F√©lk√©szen √°tadott Gomba, negyedk√©szen √°tadott, majd √ļjra √°tadott, majd √ļjra sz√©tszedett V√°rkert Baz√°r, mi t√∂rt√©nik itt? √Čn m√°r √©rtem: Magyarorsz√°g a k√∂z√©p√≠tkez√©sben is startupnagyhatalom lett.

Viszonylag r√©gen ‚Äď akkort√°jt, amikor a magyar sz√≥ a startupra m√©g a v√°llalkoz√°s volt ‚Äď l√©tezett egy kifejez√©s a szoftverfejleszt√©sben, a b√©ta. Azt jelentette, hogy a term√©k mindent tud, amit k√©sz√≠tŇĎi szeretn√©nek, hogy tudjon, de stabilit√°s√°n √©s sebess√©g√©n m√©g dolgozni kell.

A szoftverfejleszt√©s v√°ltoz√°s√°val egy√ľtt a b√©ta jelent√©se is √°talakult. Amikor egy fejleszt√©s v√©ge azt jelentette, hogy a k√©sz programot c√©d√©re √≠rt√°k, majd dobozba csomagolt√°k, el√©g egy√©rtelmŇĪ volt, hogy mikor van k√©sz. De mikor van k√©sz egy webes alkalmaz√°s, ami folyton bonyol√≥dik, komplik√°l√≥dik, v√°ratlanul? A b√©ta fogalma innentŇĎl elmos√≥dott, voltak programok, mint a Flickr vagy a Gmail, melyeket k√©sz√≠tŇĎik √©vekig b√©t√°nak h√≠vtak. Illetve nem is b√©t√°nak, hanem publikus b√©t√°nak: az √©p√ľlŇĎ-k√©sz√ľlŇĎ programokat kinyitott√°k a k√∂z√∂ns√©gnek, ha sikeres lett, felhaszn√°l√≥k milli√≥inak tapasztalataival √©s visszajelz√©seivel folytat√≥dhatott a munka.

Tal√°n nem trivi√°lis a webes programoz√°s fogalmait az √©p√≠tŇĎiparra √°t√ľltetni, de egy olyan orsz√°gban, ahol Nemzeti Innov√°ci√≥s Hivatal ny√ļjt innov√°ci√≥s szolg√°ltat√°sokat ‚Äď Startup minimum skillset = Hacker + Hustler + Designer + Sales ‚Äď, semmi sem lehetetlen. A startup nem csak azt jelenti, hogy alkalmank√©nt olvashatunk a Prezi sikereirŇĎl az √ļjs√°gban, hanem azt is, hogy a folyamatosan k√©sz√ľlŇĎ, egyszerre mindig k√©sz √©s soha el nem k√©sz√ľlŇĎ dolgok √©thosza a kult√ļra m√°s ter√ľleteit is megterm√©keny√≠ti.

Advertisement

√ćgy m√°r mindj√°rt √©rthetŇĎ a V√°rkert Baz√°r, a Gomba, √©s az √∂sszes k√∂z√©p√ľlet, ahov√° kivonul valami potent√°t, hogy f√©lk√©szen √°tadja. A rohamtemp√≥ban lerakott d√≠szburkolat, az √ľres helyis√©gek nem √∂nc√©l√ļak: plasztikusan jelzik, hogy egy k√∂z√©p√ľlet is startup, hogy soha nem lehet k√©sz, hogy kiz√°r√≥lag a v√°roslak√≥k √©s a mŇĪkŇĎ folytonos interakci√≥jak√©nt √©rtelmezhetŇĎ, hogy funkci√≥ja napr√≥l napra bonyol√≥dik, komplik√°l√≥dik, v√°ratlanul.

Ugye nincs több kérdés!