Óriási pusztítást végzett Pest megye hegyvidéki erdeiben a hétfői ónos eső. Lőrincz Mátyás felküldött egy drónt a Budai-hegység és a Pilis között álló Nagy-Szénásra, és lefilmezte a szilánkosra tört fákat.

Az 550 méter magas Nagy-Szénás Budapesttől északnyugatra, Nagykovácsi és Pilisszentiván között van. Négy okból is különleges hely:

  • páratlanul gazdag növényvilága van, egy csomó ritka faj lakja – mint a jégkorszakból itt maradt pilisi len (Linum dolomiticum) –, a hegy emiatt különlegesen védett terület, tanösvényeken lehet rajta végigsétálni és a ritka növényfajokat hajkurászni
  • pont középen van a Budai-hegység és a Pilis között, gyepes csúcsáról tiszta időben elképesztő a kilátás, északra ott az egész Pilis, pont szemben a csillagromboló-alakú névadóval, a másik irányban pedig egészen a Gellért-hegyig belátni a városba
  • emiatt aztán a tetején szinte mindig erős szél fúj
  • itt vezet át az Országos Kéktúra Piliscsabát Hűvösvölggyel összekötő szakasza

Kirándultam itt idén január 25-én, mínusz 3-4 fok volt és elég párás, az erős szélben a pára a csúcsot borító gyepre és az azt szegélyező feketefenyők tűleveleire több centi hosszú bordákban ráfagyott. Káprázatos, ám a fák integritását egyáltalán nem veszélyeztető látvány volt.