FRISS√ćTVE!!! A fenti remek t√©rk√©pet csak gyorsan kitoltam elsŇĎ lelkesed√©semben, azt√°n elszaladtam megn√©zni a Gru2-t (poszt hamarosan). Csak ut√°na d√∂bbentem r√°, hogy t√∂k igazatok van, a t√©l√©graphique t√°v√≠r√≥t jelent, nem telefont. K√∂szi, k√∂szi!

Ez n√©mileg lerombolja ugyan az elsŇĎ bekezd√©s romantik√°j√°t, de a t√©ma √©s a t√©rk√©p sz√©ps√©g√©bŇĎl nem von le semmit, igaz a t√°voli ismerŇĎs Bahi√°n csak egy pettyegetett pap√≠rcs√≠kot kap meg.

Viszont Budapest valóban telekommunikációs központ volt, posztolni pedig a XXI. században távírón is lehet, ha már videotelefonálni igen - legalábbis így képzelték el 1910-ben az ezredfordulót.

Advertisement

Szerintem fantasztikus belegondolni, hogy valaki 1901-ben gondolt egyet Zanzib√°rban √©s felh√≠vhatta egy j√≥ bar√°tj√°t Bahi√°n. Persze ma m√°r szinte felfoghatatlan, milyen neh√©z lehetett k√©sz√ľl√©khez jutni, √©s h√°ny kapcsol√°son, meg f√©lrekapcsol√°s √°t jutott el a h√≠v√°s a m√°sik f√∂ldr√©szre, mik√∂zben ki tudja h√°nyan h√°nyf√©le nyelven ord√≠tottak bele olyasmiket, hogy "tudja maga h√°ny √≥ra van?". De a v√©g√©n csak megcs√∂rrent az a telefon.

Advertisement

N√©zzetek h√ľly√©nek, de nekem m√©g ma is furcsa, hogy besz√©lhetek, csetelhetek, videotelefon√°lhatok a f√∂ld t√ļloldal√°val. Mennyivel fantasztikusabb lehetett ez akkor, amikor ez a t√©rk√©p k√©sz√ľlt.

A Boston Public Library szerencs√©re felt√∂lt√∂tte a kincset a Flickr-oldal√°ra. √Črdemes a legnagyobb felbont√°sban b√∂ng√©szni, ahol m√°r a a sz√∂vetsz√°lak is l√°tszanak. Na meg az, hogy Budapest a kontinens egyik legfontosabb telekommunik√°ci√≥s k√∂zpontja volt. √Čpp olyan, mint Berlin vagy P√°rizs.

Advertisement

A legizgalmasabb persze a v√©geket b√∂ng√©szni. P√©ld√°ul a N√≠lusirt√≥ √ļtvonal√°t. Ha lett volna 110 √©ve vezet√©kes internet, sim√°n posztolhattak volna Kart√ļmb√≥l telefonmodemmel.

Advertisement