Neuer kapus is lőhet büntetőt ma este, ha arra kerül a sor

Illustration for article titled Neuer kapus is lőhet büntetőt ma este, ha arra kerül a sor

A német válogatott Manuel Neuerre, az első számú kapusára is számíthat a ma esti vb-döntő során, ha büntetőpárbajra kerül a sor. A Guardian komplett cikkben elemzi azt, hogy miért rúgnak a kapusok ennyire kevés tizenegyest a büntetőpárbajok során.

Advertisement

Az angol lap szerint mivel ez a világbajnokság eddig jórészt a büntetőkről szólt, ma este is van arra esély, hogy tizenegyespárbajjal végződik a meccs. Ha így lesz, Neuer lehet az első kapus a világbajnokságok történetében, aki tizenegyest rúghat. Ez egyébként is nagy szó, mivel az elmúlt 10 év nagyobb nemzetközi tornáin 519 büntetőből csak négyet rúgtak kapusok (egyébként 100%-os sikerrel).

Voltak kapusok azonban az elmúlt években, akik nagy góljaikról lettek híresek. A cikk emlékeztet Ricardora, a portugál válogatott játékosára, aki a 2004-es Európa-bajnokság és a 2006-os világbajnokság negyeddöntőjében is részt vett a büntetőpárbajban. Szerinte egy kapusnak minden esetben előnye van, ha büntetőrúgásra kerül a sor, hiszen ismeri a másik kapus gyengeségeit és a várható reakciókat is.

Advertisement

Másik híres gólszerző kapus a paraguayi José Luis Chilavert, aki szerint a felelősségérzet, a pszichológiai fölény és a technika a kapusok legfontosabb tulajdonságai. Ő 63 gólt szerzett pályafutása során.

Neuert a büntetőrúgásra valószínűleg Hans-Jörg Butt inspirálhatta, aki elsőszámú kapusként játszott a Bayer Münchenben, mikor ő odakerült. Buttnak egy félelme volt a tizenegyeseknél, mégpedig az, hogy visszaérjen a saját kapujába, mielőtt beívelnék fölötte a labdát a büntető elvégzése után. Szerinte mivel ez a veszély párbaj esetén nem áll fönn, érthetetlen, miért vannak ennyire mellőzve a végjátékban a kapusok.

Advertisement

Szóval Neuer este akár történelmet is írhat! Nézitek?

via Guardian

Share This Story

Get our newsletter