Jeremy Harbecknek Ă©s tĂĄrsainak egy technikai hiba miatt napokig a grönlandi Thule LĂ©gibĂĄzison kellett dekkolniuk, nem tudtak sehova repĂŒlni. AmĂ­g a pĂłtalkatrĂ©szre vĂĄrtak, pĂĄran elmentek, hogy megnĂ©zzĂ©k a helyi lĂĄtvĂĄnyossĂĄgot, a North Star-öbölbe fagyott jĂ©ghegyet.

Ez lĂĄthatĂł a fenti, mĂĄrcius 21-i kĂ©pen is, amit nĂ©gy darab, egyenkĂ©nt 49 mĂĄsodperces felvĂ©telbƑl ĂĄllĂ­tottak össze. A fotĂłn csomĂł Ă©rdekes rĂ©szlet van. A jĂ©ghegy lĂĄthatĂł rĂ©sze akkora, mint egy bĂ©rhĂĄz. Az Ă©vnek ebben a szakĂĄban nem nyugszik le a Nap – bal oldalon lĂĄthatjĂĄtok, fölötte a TejĂștrendszer sĂĄvjĂĄt lehet kivenni. PĂĄr hullĂłcsillag is van a kora reggel kĂ©szĂŒlt fĂ©nykĂ©pen, Ă©n hĂĄrmat tudtam kiszĂșrni, nagyon halvĂĄny Ă©s vĂ©kony csĂ­kokat keressetek. Jobb oldalon a tĂĄmaszpont fĂ©nyei lĂĄthatĂłak.

A Pituffik Airport a bĂĄzis mĂĄsik neve

A lĂ©gibĂĄzist 1943-ban Ă©pĂ­tettĂ©k, azĂłta ĂŒzemel, ez az EgyesĂŒlt Államok LĂ©gierejĂ©nek legĂ©szakibb tĂĄmaszpontja, 1500 kilomĂ©terrel van a sarkkör vonalĂĄn tĂșl, Ă©s kĂĄbĂ© 900 kilomĂ©terrel keletre az Ă©szaki mĂĄgneses pĂłlustĂłl. A bĂĄzis a North Star-öböl partjĂĄn fekszik, az öbölrƑl annyit Ă­rnak, hogy a hideghĂĄborĂș sorĂĄn egy nukleĂĄris baleset helyszĂ­ne volt, egy B–52 Stratofortress – mennyire menƑ nĂ©v! – repĂŒlƑgĂ©p zuhant le. NĂ©gy darab termonukleĂĄris bomba volt a fedĂ©lzeten, a környĂ©ket sugĂĄrszennyezĂ©s Ă©rte.

Advertisement

A NASA kutatĂłi egyĂ©bkĂ©nt egy IceBridge nevƱ programban dolgoznak, mindenfĂ©le tudomĂĄnyos berendezĂ©sekkel vizsgĂĄljĂĄk a sarki jeget, hogy jobban megĂ©rtsĂŒk, milyen kapcsolatban ĂĄllnak a sarki terĂŒletek a globĂĄlis klĂ­mĂĄval. A munka sok repĂŒlĂ©ssel jĂĄr, itt egy videĂł a tudĂłsokrĂłl akciĂł közben.

via io9