Nem valószínű, hogy találnak újabb túlélőket Nepálban

Illustration for article titled Nem valószínű, hogy találnak újabb túlélőket Nepálban

Eddig több mint 6600 halottról tudni, 14 ezernél is több sérült van. A nepáli miniszterelnök szerint, a földrengés halálos áldozatainak száma meghaladhatja a tízezret is.

Advertisement

A keresési és mentési munkát folytatják, többezer ember sorsáról még mindig nem tudnak semmit a hatóságok, tegnapi hírek szerint körülbelül ezer EU-állampolgár szintén eltűnt. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mind meghaltak, lehet, hogy csak nem tudtak telefonálni, esetleg elhagyták az országot anélkül, hogy bárkinek is szóltak volna – sokan nem veszik fel utazáskor a kapcsolatot a helyi nagykövetségekkel.

Advertisement

A mentést és a segélyek szállítását nehezítik a rossz időjárási viszonyok, földcsuszamlások is, ráadásul csak 20 helikopter áll rendelkezésre, és a segélyek kiszállításához sincs elég teherautó, illetve sofőr – sokan közülük inkább hazamentek a szülőfalujukba, hogy ott segítsenek. A távolabbi településekre repülőből dobtak le tésztát, kekszet, de sok másik élelmiszer, például rizs kéne ahhoz, hogy az emberek viszonylag normális ételt tudjanak főzni maguknak.

Az AP úgy tudja, Nepálnak 400 ezer sátorra lenne szüksége, de eddig csak 29 ezret tudtak kiosztani. Az országnak jobb ételadományokra is szüksége van, a pénzügyminiszter szerint kaptak tonhalat és majonézt, ezekkel nem tudnak mit kezdeni, gabonára, sóra és cukorra van elsősorban szükség.

Advertisement

Az Unicef járványtól tart, a kórházak megteltek, kevés a víz, sokan csak az utcán tudnak aludni, és a romok alatt még rengeteg a holttest. Ez ideális állapot a kórokozóknak, úgyhogy a nepáli hatóságok egy járvány kitörését megelőzendő ideiglenesen betiltották Katmandu egyes részein az állatok levágását, illetve a hús és halak árusítását. A romok alól kiemelt holttesteket pedig egyből elhamvasztják.

via BBC, Reuters Fotó: Chris McGrath/Getty

Share This Story

Get our newsletter