Nézzétek csak, ilyen szép volt az idén nyáron Pripjaty a magasból

28 éves a csernobili baleset, ami miatt kiürítették az erőművet és a közeli Pripjatyot. Rengeteg fotó készült azóta ott, de Danny Cooke egy drónnal is le tudta videózni a környéket.

Advertisement

A Postcards from Pripyat, Chernobyl c. filmet akkor készítette, amikor egy magazinműsorhoz vett fel képeket. Elég érdekes fentről a környék, de a videó alatt a zenét ki is kapcsolhatjátok szerintem, középszerű sorozatok epizódvége alatt szokott ilyen hatásvadász nyökögés menni.

Advertisement

Csernobillal kapcsolatban gyakran hangzik el a mondat, hogy ez az a hely, ahol megállt az idő. Ez nem teljesen igaz, rengeteg turista járt már ott az évek során – évente 10 ezer ember látogatja meg a területet –, és sokan nem tudják megállni, hogy át ne rendezzék kicsit a romokat a jobb kompozíció érdekében.

Illustration for article titled Nézzétek csak, ilyen szép volt az idén nyáron Pripjaty a magasból
Advertisement

Csernobil mára a nyugati popkultúra része, hála a 2007-es S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl játéknak. Sokan a leghíresebb Tarkovszkij-filmet, a Stalkert és az azt és a játékot is inspiráló Piknik az árokparton c. Sztrugackij-könyvet is Pripjatyhoz és az erőműhöz kötik. Tévesen. A film 1979-ben készült, a kisregény 1972-es, a baleset 1986-as.

Advertisement
Illustration for article titled Nézzétek csak, ilyen szép volt az idén nyáron Pripjaty a magasból

East Urals Radioactive Trace (EURT) – Wikipédia

Mondjuk 1957-ben volt egy hasonló nukleáris agyrém a Szovjetunióban. Fukusima és Csernobil után ez – a kistimi katasztrófa – a harmadik legjelentősebb. Sokkal kevésbé ismert, mint a csernobili eset, viszont akár szolgálhatott is a fenti művek alapjául.

Advertisement

via io9

Share This Story

Get our newsletter