Eddig több mint 6600 halottrĂłl tudni, 14 ezernĂ©l is több sĂ©rĂŒlt van. A nepĂĄli miniszterelnök szerint, a földrengĂ©s halĂĄlos ĂĄldozatainak szĂĄma meghaladhatja a tĂ­zezret is.

A keresĂ©si Ă©s mentĂ©si munkĂĄt folytatjĂĄk, többezer ember sorsĂĄrĂłl mĂ©g mindig nem tudnak semmit a hatĂłsĂĄgok, tegnapi hĂ­rek szerint körĂŒlbelĂŒl ezer EU-ĂĄllampolgĂĄr szintĂ©n eltƱnt. Ez nem feltĂ©tlenĂŒl jelenti azt, hogy mind meghaltak, lehet, hogy csak nem tudtak telefonĂĄlni, esetleg elhagytĂĄk az orszĂĄgot anĂ©lkĂŒl, hogy bĂĄrkinek is szĂłltak volna – sokan nem veszik fel utazĂĄskor a kapcsolatot a helyi nagykövetsĂ©gekkel.

A mentĂ©st Ă©s a segĂ©lyek szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt nehezĂ­tik a rossz idƑjĂĄrĂĄsi viszonyok, földcsuszamlĂĄsok is, rĂĄadĂĄsul csak 20 helikopter ĂĄll rendelkezĂ©sre, Ă©s a segĂ©lyek kiszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄhoz sincs elĂ©g teherautĂł, illetve sofƑr – sokan közĂŒlĂŒk inkĂĄbb hazamentek a szĂŒlƑfalujukba, hogy ott segĂ­tsenek. A tĂĄvolabbi telepĂŒlĂ©sekre repĂŒlƑbƑl dobtak le tĂ©sztĂĄt, kekszet, de sok mĂĄsik Ă©lelmiszer, pĂ©ldĂĄul rizs kĂ©ne ahhoz, hogy az emberek viszonylag normĂĄlis Ă©telt tudjanak fƑzni maguknak.

Az AP Ășgy tudja, NepĂĄlnak 400 ezer sĂĄtorra lenne szĂŒksĂ©ge, de eddig csak 29 ezret tudtak kiosztani. Az orszĂĄgnak jobb Ă©teladomĂĄnyokra is szĂŒksĂ©ge van, a pĂ©nzĂŒgyminiszter szerint kaptak tonhalat Ă©s majonĂ©zt, ezekkel nem tudnak mit kezdeni, gabonĂĄra, sĂłra Ă©s cukorra van elsƑsorban szĂŒksĂ©g.

Advertisement

Az Unicef jĂĄrvĂĄnytĂłl tart, a kĂłrhĂĄzak megteltek, kevĂ©s a vĂ­z, sokan csak az utcĂĄn tudnak aludni, Ă©s a romok alatt mĂ©g rengeteg a holttest. Ez ideĂĄlis ĂĄllapot a kĂłrokozĂłknak, Ășgyhogy a nepĂĄli hatĂłsĂĄgok egy jĂĄrvĂĄny kitörĂ©sĂ©t megelƑzendƑ ideiglenesen betiltottĂĄk Katmandu egyes rĂ©szein az ĂĄllatok levĂĄgĂĄsĂĄt, illetve a hĂșs Ă©s halak ĂĄrusĂ­tĂĄsĂĄt. A romok alĂłl kiemelt holttesteket pedig egybƑl elhamvasztjĂĄk.

via BBC, Reuters FotĂł: Chris McGrath/Getty