Fel√≠velŇĎben Magyarorsz√°g karizmatikus megafaun√°ja: a Zempl√©nben tart√≥san megtelepedtek a farkasok. A helyi szarvasok mondjuk nem √∂r√ľlnek ennyire.

Azt írja az Index, az MTI-re hivatkozva, hogy Telkibánya, Gönc és Háromhuta környékén láttak farkasokat, valamint lábnyomaikat, és elejtett zsákmányuk maradékát.

A ter√ľletet kezelŇĎ √ČszakerdŇĎ Zrt. erd√©szei azt figyelt√©k meg a Zempl√©nben √©lŇĎ szarvasokon, hogy gyakorlatilag hang n√©lk√ľl, n√©m√°n bŇĎgtek azokon a ter√ľleteken, ahol farkast √©szleltek, sŇĎt, legink√°bb el is ker√ľlt√©k az erdŇĎ ezen r√©szeit. Ugyanezt csin√°lj√°k a helyi muflonok is, akik nagyobb ny√°jakba verŇĎdnek.

A szarvasbŇĎg√©s egy√©bk√©nt az√©rt is nagyon √©rdekes, mert a szarvasbik√°k erre az alkalomra n√∂vesztett √≥ri√°si agancsainak genetik√°ja seg√≠thet majd egyszer a csontritkul√°s gy√≥gy√≠t√°s√°ban, valamint ‚Äď k√∂zvetve ‚Äď abban is, hogy elhagyjuk a F√∂ldet. Ezt onnan tudom, hogy az ap√°m ezen dolgozik, √©s n√©h√°ny √©ve k√©sz√≠tett√ľnk r√≥la, m√©g az Indexn√©l, egy kisfilmet.

Gif: Gyöngyvirágtól lombhullásig