Szerencsére vaklármának bizonyult az a mai HVG-hír, miszerint a szóban megkötött kompromisszumot felrúgva a kormány mégis 25 százalékkal csökkenti az alapítványi iskolák tanárainak bérét fedező állami támogatást. Az alapítványiak örülnek ennek, de nem tudják, hosszabb távon is számíthatnak-e az eddigi járandóságra.

A cikkét az az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) elnöksége nyílt levelének közlésével kezdő HVG azt sejteti, hogy hiába állapodott meg egészen másról Balog miniszter és Czunyiné államtitkár az AME vezetőjével, a kormány most mégis az eredeti módosító indítványát nyújtotta be, így - az eredeti tervnek megfelelően - mégis csak az eddigi összeg háromnegyedét utalják az alapítványi iskoláknak.

"Az AME elnöksége meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasta, hogy a kormány Balog Zoltán miniszter úr ígérete ellenére nem módosította az alapítvány iskolák költségvetési támogatására vonatkozó törvény előterjesztést" - így kezdődött a HVG-ben idézett nyílt levél.

Advertisement

Gyorsan írtam a minisztériumnak, akik most válaszoltak. Ebből az derül ki, hogy a magániskolák szervezetének félelme szerintük alaptalan volt, ugyanis van egy olyan kormánypárti módosító, ami az eddigi összeg 100 százalékát meghagyja meg az alapítványiaknak. A problémát a sajtóosztály szerint feltehetőleg a bonyolult módosító indtvány értelmezése okozta.

Ez önmagában nem is lenne annyira meglepő. Aki nem jogász vagy parlamenti szakértő, az a módosítók olvadását gyakran kezdi az indoklással, mivel ezt egy fokkal érthetőbb, a normális emberi nyelvhez távolról már hasonlító prózában írják, ellentétben a jogi-bikkfa-kifejezésekkel operáló törvényszöveggel, aminek az értelmét általában képtelenség kihüvelyezni. (Formailag úgy néznek ki a módosító csomagok, hogy először jönnek ömlesztve maguk a módosítások, vagyis az eredeti és az új paragrafusszövegek, majd egy általános indoklás, majd a paragrafusonkénti részletes indoklás. Ez utóbbiakban azt írják le, hogy mi a változtatások célja és azok milyen következményekkel járnak.)

A minisztérium sajtóosztálya szerint a félreértést az okozhatta, hogy a javaslatcsomag aktuális verziójában benne maradt az eredeti indoklás, amiben még a támogatás 75 százalékra csökkentése szerepelt. De az indokló szöveg csak azért maradt így, mert a parlamenti szabályok szerint az eredeti javaslat indokló részéhez nem lehet módosítást benyújtani.

Itt a teljes levél:

Az alapítványi iskolák esetében a Köznevelésért Felelős Államtitkárság vezetőivel történt tárgyalásoknak megfelelőn jövőre is fennmarad a jelenlegi 100%-os átlagbér alapú támogatás. Feltételezzük, hogy a félreértést az okozhatta, hogy a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló T/1794. számú törvényjavaslat indokolásában benne maradt a magániskolák állami támogatásának csökkentésére irányuló szöveges kitétel – de ez technikailag nem is lehet másképp, hiszen törvényjavaslat indokoláshoz nem lehet módosító javaslatot benyújtani, hanem csak a normaszöveghez. De ilyen módosító indítvány benyújtásra is került, a módosító indítvány az alábbi linken érhető el: http://www.parlament.hu/irom40/01794/01794-0324.pdf

Az Országgyűlésnek a törvényjavaslat mai szavazására benyújtott egységes javaslatában már az elfogadott módosító indítvánnyal korrigált összeg szerepel

Advertisement

Ezután megkerestem a nyílt levelet jegyző Horn Györgyöt, az AME elnökét.

Horn nagyon örül annak, hogy a kormány a Baloggal letárgyaltak szerint cselekedett, és jövőre nem csökken a finanszírozásuk. De elmondta azt is, hogy ennek ellenére maradt bennük aggodalom. A nekik járó állami támogatást eddig ugyanis a köznevelési törvény rögzítette, így - bár kevesebbet kaptak, mint például az egyházi iskolák - azt mindig előre tudták, hogy mekkora lesz az összeg. A mostani, Kucsák László által jegyzett költségvetésitörvény-módosítás elfogadása után csak abban biztosak, hogy 2015-re megkapják a korábbi pénzt, de nem látják a jogi garanciáját annak, hogy mi lesz ezután.

Advertisement

Alapítványi és magániskolákba - a 2012/13-as tanév adatai szerint - összesen több mint 200 ezren jártak Magyarországon, és durván 15 ezren oktatták őket. Ha ebből levonjuk az alapfokú művészeti iskolákat, ahová a rendes suli mellett jár a gyerek, akkor két tanévvel ezelőtt 110-120 ezer magyar gyerek járt alapítványi vagy magánintézménybe, az óvodás korúaktól az érettségizőkig.

Share This Story

Get our newsletter