√Ėsszej√∂tt az 1300 eur√≥. √Āllampolg√°ri adakoz√°sb√≥l csin√°lj√°k meg azt, amit a korm√°nynak kellett volna: megn√©zik, t√°mogatj√°k-e az emberek a vas√°rnapi boltbez√°r√°st.

Balla P√©ter √°llampolg√°r tal√°lta ki, hogy gyŇĪjt√©st ind√≠t az Indiegog√≥n, √©s ha √∂sszej√∂n a sz√ľks√©ges 1300 eur√≥, akkor h√°rom nagy k√∂zv√©lem√©ny-kutat√≥ c√©gn√©l megrendeli ugyanazt az egyk√©rd√©ses kutat√°st. Miszerint t√°mogatjuk-e a vas√°rnapi boltbez√°r√°st.

Balla most az akci√≥hoz ind√≠tott tumblr-en jelentette be, hogy √∂sszej√∂tt a p√©nz, vagyis elvileg √∂sszej√∂tt, amennyit eredetileg k√©rt, de a v√°rtn√°l nagyobb Paypal-levon√°s miatt m√©g 100 eur√≥ra lesz sz√ľks√©ge, hogy kifizethesse a kutat√≥kat. Mivel az akci√≥ febru√°r 28-√°n j√°r le, ez tutira √∂ssze fog j√∂nni.

A fennmarad√≥ p√©nzt, ha lesz, j√≥t√©konykod√°sra ford√≠tj√°k, √©s minden befizetŇĎnek lesz szavazati joga abban, hogy ki kapja az √∂sszeget.

√Čs hogy mi√©rt j√≥ ez az eg√©sz? Az akci√≥ kital√°l√≥ja ezt √≠rja az Indiegog√≥n:

Mi a haszna?

Ňźszint√©n sz√≥lva, k√∂zvetlen haszna val√≥sz√≠nŇĪleg semmi. B√°rmi is lesz az eredm√©nye a kutat√°snak, nem hiszem, hogy a korm√°nyt ez l√©p√©sk√©nyszerbe hozn√°.

K√∂zvetett haszna annyi, hogy kider√ľl az emberek v√©lem√©nye a k√©rd√©sben. Az eredm√©nyek mindenki sz√°m√°ra nyilv√°nosak √©s felhaszn√°lhat√≥k lesznek.

A sajtó levonhatja a konzekvenciákat, odadörgölheti a kormány orra alá az eredményt, a választópolgár pedig elgondolkozhat azon, hogy vajon kinek az érdekeit képviselik az ilyen döntések.

Emelett egy √ļj, izgalmas m√≥dszert tal√°lunk √©pp fel arra, hogy a t√°rsadalom kifejezhesse v√©lem√©ny√©t a korm√°ny int√©zked√©seirŇĎl.

A kapott eredm√©nyek reprezentat√≠v mint√°n, 3 f√ľggetlen kutat√≥int√©zet √°ltal is elv√©gzett kutat√°sb√≥l sz√°rmaznak majd, √≠gy nehezen vitathat√≥, hogy val√≥ban az emberek v√©lem√©ny√©t t√ľkr√∂zik.