Itt a Cinken is teljesen √©rtetlen√ľl √°lltunk a budapesti k√∂zter√ľletesek √∂tlete elŇĎtt, hogy belv√°rosi alulj√°r√≥k falait k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kamut√°bl√°kkal √©s kordonokkal ker√≠tik el, egy√©rtelmŇĪen az√©rt, hogy a hajl√©ktalanok ne tudjanak odafek√ľdni. Igazi magyar vend√©gl√°t√≥s megold√°s volt egy olyan probl√©m√°ra, amire m√°s helyeken akci√≥csoportokat √°ll√≠tanak fel, ment√°lhigi√©n√©s szakemberekkel egyeztetetnek √©s forr√°sokat csoportos√≠tanak √°t. Vagy pedig r√°kapcsolnak a geciz√©sre, mint ebben a n√©gy k√ľlf√∂ldi esetben:

  • Philadelphia polg√°rmestere tavaly hozott egy rendelkez√©st, miszerint tilos nyilv√°nos helyeket √©telt adni a hajl√©ktalanoknak. Michael Nutter szerint csak az volt ezzel a c√©l, hogy a fed√©l n√©lk√ľlieket beterelj√©k a szabadb√≥l z√°rt helyekre, ahol kaphatn√°nak eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°st, a kritikusok viszont azt hozt√°k fel ellene, hogy az eg√©sz arr√≥l sz√≥lt: takarodjanak el a v√°ros l√°tv√°nyoss√°gait√≥l. Mivel az etet√©st nem √ļgy kell elk√©pzelni, hogy a j√°r√≥kelŇĎk galambokat sz√≥rtak addig is a hajl√©ktalanok el√©, rengeteg egyh√°zi szervezet is tiltakozott, mondv√°n hogy mostant√≥l tilos lesz nekik is √©telt osztani. M√©g mielŇĎtt a rendelkez√©st siker√ľlt volna 2012 j√ļnius√°ban bevezetni, egy helyi b√≠r√≥ megv√©t√≥ztaazzal az indokkal, hogy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √©teloszt√≥ szervezetek a k√∂z√©rdeket szolg√°lj√°k. (k√©p: New York Times)
  • A San Francisco-i Bill Graham audit√≥rium vezetŇĎs√©g√©nek eg√©sz egyszerŇĪen elege lett abb√≥l, hogy minden este 20-40 hajl√©ktalan fekszik az √©p√ľlet k√∂r√ľl, ez√©rt z√°r√°st√≥l nyit√°sig iTuneson megvett ipari zajokat b√∂mb√∂ltettek az utc√°ra ir√°ny√≠tott hangsz√≥r√≥kon. Volt olyan hajl√©ktalan, aki azt hitte, hogy az √©p√ľlet riaszt√≥ja indult be. A k√∂rny√©kbeliek folyamatosan panaszkodtak az ott cs√∂velŇĎ emberekre, az SFGate szerint volt egy egy, akire tavalyig √∂sszesen 6100 panasz √©rkezett. Az audit√≥riumot egy√©bk√©nt az Another Planet koncertszervezŇĎ-brig√°d √ľzemelteti, akik most febru√°rra p√©ld√°ul egy √∂tnapos Swedish House Maffia koncertsorozatot pap√≠roztak le a Bill Grahambe. A szomor√ļ az eg√©szben az, hogy az audit√≥riumot negyed√©vente arra haszn√°lj√°k, hogy k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ingyenes eg√©szs√©g√ľgy vizsg√°latokat √©s seg√≠ts√©get ny√ļjtsanak a r√°szorul√≥ fed√©l n√©lk√ľlieknek. (k√©p: Flickr)

Advertisement

  • Guangzhou √©s Shenzen tartom√°nyok √°ll√≠t√≥lag azzal pr√≥b√°ltak beolvasni K√≠na cs√∂veseinek, hogy a nagyon n√©pszerŇĪ alulj√°r√≥l al√° kis betong√ļl√°kat √∂nt√∂ttek, amik ellehetetlen√≠tik az ottalv√°st. Vagy legal√°bbis nagyon vastag matrac kell hozz√°. A ChinaSmack szerint ott is ismerŇĎs sum√°kol√°s megy, ugyanis egy√©rtelmŇĪen nem az√©rt tett√©k oda ezeket a kis piramisokat, hogy a szabadkŇĎmŇĪveseket figyelmeztess√©k, a helyi hat√≥s√°gok azonban mindent tagadnak. Na persze. (k√©p: ChinaSmack)

Advertisement

  • A floridai Clearwaterben megel√©gelt√©k, hogy a cs√∂vesek haszn√°lj√°k a nyilv√°nos v√©c√©ket az egyik parkban, √ļgyhogy behegesztett√©k ŇĎket, v√©g√ľlis ink√°bbb senki se haszn√°lja a f√ľlk√©ket, mint hogy ŇĎk is. A hegeszt√©s mellett leszedt√©k a csapokat is, hogy ne tudjanak tiszt√°lkodni, √©s a konnektorokat is megsz√ľntett√©k, mert oda j√°rtak t√∂lteni a telefonjaikat. Ezzel mind az a baj, hogy az ad√≥fizetŇĎ √°llampolg√°rok is szeretn√©k haszn√°lni ezeket a szolg√°ltat√°sokat, amiktŇĎl siker√ľlt mindenkit teljesen elv√°gni. Clearwaterben a hegeszt√©s volt a j√©ghegy cs√ļcsa, elŇĎtte hoztak olyan rendelkez√©seket is, miszerint az √ľld√∂g√©l√©s a j√°rd√°n √©s a nyilv√°nos helyen alv√°s maximum 500 doll√°rral √©s 60 nap elz√°r√°ssal b√ľntetendŇĎ. (k√©p: Daily Mail)