Jobbikos javaslatra készült el a határozat, ami kötelezi a szombathelyi önkormányzat képviselőit a drogtesztre. Eddig csak hárman csinálták meg.

A nyugat.hu két hete megkérdezte a képviselőket, hogy ki vállalt eddig az egyébként vizeletmintás tesztet. Itt van pár magyarázkodás arra, hogy miért nem vállalták:

Horváth Csaba (Fidesz)

Úgy gondolom, nem kell magyarázkodnom, de azt hadd mondjam el, hogy a május végi közgyűlést követően elég sűrű programom volt. Június második hetében 8 napot árvédekeztem a Mosoni-Duna I. rendű fővédvonalán, Győrújfalu térségében. Azt követően külföldi rokonainkat láttuk vendégül Szombathelyen. Majd jött egy hosszabb betegség (emiatt a júniusi közgyűlésen nem is tudtam részt venni). Néhány hét balatoni nyaralás (nyugdíjas vagyok). Több napos látogatás a 92 éves - súlyos beteg - édesanyámnál, aki az ország másik felében lakik. Majd erdélyi barátaink meghívtak bennünket egy 12 napos erdélyi körútra. Aztán jött a karnevál, s már vége is a nyárnak. S "Uram bocsá...(!)" a drogteszt elmaradt.

Sági József (Fidesz)

...egyszer a tévében látott valaki kezében drogot, az illető lehetett vámos, határőr vagy rendőr. Neki ennyi volt az összes kapcsolata a droggal.

Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE)

...hetente vizsgálják a vérét, így régen kiderült volna, ha drog nyomait mutatták volna ki. És kemokezelésre is jár, ami kétséges lenne, ha drogot fogyasztana.

Advertisement

Horváth Zoltán (LMP)

...szándékában áll, de nem nagyon tudja, hogyan fogjon neki.

Horváth Attila (MSZP-SZTKE)

...elfelejtkezett a dologról.

Prugberger Emil (Pro Savaria)

Nem csináltatom meg a drogtesztet!! Miért nem?! Mert méltatlannak tartom.

A határozatot kezdeményező Balassa Péter nem válaszolt a nyugat.hu-nak.

Egyébként az oldal is megjegyzi, hogy maga a teszt kicsit aggályos, ugyanis az eredményei magánügynek számítanak, ezért nem kötelesek a képviselők kiadni azt. Valamint a drogteszt kimutatja a gyógyszeres kezelést is, ami például Gyebrovszki János esetében is, eléggé értelmetlenné teszi az egészet.

Advertisement

[nyugat.hu]

Fotó: VB / nyugat.hu