Illustration for article titled Név nélkül coming outolt egy székely származású jobbos közszereplő

Egy erdélyi lapnak adott interjút. A médiában dolgozik Budapesten, választáson is indult már, a nevét nem árulta el. Nem örül a Pride-nak, a melegházasságot sem támogatja.

Advertisement

Baromi érdekes interjút adott Parászka Borókának egy ismert jobbos közszereplő arról, hogy milyen érzés székelyként és jobbos-konzervatív vezető figuraként melegnek lenni ma Magyarországon. A férfiről, aki hét éve él együtt a barátjával, az derül ki, hogy jobbos, de nem jobbikos, hanem fideszes vagy kdnp-s, értelmiségi, vezető médiabeosztásban dolgozik Budapesten, az életének már több mint felét töltötte az anyaországban, és egyszer már részt vett egy győztes választási kampányban.

A legkeményebb mondata nekem ez volt:

ha lenne „heterósító” tabletta, magam is minden bizonnyal bevenném

Emberünk nem támogatja a melegházasságot

én azt gondolom, hogy ez az intézmény a maga hagyományos formájában őrzendő meg, klasszikus, vagyis egy férfi, egy nő felállásban. Két férfi vagy két nő kapcsolata az én fejemben nem házasság. Lehetnek élettársak, összekötheti őket sírig tartó szerelem – de nem házastársak. (…) Ha egyszer valakinek a hite azt mondja, hogy a homoszexualitás bűn (azon persze lehet vitatkozni, hogy jó-e vagy sem ezt hinni, de ha vallásszabadság van, akkor szabad ebben is hinni), akkor nem lehet az ilyen hitet vallók torkán erőszakkal lenyomni az egynemű párok esketését. Ha sikerül is, nem éri meg. Egyszerűen kontraproduktív a végcél, vagyis az elfogadás és az egyenlőség tekintetében.

Nem hisz a Pride-ban sem, inkább szedne szemetet:

De a konkrét kérdésedre válaszolva, megeshet, hogy embereket zavar annak a látványa, ha egy férfi nőnek öltözik. Mint ahogy másokat az zavar, ha valaki túlságosan kihívóan öltözködve nyilvános helyen is előpakolja a melleit. Létezik a provokálás szabadsága, de ne csodálkozzunk, ha heves ellenreakciókat szül.
Nem vagyok vátesz, nem tudom, mi lenne a leghelyesebb stratégia. Nem elítéltem a Pride szervezőit, csak azt mondtam, hogy kontraproduktív a felvonulás. Például az segítene a melegek elfogadásában, ha az egyesületeik néha szerveznének városszépítő, szemétszedő, a melegségtől független eseményeket is.

Példaképei Kulka és Nádasdy:

És tetszik például, ahogy Kulka János vagy Nádasdy Ádám nyilatkozik a saját melegségéről és az elfogadásról. Én is azt vallom, amit ők: van néhány hülye, de Magyarországon alapvetően jó a helyzet – és nagyságrendekkel jobb, mint mondjuk 25 évvel ezelőtt. És Erdélyben is sokkal jobb, mint húsz éve.

Melegnek lenni szerinte olyan, mint kisebbségi magyarnak:

A melegségem egy tény, amire nem vagyok büszke, de nem vagyok hajlandó szégyellni sem – egyébként igen hasonlatos teher az erdélyi magyar kisebbségi léthez.

Mit szól a buzizós jobbos politikustársaihoz?

A politikusok szavazókban, négy éves ciklusokban gondolkodnak. Mindenkinek egyszer majd valahol el kell számolnia a saját szavaival és tetteivel – én nem akarok ítélkezni fölöttük, bár kétségkívül előfordul, hogy megdöbbenek az emberi butaság vagy rosszindulat láttán. Viszont olyan politikust is láttam a másik oldalon, aki szavazatszerzési szándékból lett melegbarát, de egy sör mellett a kocsmában nyíltan buzizott. Minden országnak olyan politikai elitje van, amilyet megérdemel.

A többit olvasd el a remek interjúban itt.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter