Illustration for article titled Nézzétek, milyen szép fotót készített a NASA tudósa Grönlandon!

Jeremy Harbecknek és társainak egy technikai hiba miatt napokig a grönlandi Thule Légibázison kellett dekkolniuk, nem tudtak sehova repülni. Amíg a pótalkatrészre vártak, páran elmentek, hogy megnézzék a helyi látványosságot, a North Star-öbölbe fagyott jéghegyet.

Advertisement

Ez látható a fenti, március 21-i képen is, amit négy darab, egyenként 49 másodperces felvételből állítottak össze. A fotón csomó érdekes részlet van. A jéghegy látható része akkora, mint egy bérház. Az évnek ebben a szakában nem nyugszik le a Nap – bal oldalon láthatjátok, fölötte a Tejútrendszer sávját lehet kivenni. Pár hullócsillag is van a kora reggel készült fényképen, én hármat tudtam kiszúrni, nagyon halvány és vékony csíkokat keressetek. Jobb oldalon a támaszpont fényei láthatóak.

Advertisement

A Pituffik Airport a bázis másik neve

A légibázist 1943-ban építették, azóta üzemel, ez az Egyesült Államok Légierejének legészakibb támaszpontja, 1500 kilométerrel van a sarkkör vonalán túl, és kábé 900 kilométerrel keletre az északi mágneses pólustól. A bázis a North Star-öböl partján fekszik, az öbölről annyit írnak, hogy a hidegháború során egy nukleáris baleset helyszíne volt, egy B–52 Stratofortress – mennyire menő név! – repülőgép zuhant le. Négy darab termonukleáris bomba volt a fedélzeten, a környéket sugárszennyezés érte.

Advertisement

A NASA kutatói egyébként egy IceBridge nevű programban dolgoznak, mindenféle tudományos berendezésekkel vizsgálják a sarki jeget, hogy jobban megértsük, milyen kapcsolatban állnak a sarki területek a globális klímával. A munka sok repüléssel jár, itt egy videó a tudósokról akció közben.

via io9

Share This Story

Get our newsletter