Illustration for article titled Nemcsak esik, öregszik is a Fidesz, na de meg is érdemli!

Az Ipsos legfrissebb, novemberi felmérése szerint 35-ről 30 százalékra csökkent az Orbán-kormánypárt tábora, bizonytalanokból pedig ismét egyre több van.

Advertisement

A közvélemény-kutató szerint a Fidesz az elmúlt egy hónapban annyi szavazót veszített, amennyit a parlamenti választások óta összegyűjtött. A visszaesésből az ellenzéki pártok keveset profitáltak, csak a Jobbiknak és az LMP-nek emelkedett a támogatottsága 1-1 százalékponttal: előbbi 12-ről 13-ra, utóbbi 3-ról 4 százalékra bővítette táborát.

A baloldali ellenzék hívei valamivel, 1-1 százalékponttal kevesebben lettek: az MSZP mögé 11 százalék sorakozik fel, a DK és az Együtt-PM 2-2 százalékra számíthat.

Advertisement

A politikailag passzívak, bizonytalanok csoportja 31-ről 35 százalékra bővült.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékon áll, 7 százalékpontot veszített. Míg a Jobbik és az MSZP az összes választókorú körében szoros versenyt fut, ebben az aktív körben egyértelmű előbbi előnye: a biztos pártválasztók 21 százaléka szavazna a Jobbikra, 15 százaléka az MSZP-re. Az LMP 6 százalékos, az Együtt-PM és a DK 2 százalékos ebben a körben.

Advertisement

A kormánypártot elhagyók főképpen a fiatalok, a középkorúak, a középrétegek, a 10 ezer fő alatti városok lakói között találhatók. Ezek olyan társadalmi közegek, amelyekben a Fidesz kimagaslóan jól szerepelt az idei három választáson. Az itt, a párt támogatói derékhadát jelentő rétegekben elszenvedett 10-12 százalékpontnyi visszaesések következtében megváltozott a Fidesz-tábor társadalmi karaktere, nagyon szokatlan például, hogy az életkor emelkedésével egyre nagyobb a párt támogatottsága, állítja az Ipsos.

Az is új fejlemény, hogy a Fidesz régóta megfigyelhető iskolázottság szerinti egyenletes beágyazottsága eltűnt. Az alacsony és magas képzettségűek körében az átlagosnál jóval nagyobb támogatottságot élvez (36-38 százalék körülit), a szakmunkás végzettségűek és érettségizettek között sokkal kisebbet (23-24 százalék körülit).

Advertisement

Nem megmondtam, hogy ez a Fidesz egyre öregebb és unalmasabb?! Kénytelen vagyok visszaidézni nagyszerű és lényegretörő meglátásaimat, elnézést:

Tudjátok egyébként, hogy mibe buktak bele a szocialisták és a szabad demokraták? (Nekik is volt kétharmaduk, aztán újabb két ciklusuk egy huzamban, néhányan talán emlékeztek.) Közkeletű tévedés, hogy Gyurcsány Ferencbe. Ő nem lett volna elég az összeomláshoz. Az is kellett hozzá, hogy az MSZP a 90-es évektől végig egy öreges, unalmas, belterjes párt legyen, amiben fiatalként mérhetetlenül ciki szerepet vállalni. A Fideszt meg egyebek közt az emelte fel, hogy másfél-két évtizeden át önmaga utánpótlását is jelentette. A korrupciós-oroszbarát-netadós-rezsicsökkentéses Fideszben azonban semmi érdekes nincs már. Ez a Fidesz öreges, belterjes és unalmas. Hát milyen lenne, ha az utolsó fiatalt, aki komoly karriert csinált benne, Szijjártó Péternek hívják?

Advertisement

Hát így!

[via MTI]

Share This Story

Get our newsletter