This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Némán bőgnek a zempléni szarvasok, hogy ne hallják a zempléni farkasok

Felívelőben Magyarország karizmatikus megafaunája: a Zemplénben tartósan megtelepedtek a farkasok. A helyi szarvasok mondjuk nem örülnek ennyire.

Advertisement

Azt írja az Index, az MTI-re hivatkozva, hogy Telkibánya, Gönc és Háromhuta környékén láttak farkasokat, valamint lábnyomaikat, és elejtett zsákmányuk maradékát.

A területet kezelő Északerdő Zrt. erdészei azt figyelték meg a Zemplénben élő szarvasokon, hogy gyakorlatilag hang nélkül, némán bőgtek azokon a területeken, ahol farkast észleltek, sőt, leginkább el is kerülték az erdő ezen részeit. Ugyanezt csinálják a helyi muflonok is, akik nagyobb nyájakba verődnek.

Advertisement

A szarvasbőgés egyébként azért is nagyon érdekes, mert a szarvasbikák erre az alkalomra növesztett óriási agancsainak genetikája segíthet majd egyszer a csontritkulás gyógyításában, valamint – közvetve – abban is, hogy elhagyjuk a Földet. Ezt onnan tudom, hogy az apám ezen dolgozik, és néhány éve készítettünk róla, még az Indexnél, egy kisfilmet.

Gif: Gyöngyvirágtól lombhullásig

Share This Story

Get our newsletter