Ma, vas√°rnap n√©pszavaz√°st tartanak az oroszbar√°t szeparatist√°k Donyeck √©s Luhanszk megy√©kben a r√©gi√≥k Ukrajn√°t√≥l val√≥ f√ľggetlens√©g√©rŇĎl. Ne rendes, eur√≥pai √©rtelemben vett n√©pszavaz√°st k√©pzeljetek el, hanem valami olyasmit, ami a Kr√≠men t√∂rt√©nt.

Katonai jelenl√©t mellett, polg√°rh√°bor√ļs helyzetben, a nemzetk√∂zi jog keretein k√≠v√ľl am√ļgy sem lehet rendes f√ľggetlens√©grŇĎl sz√≥l√≥ n√©pszavaz√°st ki√≠rni, annak f√©ny√©ben pedig nem sok j√≥ra sz√°m√≠thatunk, hogy a Kr√≠men bizony√≠that√≥an manipul√°lt√°k az eredm√©nyeket. Hivatalosan sem a nemzetk√∂zi megfigyelŇĎk, sem az ur√°n v√°laszt√°si bizotts√°g nincs jelen, mivel a kijevi hat√≥s√°gok nem ismerik el a szeparatist√°k √°ltal kezdem√©nyezett referendumot.

Roman Ljahin, az √°prilis 7-√©n kiki√°ltott "donyecki n√©pk√∂zt√°rsas√°g" v√°laszt√°si bizotts√°g√°nak eln√∂ke elmondta, hogy az igenek t√∂bbs√©ge nem d√∂nti el, hogy a donyeckiek Ukrajna r√©sze maradnak -e vagy sem. Szerinte egy esetleges gyŇĎzelem csak erk√∂lcsi felhatalmaz√°st adhat a n√©pk√∂zt√°rsas√°g k√©pviselŇĎinek a n√©p el√©gedetlens√©g√©nek kifejez√©s√©re, illetve legitim√°lhatja a "donyecki n√©pk√∂zt√°rsas√°got" a nemzetk√∂zi k√∂z√∂ss√©g elŇĎtt.

Nekem m√°r az is furcsa √°rukapcsol√°s, hogy egy szervezet egy m√°s √ľgyben ki√≠rt n√©pszavaz√°son kereszt√ľl akarja legitim√°lni a hatalm√°t, persze az √©n demokratikus jog√©rz√©kem itt m√°r kev√©s az √©rtelmez√©shez.

Mit tippeltek, mi lesz a végeredmény?

[MTI, kép: AP/Darko Vojinovic]