This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Nem újságíró lett a HVG főszerkesztője

Illustration for article titled ​Nem újságíró lett a HVG főszerkesztője

Sztaniszláv András Bristolban volt egy fesztivál PR-igazgatója, onnan hozzák haza. Előtte vállalati PR-esként dolgozott, illetve volt lapigazgató is Rogán Antal későbbi üzletfeleinél, a Csetényi–Krskó-féle Hamu és Gyémántnál. Volt a Medgyessy-féle MEH sajtótitkára is.

Advertisement

Közös főszerkesztője lesz az egykor igen patinás print HVG-nek és az online leánynak. Ez önmagában is nagy hír lenne, de attól még különlegesebb, hogy az illető még csak nem is újságíró vagy szerkesztő.

Bár a 35 éves Szaniszláv Andrásnak van újságírói végzettsége – a Komlósi Stúdióba és a JATE-ra járt –, az életrajza szerint a dolgot nem nagyon gyakorolta, inkább menő vállalati kommunikációs és PR-tanácsadó volt az elmúlt tíz évben. Az utolsó munkája, amit ingyen vállalt el, így kötötte Bristolhoz. Egyébként a PersonaR Kommunikációs Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója volt.

Advertisement

Volt a Hamu és Gyémánt lapigazgatója és kipróbálta a kormányzati kommunikációt is a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemző Központjának sajtótitkáraként. A HVG vonatkozó cikkéből kimaradt, hogy ez Medgyessy Péter idejében történt.

Érdekes lesz látni, mire megy egy nem gyakorló újságíró a magyar nyomtatott sajtó egyik legnagyobb hagyományú, de hosszú évek óta küszködő magazinjával, plusz a magyar szinten elég nagy, de nem sok pénzt hozó online lapjával.

A főszerkesztő kiválasztásánál a print és internetes szakmai tudás mellett fontos szempont volt a nemzetközi tapasztalat és kapcsolatrendszer, a sokoldalúság, az innovatív gondolkozás és a politikai függetlenség. A HVG történetében, ahol az elmúlt évtizedekben többnyire házon belülről választottak vezetőt, mindenképpen újszerű megoldás született – mondta a kiadó vezérigazgatója.

Advertisement

Ezt már a HVG cikkéből idéztem.

Az új főszerkesztő első nagy feladata a szerkesztőségi integráció megvalósítása lesz. Ezen belül a hetilap és a hírportál stratégiájának összehangolása, a szükséges változtatások végrehajtása, a HVG tartalomszolgáltatási tevékenységének megerősítése, bővítése áll majd munkája középpontjában.

Advertisement

Vagyis kirúgásokkal fog kezdeni. Ez legalább emlékezetes entrée lesz!

Én persze remélem, hogy ma már más idők járnak, és oldódtak az újságírók előítéletei, de izgalmas lesz nézni, ahogy egy PR-es lesz egy rakás öntudatos riporter főnöke. Amikor még nyomtatott lapnál dolgoztam, a kollégáim olyan rokonszenvvel tekintettek a PR-esekre, mintha böglyök vagy szúnyogok lettek volna. Akkoriban egy PR-es főszerkesztő olyan lett volna, mint egy református pápa.

Advertisement

A jelek szerint maguk a HVG-sek sem ismerik őt igazán, a lap egyik munkatársa a kérdő levelemre ezt válaszolta:

Őszinte leszek, én is csak ennyit tudok, ami a közleményben van. Nem tudom, hogy jött ő a képbe. Tényleg nem...

Share This Story

Get our newsletter