∂dŇĎ egy√©b rendszereknek k√∂sz√∂nhetŇĎen sokak m√©diafogyaszt√°s√°ban m√°r nagyon m√°s a helye a hagyom√°nyos m√©di√°nak. Nemcsak mi a Gawkerrel, de m√°sok is megmutatt√°k, hogy a j√≥ √ļjs√°g√≠r√°s, amelyet hirdetŇĎi bev√©telekbŇĎl finansz√≠roznak, j√≥l fel√©p√≠tett √ľzleti modellel rendelkezik, √©s ma m√°r kisz√°m√≠that√≥an k√©pes l√©tezni, f√ľggetlen√ľl a napilapokt√≥l √©s a t√©v√©t√°rsas√°gokt√≥l.

Advertisement

Mindaz, amirŇĎl eddig besz√©lt√ľnk elsŇĎsorban az amerikai √©s a hozz√° hasonl√≥an fejlett piacokra jellemzŇĎ, de mi a helyzet a kisebb, m√°sk√©pp mŇĪk√∂dŇĎ piacokkal, p√©ld√°ul Magyarorsz√°ggal? K√∂veti a magyar k√∂z√©letet √©s m√©di√°t meghat√°roz√≥ esem√©nyeket?

A magyar k√∂z√©letben zajl√≥ vit√°k v√°ltozatlanul ugyanazok, mint amiket h√ļsz √©vvel ezelŇĎtt, a rendszerv√°lt√°s k√∂rny√©k√©n folytattak a felek. (Denton ekkor tud√≥s√≠t√≥k√©nt dolgozott Budapesten ‚Äď a szerk.) Ezek m√°ra v√©gk√©pp √©rdektelenn√© √©s unalmass√° v√°ltak, √ļgyhogy pr√≥b√°lok nem odafigyelni r√°juk.

Advertisement

A Gawker magyar nyelvŇĪ tartalmainak l√©tez√©s√©t Szily L√°szl√≥, a Cink sok√°ig egyetlen szerzŇĎje, amikor erre r√°k√©rdeznek, mindig azzal magyar√°zza, hogy a c√©g platformj√°nak, a Kinj√°nak a tesztel√©s√©re hozt√°k l√©tre. Mi√©rt nem valami nagyobbal indultak, mint pl. a 444?

Nincs sz√ľks√©g m√©g egy szereplŇĎre a k√∂z√©leti m√©di√°ban, van el√©g szereplŇĎ, akinek megvan a maga politikai napirendje. Nincs sz√ľks√©g m√©g egy felh√°borodott hangra, amely az√©rt agg√≥dik, hogy a korm√°ny al√°√°ssa a m√©diaszabads√°got az orsz√°gban. A helyzet ir√≥ni√°ja, hogy ezt a v√©lem√©nyt el√©g sokan megfogalmazz√°k m√°r most is. A Cinkkel az a c√©lunk, hogy k√∂z√∂ss√©get fejlessz√ľnk, √©s figyelj√ľk, hogy ez a k√∂z√∂ss√©g mire k√©pes, milyen t√©m√°kat tart √©rdekesnek. Ezeknek sokszor semmi k√∂ze nincs a k√∂z√ľgyekhez. A politika sokszor nagyon unalmas √©s szomor√ļ. Ahhoz, hogy ne a rem√©nytelens√©g legyen a v√©gkicseng√©s, √ļjszerŇĪen kell a politikai t√©m√°khoz ny√ļlni, humorra, szat√≠r√°ra van sz√ľks√©g, hogy optimist√°k maradhassunk.

Advertisement

Nem akar még több optimizmust hozni Magyarországra?

Szerintem a Cink j√≥ ir√°ny, el√©g optimista. Ha megn√©zi az ott zajl√≥ besz√©lget√©seket, akkor azok sokszor j√≥val √©rtelmesebbek, mint amelyek m√°shol zajlanak. Ahhoz, hogy megv√°ltozzanak a dolgok k√∂r√ľl√∂tt√ľnk, elŇĎsz√∂r azt kell megtanulnunk, hogyan besz√©lj√ľnk m√°sokkal. Magyarorsz√°gon, de m√°shol is tapasztalhat√≥ ez: z√°rt k√∂z√∂ss√©gekben besz√©lgetnek az emberek. Van egy angol kifejez√©s: ‚Äěpreaching to the converted‚ÄĚ ‚Äď pr√©dik√°lni a megt√©rteknek. Szerintem ez √©rtelmetlen. Akiknek kialakult v√©lem√©nye van egy adott k√©rd√©sben, azt nem kell ugyanabban megerŇĎs√≠teni. Minden politikai v√°ltoz√°s a meggyŇĎz√©ssel kezdŇĎdik. Ennek elsŇĎ l√©p√©se, hogy olyan eszk√∂z√∂ket fejlessz√ľnk, amelyek seg√≠ts√©g√©vel az emberek √©rtelmesen tudnak egym√°ssal kommunik√°lni.

Advertisement

Nemr√©g olvastam annak az am√ļgy h√°zas ember kongresszusi k√©pviselŇĎnek az eset√©rŇĎl, aki lemondott, miut√°n a Gawkeren megjelent, hogy f√©lmeztelen k√©peket k√ľld√∂zgetett mag√°r√≥l egy ismeretlen nŇĎnek‚Ķ

Nem gondolom, hogy ez felt√©tlen√ľl konstrukt√≠v dolog lett volna.

‚Ķmindenesetre lett k√∂vetkezm√©nye. Magyarorsz√°gon sok √ļjs√°g√≠r√≥ √©s a k√∂z√ľgyek ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎ ember abba f√°sul bele, hogy alig van olyan dolog, legyen az egy √ļjs√°gcikk, leleplez√©s, aminek k√∂vetkezm√©nye lenne. Ezt sem tartja eredm√©nynek?

Ez a mi sztorink volt, b√ľszke vagyok r√°, de egy√°ltal√°n nem vagyok benne biztos, hogy aki majd ennek a politikusnak a hely√©be l√©p, kicsit is jobb lenne n√°la. √Čn az ilyen √ľgyeket nem tekintem fejlŇĎd√©snek. Viccesnek vicces volt, de ennyi. Nem ezek a val√≥di v√°ltoz√°sok, hanem p√©ld√°ul az, hogy √©n id√©n √∂sszeh√°zasodtam egy fekete f√©rfival. MeggyŇĎzŇĎd√©sem, hogy az Egyes√ľlt √Āllamokban az √©vek sor√°n v√©gbement t√°rsadalmi v√°ltoz√°sok, amelyek nagyon sok ember √©let√©t megv√°ltoztatt√°k, nagyr√©szt annak k√∂sz√∂nhetŇĎek, hogy javult az emberek k√∂z√∂tti kommunik√°ci√≥. Az internet nyitotts√°g√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen szerintem rengeteg ember sz√°m√°ra v√°lt nyilv√°nval√≥v√°, hogy nincsenek egyed√ľl m√°ss√°gukkal, nagyon sok hozz√°juk hasonl√≥ ember l√©tezik m√©g, akik norm√°lisan √©lhetnek, √©s ezzel nap mint nap szembes√ľlhetnek is, ami b√°tor√≠t√°st jelent nekik.

Advertisement

Meg tudta volna tal√°lni azt a fejlesztŇĎi munk√°t m√°shol is Eur√≥p√°ban, amit a magyar koll√©g√°i hozz√°tesznek a Gawkerhez, vagy tudnak valami megism√©telhetetlent, egyedit, ami miatt Magyarorsz√°gon mŇĪk√∂dik a c√©g fejlesztŇĎi r√©sze?

Az orsz√°g m√©ret√©hez viszony√≠tva nagyon sok tehets√©ges fiatal ker√ľl a l√°t√≥ter√ľnkbe, akik k√∂z√∂tt v√°logathatunk. Elhelyezked√©se miatt is ide√°lis hely, mert a k√∂rnyezŇĎ orsz√°gokb√≥l k√∂nnyen tudunk munkat√°rsakat cs√°b√≠tani Budapestre, ami nagyon kedvelt v√°ros. Ha p√©ld√°ul ugyanezekre a munk√°kra Bangalore-ba pr√≥b√°ln√°nk munkat√°rsakat cs√°b√≠tani, nehezebb dolgunk volna. New York-i munkat√°rsaink sz√°m√°ra is egyfajta b√≥nusz, hogy idŇĎrŇĎl idŇĎre Budapestre utazhatnak, vagy ak√°r √©vekig is ott √©lhetnek, dolgozhatnak.

Advertisement

√Āllami int√©zm√©nyek sok energi√°t fektetnek abba, hogy a startupfŇĎv√°ros k√©p√©t alak√≠ts√°k ki BudapestrŇĎl. Aj√°nlan√° amerikai √ľzletembert√°rsainak, hogy Budapestre j√∂jjenek befektetni?

Jobban √∂r√ľln√©k neki, ha senki nem tudna BudapestrŇĎl, √©s nem kapkodn√°k el a kiv√°l√≥ programoz√≥kat √©s m√©rn√∂k√∂ket az orrunk elŇĎl. A Gawker sikeress√©g√©nek kulcsa a budapesti munkat√°rsaink tehets√©ge. K√ľlsŇĎ befektetŇĎ n√©lk√ľl nagyon neh√©z feladatunk lenne, ha nem t√°maszkodhatn√°nk a magyar koll√©g√°ink munk√°j√°ra.

Advertisement

Akkor f√ľggetlen√ľl a szem√©lyes kapcsolatokt√≥l m√©giscsak meg√©ri magyarokat alkalmazni?

Nem arr√≥l van sz√≥, hogy az√©rt lenn√©nk sikeresek, mert a magyar m√©rn√∂k√∂k kev√©s p√©nz√©rt dolgoznak, hanem arr√≥l, hogy viszonylag kicsi a verseny a megfelelŇĎ szakemberek√©rt a piacon. Jelenleg elsŇĎsorban a LogMeInnel √©s a Prezivel veteksz√ľnk √©rt√ľk, √©s √©n szeretem ezt a helyzetet.

Advertisement

Fotó: Victor G. Jeffreys II