Jeremy Harbecknek √©s t√°rsainak egy technikai hiba miatt napokig a gr√∂nlandi Thule L√©gib√°zison kellett dekkolniuk, nem tudtak sehova rep√ľlni. Am√≠g a p√≥talkatr√©szre v√°rtak, p√°ran elmentek, hogy megn√©zz√©k a helyi l√°tv√°nyoss√°got, a North Star-√∂b√∂lbe fagyott j√©ghegyet.

Ez l√°that√≥ a fenti, m√°rcius 21-i k√©pen is, amit n√©gy darab, egyenk√©nt 49 m√°sodperces felv√©telbŇĎl √°ll√≠tottak √∂ssze. A fot√≥n csom√≥ √©rdekes r√©szlet van. A j√©ghegy l√°that√≥ r√©sze akkora, mint egy b√©rh√°z. Az √©vnek ebben a szak√°ban nem nyugszik le a Nap ‚Äď bal oldalon l√°thatj√°tok, f√∂l√∂tte a Tej√ļtrendszer s√°vj√°t lehet kivenni. P√°r hull√≥csillag is van a kora reggel k√©sz√ľlt f√©nyk√©pen, √©n h√°rmat tudtam kisz√ļrni, nagyon halv√°ny √©s v√©kony cs√≠kokat keressetek. Jobb oldalon a t√°maszpont f√©nyei l√°that√≥ak.

A Pituffik Airport a b√°zis m√°sik neve

A l√©gib√°zist 1943-ban √©p√≠tett√©k, az√≥ta √ľzemel, ez az Egyes√ľlt √Āllamok L√©gierej√©nek leg√©szakibb t√°maszpontja, 1500 kilom√©terrel van a sarkk√∂r vonal√°n t√ļl, √©s k√°b√© 900 kilom√©terrel keletre az √©szaki m√°gneses p√≥lust√≥l. A b√°zis a North Star-√∂b√∂l partj√°n fekszik, az √∂b√∂lrŇĎl annyit √≠rnak, hogy a hidegh√°bor√ļ sor√°n egy nukle√°ris baleset helysz√≠ne volt, egy B‚Äď52 Stratofortress ‚Äď mennyire menŇĎ n√©v! ‚Äď rep√ľlŇĎg√©p zuhant le. N√©gy darab termonukle√°ris bomba volt a fed√©lzeten, a k√∂rny√©ket sug√°rszennyez√©s √©rte.

Advertisement

A NASA kutat√≥i egy√©bk√©nt egy IceBridge nevŇĪ programban dolgoznak, mindenf√©le tudom√°nyos berendez√©sekkel vizsg√°lj√°k a sarki jeget, hogy jobban meg√©rts√ľk, milyen kapcsolatban √°llnak a sarki ter√ľletek a glob√°lis kl√≠m√°val. A munka sok rep√ľl√©ssel j√°r, itt egy vide√≥ a tud√≥sokr√≥l akci√≥ k√∂zben.

via io9