Nemzetünk Kenyere sem nélkülözheti az emulgeálószert

Illustration for article titled Nemzetünk Kenyere sem nélkülözheti az emulgeálószert

Továbbá a savanyúságot szabályozó tejsavat, a malátakivonatot és a napraforgólecitint sem. De ne legyönk igazságtalanok: van benne kovász, természetes kovász és kovászmag is, sőt BL 80-as búzalisztet és rozslisztet is tartalmaz. Összefutottam vele, gyorsteszteltem reggelire.

Advertisement

Nemzetünk Kenyere a nemzet fogathajtói által pörgetett CBA saját márkás terméke, amely előre szeletelt-csomagolt formában is a vásárlók kosarába és asztalára kerülhet. A 750 gramm nem értelmetlen kiszerelés, van, hogy a fél kiló kevés, a kiló meg mindig sok. A szeletek kissé vékonyabbak a kelleténél, a magyar kenyérszeletelés-kultúra általános problémája jelen esetben is felüti kornyadt fejét. A vékony szeletek ismert hátulütője, hogy a kenyér pirítósként történő alkalmazása során minden tartalom elvész, szimpla kéreg marad belőlük, bél nélkül, egyfajta csipsz, hogy úgy mondjam, és ez nem mindig élvezetes.

Nemzetünk Kenyere mindazonáltal a vártnál mégis elegánsabban játssza ki a pirítóscsapdát, az aktus után épp annyi puhaság marad belül – ha bármifajta ízek nem is –, hogy a finoman rákent-olvasztott vajjal és a szintén előre csomagolt füstölt kacsamellel fogyasztható, mi több, már-már kellemes összhatást érjen el.

Advertisement

Azonban előreszaladtam: Nemzetünk Kenyerét előbb adjusztálatlan állapotában vettem képzeletbeli górcsövem alá. Héja szép sötétbarna, belseje egy egészséges árnyalattal komolyabb a fehérnél, bizonyára a rozsliszt jótékony kolorizáló hatása miatt. Megtörve nem hullik-morzsálódik. Ám hiába friss még, az ideálisnál szárazabb, hát igen, az előre szeleteltség átka. Illata enyhén savanykás, íze semleges. Egzotikus, különleges jegyeket – sem kellemeseket, sem kellemetleneket – többszöri visszakóstolás után sem fedeztem fel.

Összbenyomás: Nemzetünk Kenyere korántsem ehetetlen, egyszersmind újabb, haladéktalanul abszolválandó vásárlásra sem ösztökél. Karaktere semleges. Nemzetünk Kenyere végső soron olyan, mint nemzetünk, tehát a maga módján kifejezi nemzetünk lényegét: amennyiben átlagosan magyar.

Advertisement

Nemzetünk Kenyere nem újdonság a piacon, noha jómagam most találkoztam vele először. Hogy miért csak most – túl azon, hogy a CBA-ban technikai okok miatt ritkán szoktam vásárolni –, arra is van magyarázat. A Varánusz blog már három éve is dohogott amiatt, hogy hogyhogy nincs Nemzetünk Kenyerének létezéséről hangzatos bejelentés? Na ezért.

Tartalmilag részint csatlakozom (a hogyhogy nincshez), részint megértem (hogy nincs).

Share This Story

Get our newsletter