Kipr√≥b√°lunk egy √ļj sorozatot: v√°ltoztat√°s n√©lk√ľl posztolok be sajt√≥k√∂zlem√©nyeket, hadd l√°ssa mindenki, hogyan kommunik√°lnak a korm√°nyok √©s a c√©gek, illetve hogy a bikjkfanyelv √©s a megk√≠nzott mondatok m√©gis milyen vicces dolgokr√≥l k√©pesek √°rulkodni. Sorozatunkat ki m√°s nyitn√° meg, mint N√©meth L√°szl√≥n√© vil√°gŇĪrfejleszt√©si miniszter, aki a Naprendszer leendŇĎ nagyhatalm√°ban, Azerbajdzs√°nban j√°rt, √©s olyan szorosra fŇĪzte a viszont a kulcster√ľleteken, hogy azt Jabba sem tudn√° kett√©v√°gatni, pedig neki h√≠resen j√≥ kapcsolatai vannak. Am√≠g meg√©p√ľl az X-sz√°rny√ļ vad√°szokb√≥l √°ll√≥ csap√°sm√©rŇĎ erŇĎ, N√©methn√© szupersztr√°d√°t √©p√≠t, hogy az idŇĎt sz√°guldoz√°ssal t√∂lthess√ľk.

K√ĖZLEM√ČNY

Németh Lászlóné Azerbajdzsánban tárgyalt

N√©meth L√°szl√≥n√© nemzeti fejleszt√©si miniszter az azeri t√°rst√°rc√°k vezetŇĎivel tal√°lkozott √©s a Vil√°ggazdas√°gi F√≥rum konferenci√°j√°n vett r√©szt 2013. √°prilis 6-7-√©n, Bakuban.

Ali Mohammed oglu Abbasov kommunik√°ci√≥s √©s inform√°ci√≥technol√≥giai, valamint Natig Aliyev ipari √©s energetikai miniszterrel az √°gazati egy√ľttmŇĪk√∂d√©si lehetŇĎs√©geket tekintett√©k √°t. N√©meth L√°szl√≥n√© az elektronikus korm√°nyzati rendszer ki√©p√≠t√©se √©s a sz√©less√°v√ļ lefedetts√©g n√∂vel√©se ter√©n felhalmozott komoly magyar tapasztalatok megoszt√°s√°t javasolta. A miniszter jelezte, hogy Magyarorsz√°g nyitott a k√∂z√∂s fejleszt√©sekre az ŇĪriparban √©s a r√©szv√©telre az azeri f√©l √°ltal kezdem√©nyezett Transz-Eur√°zsiai Inform√°ci√≥s Szupersztr√°da megval√≥s√≠t√°s√°ban. Az Eur√≥pa √©s K√≠na k√∂z√∂tt tervezett nagysebess√©gŇĪ √∂sszek√∂ttet√©s hozz√°j√°rulhat a glob√°lis internet kapcsolatok biztons√°g√°hoz.

N√©meth L√°szl√≥n√© egyeztet√©s√ľk√∂n arr√≥l biztos√≠totta Sahin Musztafajev gazdas√°gfejleszt√©si minisztert, az egy√ľttmŇĪk√∂d√©si korm√°nyk√∂zi bizotts√°g azeri t√°rseln√∂k√©t, hogy a Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©rium kiemelten kezeli a k√©toldal√ļ kapcsolatok erŇĎs√≠t√©s√©t. A strat√©giai partners√©g kiv√°l√≥ terepei lehetnek a magyar szakt√°rca felelŇĎss√©gi k√∂r√©be tartoz√≥ energetikai, infokommunik√°ci√≥s √©s k√∂zleked√©si-infrastrukt√ļrafejleszt√©si √ľgyek. A miniszteri l√°togat√°s sor√°n a k√©t orsz√°g l√©g√ľgyi hat√≥s√°gainak vezetŇĎi egyet√©rt√©si nyilatkozatot √≠rtak al√°. A dokumentum k√∂lcs√∂n√∂s elfogad√°s√°val megteremtŇĎdtek a Magyarorsz√°g √©s Azerbajdzs√°n k√∂z√∂tti, menetrend szerinti l√©gi k√∂zleked√©s jogi alapjai.

A magyar miniszter a tal√°lkoz√≥kat k√∂vetŇĎen r√©szt vett a Vil√°ggazdas√°gi F√≥rum (WEF) Strat√©giai p√°rbesz√©d a D√©l-Kauk√°zus √©s K√∂z√©p-√Āzsia j√∂vŇĎj√©rŇĎl c. nemzetk√∂zi konferenci√°j√°n is.