Apr√≥l√©kosan r√©szletezŇĎ, c√©gneveket, term√©keket, h√°l√≥zatokat bemutat√≥ dokument√°ci√≥t adott √°t az amerikai Bunge √©tolajgy√°r k√©t √©ve a NAV-nak, de nem csin√°ltak semmit. Az ezt az anyagot is felsorol√≥ amerikai levelet nevezte konkr√©tumokat nem tartalmaz√≥ fecninek a minisztereln√∂k.

Advertisement

Nincsenek konkr√©tumok. Amint Amerika konkr√©tumokkal √°ll elŇĎ, mi azonnal tudunk l√©pni ‚Äď ez az ezerszer ism√©telt korm√°nyzati √°ll√°spont az amerikai‚Äďmagyar korrupci√≥s-kitilt√°si √ľgyben. A HVG most lek√∂z√∂lt egy cikket a paksam√©t√°r√≥l, amit a Bunge adott √°t k√©t √©ve az ad√≥hat√≥s√°gnak.

EbbŇĎl kider√ľl, hogy nagyon is vannak konkr√©tumok: lefot√≥zott, kielemzett √°facsal√°sgyan√ļs √©tolajok, felfejtett c√©gh√°l√≥k, nevekkel, sz√°ll√≠t√°si d√°tumokkal, a csal√°s s√©m√°j√°nak ismertet√©s√©vel. A harmincoldalas dokumentumban a Bunge egyfelŇĎl bemutatta, hogyan lehet, hogy egyes boltokban az √°ltaluk gy√°rtott olajokat olcs√≥bban adj√°k a nagybani gy√°ri √°rn√°l is, m√°sfelŇĎl konkr√©t bizony√≠t√©kokat ny√ļjtott be arr√≥l, hogy a konkurens m√°rk√°kat kik √©s hogyan tudj√°k mondjuk literenk√©nt 100 forinttal olcs√≥bban adni.

Azt pedig, hogy az amerikaiak mi√©rt tiltott√°k ki a NAV eln√∂k√©t, √∂nmag√°ban is el√©gg√© megmagyar√°zza a t√©ny, hogy a HVG √ļjs√°g√≠r√≥i a k√©t √©vvel ezelŇĎtti be- vagy feljelent√©sben szereplŇĎ m√°rk√°k k√∂z√ľl egy csom√≥t megtal√°ltak most is a CBA √©s m√°s nagy l√°ncok polcain, n√©hol tov√°bbra is k√©ptelen√ľl olcs√≥ √°ron. Vagyis a milli√°rdok folyamatosan √°ramlanak, ki tudja, kinek a zseb√©be, a NAV pedig engedi.

Olvasd el az eredeti cikket, mert van benne egy rak√°s izgalmas r√©szlet, m√°rkan√©v √©s folyamat√°bra, olyasmi, mint a legf√∂l√ľl l√°that√≥.