Szerencs√©re vakl√°rm√°nak bizonyult az a mai HVG-h√≠r, miszerint a sz√≥ban megk√∂t√∂tt kompromisszumot felr√ļgva a korm√°ny m√©gis 25 sz√°zal√©kkal cs√∂kkenti az alap√≠tv√°nyi iskol√°k tan√°rainak b√©r√©t fedezŇĎ √°llami t√°mogat√°st. Az alap√≠tv√°nyiak √∂r√ľlnek ennek, de nem tudj√°k, hosszabb t√°von is sz√°m√≠thatnak-e az eddigi j√°rand√≥s√°gra.

A cikk√©t az az Alap√≠tv√°nyi √©s Mag√°niskol√°k Egyes√ľlete (AME) eln√∂ks√©ge ny√≠lt level√©nek k√∂zl√©s√©vel kezdŇĎ HVG azt sejteti, hogy hi√°ba √°llapodott meg eg√©szen m√°sr√≥l Balog miniszter √©s Czunyin√© √°llamtitk√°r az AME vezetŇĎj√©vel, a korm√°ny most m√©gis az eredeti m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°ny√°t ny√ļjtotta be, √≠gy - az eredeti tervnek megfelelŇĎen - m√©gis csak az eddigi √∂sszeg h√°romnegyed√©t utalj√°k az alap√≠tv√°nyi iskol√°knak.

"Az AME eln√∂ks√©ge meglepet√©ssel √©s megd√∂bben√©ssel olvasta, hogy a korm√°ny Balog Zolt√°n miniszter √ļr √≠g√©rete ellen√©re nem m√≥dos√≠totta az alap√≠tv√°ny iskol√°k k√∂lts√©gvet√©si t√°mogat√°s√°ra vonatkoz√≥ t√∂rv√©ny elŇĎterjeszt√©st" - √≠gy kezdŇĎd√∂tt a HVG-ben id√©zett ny√≠lt lev√©l.

Advertisement

Gyorsan √≠rtam a miniszt√©riumnak, akik most v√°laszoltak. EbbŇĎl az der√ľl ki, hogy a mag√°niskol√°k szervezet√©nek f√©lelme szerint√ľk alaptalan volt, ugyanis van egy olyan korm√°nyp√°rti m√≥dos√≠t√≥, ami az eddigi √∂sszeg 100 sz√°zal√©k√°t meghagyja meg az alap√≠tv√°nyiaknak. A probl√©m√°t a sajt√≥oszt√°ly szerint feltehetŇĎleg a bonyolult m√≥dos√≠t√≥ indtv√°ny √©rtelmez√©se okozta.

Ez √∂nmag√°ban nem is lenne annyira meglepŇĎ. Aki nem jog√°sz vagy parlamenti szak√©rtŇĎ, az a m√≥dos√≠t√≥k olvad√°s√°t gyakran kezdi az indokl√°ssal, mivel ezt egy fokkal √©rthetŇĎbb, a norm√°lis emberi nyelvhez t√°volr√≥l m√°r hasonl√≠t√≥ pr√≥z√°ban √≠rj√°k, ellent√©tben a jogi-bikkfa-kifejez√©sekkel oper√°l√≥ t√∂rv√©nysz√∂veggel, aminek az √©rtelm√©t √°ltal√°ban k√©ptelens√©g kih√ľvelyezni. (Formailag √ļgy n√©znek ki a m√≥dos√≠t√≥ csomagok, hogy elŇĎsz√∂r j√∂nnek √∂mlesztve maguk a m√≥dos√≠t√°sok, vagyis az eredeti √©s az √ļj paragrafussz√∂vegek, majd egy √°ltal√°nos indokl√°s, majd a paragrafusonk√©nti r√©szletes indokl√°s. Ez ut√≥bbiakban azt √≠rj√°k le, hogy mi a v√°ltoztat√°sok c√©lja √©s azok milyen k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rnak.)

A miniszt√©rium sajt√≥oszt√°lya szerint a f√©lre√©rt√©st az okozhatta, hogy a javaslatcsomag aktu√°lis verzi√≥j√°ban benne maradt az eredeti indokl√°s, amiben m√©g a t√°mogat√°s 75 sz√°zal√©kra cs√∂kkent√©se szerepelt. De az indokl√≥ sz√∂veg csak az√©rt maradt √≠gy, mert a parlamenti szab√°lyok szerint az eredeti javaslat indokl√≥ r√©sz√©hez nem lehet m√≥dos√≠t√°st beny√ļjtani.

Itt a teljes levél:

Az alap√≠tv√°nyi iskol√°k eset√©ben a K√∂znevel√©s√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g vezetŇĎivel t√∂rt√©nt t√°rgyal√°soknak megfelelŇĎn j√∂vŇĎre is fennmarad a jelenlegi 100%-os √°tlagb√©r alap√ļ t√°mogat√°s. Felt√©telezz√ľk, hogy a f√©lre√©rt√©st az okozhatta, hogy a Magyarorsz√°g 2015. √©vi k√∂zponti k√∂lts√©gvet√©s√©rŇĎl sz√≥l√≥ T/1794. sz√°m√ļ t√∂rv√©nyjavaslat indokol√°s√°ban benne maradt a mag√°niskol√°k √°llami t√°mogat√°s√°nak cs√∂kkent√©s√©re ir√°nyul√≥ sz√∂veges kit√©tel ‚Äď de ez technikailag nem is lehet m√°sk√©pp, hiszen t√∂rv√©nyjavaslat indokol√°shoz nem lehet m√≥dos√≠t√≥ javaslatot beny√ļjtani, hanem csak a normasz√∂veghez. De ilyen m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°ny beny√ļjt√°sra is ker√ľlt, a m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°ny az al√°bbi linken √©rhetŇĎ el: http://www.parlament.hu/irom40/01794/01794-0324.pdf

Az Orsz√°ggyŇĪl√©snek a t√∂rv√©nyjavaslat mai szavaz√°s√°ra beny√ļjtott egys√©ges javaslat√°ban m√°r az elfogadott m√≥dos√≠t√≥ ind√≠tv√°nnyal korrig√°lt √∂sszeg szerepel

Advertisement

Ezut√°n megkerestem a ny√≠lt levelet jegyzŇĎ Horn Gy√∂rgy√∂t, az AME eln√∂k√©t.

Horn nagyon √∂r√ľl annak, hogy a korm√°ny a Baloggal let√°rgyaltak szerint cselekedett, √©s j√∂vŇĎre nem cs√∂kken a finansz√≠roz√°suk. De elmondta azt is, hogy ennek ellen√©re maradt benn√ľk aggodalom. A nekik j√°r√≥ √°llami t√°mogat√°st eddig ugyanis a k√∂znevel√©si t√∂rv√©ny r√∂gz√≠tette, √≠gy - b√°r kevesebbet kaptak, mint p√©ld√°ul az egyh√°zi iskol√°k - azt mindig elŇĎre tudt√°k, hogy mekkora lesz az √∂sszeg. A mostani, Kucs√°k L√°szl√≥ √°ltal jegyzett k√∂lts√©gvet√©sit√∂rv√©ny-m√≥dos√≠t√°s elfogad√°sa ut√°n csak abban biztosak, hogy 2015-re megkapj√°k a kor√°bbi p√©nzt, de nem l√°tj√°k a jogi garanci√°j√°t annak, hogy mi lesz ezut√°n.

Advertisement

Alap√≠tv√°nyi √©s mag√°niskol√°kba - a 2012/13-as tan√©v adatai szerint - √∂sszesen t√∂bb mint 200 ezren j√°rtak Magyarorsz√°gon, √©s durv√°n 15 ezren oktatt√°k ŇĎket. Ha ebbŇĎl levonjuk az alapfok√ļ mŇĪv√©szeti iskol√°kat, ahov√° a rendes suli mellett j√°r a gyerek, akkor k√©t tan√©vvel ezelŇĎtt 110-120 ezer magyar gyerek j√°rt alap√≠tv√°nyi vagy mag√°nint√©zm√©nybe, az √≥vod√°s kor√ļakt√≥l az √©retts√©gizŇĎkig.