A c√≠mben kor√°nt sem a ma d√©lut√°n bemutatott hitt√©r√≠tŇĎkre utal az id√©zet, b√°rmennyire is illene r√°juk a le√≠r√°s, hanem egy kis pik√°ns pesti idŇĎutaz√°sra.

Van egy eml√©kt√°bl√°kkal zs√ļfolt h√°z ugyanis a Magyar utc√°ban, amelyikben mŇĪk√∂d√∂tt n√©pi koll√©gium, meg Gobbi Hilda sz√≠n√©szh√°za, √°m ami a leg√©rdekesebb a Szerelmem Budapest blogon bemutatott funkci√≥k k√∂z√ľl az term√©szetesen a bord√©lyh√°zi m√ļlt! Ahogy √≠rj√°k:

1926-ig itt mŇĪk√∂d√∂tt Pest legelitebb √©s legdr√°g√°bb luxusbord√©lya. A Maison Frida (pest sz√≥l√°ssal: mezonfrida) nemcsak nyilv√°nosh√°z volt, hanem a testi szerelem szent√©lye.

‚ÄěA legszebb, nemileg-szakmailag kiteny√©sztett nŇĎk legrafin√°ltabb, legig√©nyesebb k√≠n√°lat√°t ny√ļjtotta. ... N√©mi mal√≠ci√°val, pesti humorral, ez az int√©zm√©ny olyan szil√°rd √©s n√©lk√ľl√∂zhetetlen volt, mint a Polg√°rmesteri Hivatal, az Elektromos MŇĪvek, a K√∂ztisztas√°gi Hivatal, a V√∂r√∂skereszt, a MentŇĎszolg√°lat. Csak tekint√©lyesebb volt, konszolid√°ltabb, a vagyon √°llt m√∂g√∂tte, a tŇĎke, az ipar, a fŇĎnemess√©g, a kereskedelem urai. √Čs nem ritk√°n reverend√°jukat levetve, elŇĎkelŇĎ egyh√°zi f√©rfiak is a l√°togat√≥k k√∂z√© tartoztak.‚ÄĚ ‚Äď √≠rja Vajda S√°ndor.

Szab√≥ LŇĎrinc pedig, aki gyakran megfordult itt, egyik h√°zbeli est√©j√©re √≠gy eml√©kszik: ‚ÄěFelizgatott az orfeumi kiruccan√°s, megl√°togattam Ren√©e-t. Gyal√°zatosan k√©jelegt√ľnk. √ögy tal√°lta, hogy √©n sokkal v√°ltozatosabb p√≥zokat tudok, mint ŇĎ. Fant√°zia k√©rd√©se.‚ÄĚ

Advertisement

Vajda Sándor visszaemlékezését egészében is érdemes elolvasni, mert pompás olvasmány arról, hogyan egyesítette a férfitársadalmat akkoriban a prostituáltak krémje.

Hogy mi√©rt √©ppen csak a Sz√≥zat, kereszt√©ny, konzervat√≠v, irodalmi √©s t√°rsadalomkritikai foly√≥iraton van fenn a pomp√°s besz√°mol√≥, azt nem tudom, de mindenk√©ppen m√°rt√≥zzatok meg a h√ļszas √©vek elej√©nek fertŇĎj√©ben.

Advertisement

/A b√°jos h√∂lgy k√©pe Louis Icart alkot√°sa √©s innen van, az √©p√ľletfot√≥ pedig a linkelt blogbejegyz√©sbŇĎl/