Az Ipsos legfrissebb, novemberi felm√©r√©se szerint 35-rŇĎl 30 sz√°zal√©kra cs√∂kkent az Orb√°n-korm√°nyp√°rt t√°bora, bizonytalanokb√≥l pedig ism√©t egyre t√∂bb van.

A k√∂zv√©lem√©ny-kutat√≥ szerint a Fidesz az elm√ļlt egy h√≥napban annyi szavaz√≥t vesz√≠tett, amennyit a parlamenti v√°laszt√°sok √≥ta √∂sszegyŇĪjt√∂tt. A visszaes√©sbŇĎl az ellenz√©ki p√°rtok keveset profit√°ltak, csak a Jobbiknak √©s az LMP-nek emelkedett a t√°mogatotts√°ga 1-1 sz√°zal√©kponttal: elŇĎbbi 12-rŇĎl 13-ra, ut√≥bbi 3-r√≥l 4 sz√°zal√©kra bŇĎv√≠tette t√°bor√°t.

A baloldali ellenz√©k h√≠vei valamivel, 1-1 sz√°zal√©kponttal kevesebben lettek: az MSZP m√∂g√© 11 sz√°zal√©k sorakozik fel, a DK √©s az Egy√ľtt-PM 2-2 sz√°zal√©kra sz√°m√≠that.

A politikailag passz√≠vak, bizonytalanok csoportja 31-rŇĎl 35 sz√°zal√©kra bŇĎv√ľlt.

A biztos p√°rtv√°laszt√≥k k√∂r√©ben a Fidesz 48 sz√°zal√©kon √°ll, 7 sz√°zal√©kpontot vesz√≠tett. M√≠g a Jobbik √©s az MSZP az √∂sszes v√°laszt√≥kor√ļ k√∂r√©ben szoros versenyt fut, ebben az akt√≠v k√∂rben egy√©rtelmŇĪ elŇĎbbi elŇĎnye: a biztos p√°rtv√°laszt√≥k 21 sz√°zal√©ka szavazna a Jobbikra, 15 sz√°zal√©ka az MSZP-re. Az LMP 6 sz√°zal√©kos, az Egy√ľtt-PM √©s a DK 2 sz√°zal√©kos ebben a k√∂rben.

Advertisement

A korm√°nyp√°rtot elhagy√≥k fŇĎk√©ppen a fiatalok, a k√∂z√©pkor√ļak, a k√∂z√©pr√©tegek, a 10 ezer fŇĎ alatti v√°rosok lak√≥i k√∂z√∂tt tal√°lhat√≥k. Ezek olyan t√°rsadalmi k√∂zegek, amelyekben a Fidesz kimagasl√≥an j√≥l szerepelt az idei h√°rom v√°laszt√°son. Az itt, a p√°rt t√°mogat√≥i der√©khad√°t jelentŇĎ r√©tegekben elszenvedett 10-12 sz√°zal√©kpontnyi visszaes√©sek k√∂vetkezt√©ben megv√°ltozott a Fidesz-t√°bor t√°rsadalmi karaktere, nagyon szokatlan p√©ld√°ul, hogy az √©letkor emelked√©s√©vel egyre nagyobb a p√°rt t√°mogatotts√°ga, √°ll√≠tja az Ipsos.

Az is √ļj fejlem√©ny, hogy a Fidesz r√©g√≥ta megfigyelhetŇĎ iskol√°zotts√°g szerinti egyenletes be√°gyazotts√°ga eltŇĪnt. Az alacsony √©s magas k√©pzetts√©gŇĪek k√∂r√©ben az √°tlagosn√°l j√≥val nagyobb t√°mogatotts√°got √©lvez (36-38 sz√°zal√©k k√∂r√ľlit), a szakmunk√°s v√©gzetts√©gŇĪek √©s √©retts√©gizettek k√∂z√∂tt sokkal kisebbet (23-24 sz√°zal√©k k√∂r√ľlit).

Nem megmondtam, hogy ez a Fidesz egyre √∂regebb √©s unalmasabb?! K√©nytelen vagyok visszaid√©zni nagyszerŇĪ √©s l√©nyegret√∂rŇĎ megl√°t√°saimat, eln√©z√©st:

Tudj√°tok egy√©bk√©nt, hogy mibe buktak bele a szocialist√°k √©s a szabad demokrat√°k? (Nekik is volt k√©tharmaduk, azt√°n √ļjabb k√©t ciklusuk egy huzamban, n√©h√°nyan tal√°n eml√©keztek.) K√∂zkeletŇĪ t√©ved√©s, hogy Gyurcs√°ny Ferencbe. Ňź nem lett volna el√©g az √∂sszeoml√°shoz. Az is kellett hozz√°, hogy az MSZP a 90-es √©vektŇĎl v√©gig egy √∂reges, unalmas, belterjes p√°rt legyen, amiben fiatalk√©nt m√©rhetetlen√ľl ciki szerepet v√°llalni. A Fideszt meg egyebek k√∂zt az emelte fel, hogy m√°sf√©l-k√©t √©vtizeden √°t √∂nmaga ut√°np√≥tl√°s√°t is jelentette. A korrupci√≥s-oroszbar√°t-netad√≥s-rezsics√∂kkent√©ses Fideszben azonban semmi √©rdekes nincs m√°r. Ez a Fidesz √∂reges, belterjes √©s unalmas. H√°t milyen lenne, ha az utols√≥ fiatalt, aki komoly karriert csin√°lt benne, Szijj√°rt√≥ P√©ternek h√≠vj√°k?

Advertisement

Hát így!

[via MTI]