​Nevessünk együtt a franciákon: kétezer túl nagy vonatot rendeltek

Egy országon röhög a világ. Majdnem kétezer vonatot rendelt a francia állami vasúti cég, de nem ellenőrizték az adatokat. Most derült ki, hogy az új vonatok pár centi híján nem férnek el a megállókban. Nincs mit tenni, át kell építeniük 1600 állomást, mert a vonatokat már gyártják.

Advertisement

A balfácán SNCF vasúttársaság ott szúrta el a gigarendelést, hogy egyáltalán nem ellenőrizte az állomások méretadatait, amiket a vasúti infranstruktúrát birtokló, szintén állami cégtől kapott. Így csak az első vonatszállítmányok megérkezése után döbbentek rá, hogy az RFF a 30 évesnél fiatalabb megállók méreteit küldte el, márpedig az 50 évesnél idősebb peronok - és ezekből nem kevés akad - ezeknél kisebbek, sőt a sínek is gyakran közelebb esnek egymáshoz. A következmény? Az összesen 8700 francia vasútállomás közül 1300-nál szó szerint nem férnek el az új szerelvények. Néhol a peron esik túl közel, de olyan is előfordul, hogy a két szembejövő vonat érne össze.

Ezért más megoldás híján most lóhalálában elkezdték átalakítani az 1300 állomást, durván 50 millió eurós költséggel.

Advertisement

A fantasztikus botrányt a Le Canard Enchainé nevű, tényfeltárással is gyakran foglalkozó humoros lap robbantotta ki. A sztori egyik legjobb poénja, hogy a szocialista közlekedési miniszter, miután "abszurdnak" és "tragikomédiának" nevezte az ügyet, azonnal megmondta, hogy ki a hibás. Természetesen az előző, jobboldali kormány, ugyanis ők rendelték el a vasúttársaság kettéválasztását. Persze, mint kivétel nélkül minden elmúltikszévezés, ez is vaskos csúsztatás. A kettészedést ugyanis az EU rendelte el, az aktuális francia kormány csak végrehajtotta, bár ennek persze semmi köze a kapitális figyelmetlenséghez.

Share This Story

Get our newsletter