T√∂m√∂r √∂sszefoglal√≥ Nov√°k ElŇĎd sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°r√≥l: buzi, buzi, b√ļzibuzibuzi, seggbekuki, zsid√≥, buzibuzi, zsid√≥buzi.

Eggyel r√©szletesebben: megint kider√ľlt, hogy Nov√°k ElŇĎd egy k√©tl√°bon j√°r√≥, mentelmi joggal rendelkezŇĎ oximoron, √ļgyis mint gy√°va provok√°tor. Hi√°ba k√©rtem tŇĎle, hogy nevezze meg a Fideszt ir√°ny√≠t√≥ homoszexu√°lis lobbi tagjait, majd ism√©telten, hogy √°rulja el, n√©v szerint ki tolja Alf√∂ldi R√≥bertet, nem adott rendes v√°laszt.

A Jobbik addig nagylegény, amíg meghívókat kell fogalmazni és sajtóeseményeknek címet adni. A mai így szólt:

Ez√ļton h√≠vjuk meg √Ėn√∂ket sajt√≥t√°j√©koztat√≥nkra, melynek t√©m√°ja: Homoszexu√°lis lobbi ir√°ny√≠tja a kultur√°lis korm√°nyzatot? Tartja: Nov√°k ElŇĎd orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎ

Tiszta besz√©d, l√°ttam is magam elŇĎtt a miniszt√©riumb√≥l lehajtott fejjel, a ridik√ľlj√©t csapkodva elsunnyog√≥ Hal√°sz J√°nost meg az √ļjabban mŇĪugr√°ssal √©s lakberendez√©ssel foglalkoz√≥ L. Simon L√°szl√≥t.

A t√°j√©koztat√≥ helysz√≠n√©n, a Budai Parksz√≠npad elŇĎtti betonplaccon a meghirdetett idŇĎben egy-k√©t napoz√≥ hajl√©ktalan volt csak l√°that√≥, majd elŇĎpattant Plank√≥ Gerg√≥ a 444.hu-b√≥l √©s meg√∂lelt. Magas, szik√°ran izmos fi√ļ, eleve j√≥l esik hozz√°√©rni, √©s ma valahogy k√ľl√∂n√∂sen j√≥k√©pŇĪ volt a maga k√∂lyk√∂s m√≥dj√°n, azokkal a bolondos f√ľrtjeivel.

Advertisement

Nov√°knak viszont nyoma sem volt, √≠gy p√°r percig k√©jesen √°br√°ndoztunk arr√≥l, hogy ez a megh√≠v√≥ igaz√°b√≥l hatalmas √°tver√©s volt, a jobbikos sz√ļnyogcsŇĎd√∂r a bokrok k√∂z√ľl f√©nyk√©pez minket, azt√°n kiteszi a buzim√©di√°t leleplezŇĎ k√©peit a kurucinf√≥ra. Azt√°n m√©gis befutott √©s az addigra f√©ltucatnyira duzzadt √ļjs√°g√≠r√≥csapatnak feltette a nyit√≥ sz√≥noki k√©rd√©st: most akkor a "homoszexu√°lis- vagy a zsid√≥lobbinak engedelmeskedik a korm√°nyzat?" ErŇĎs ind√≠t√°s volt, amit ki√°br√°ndt√≥ folytat√°s k√∂vetett. Kider√ľlt, hogy v√©gig Alf√∂ldi R√≥bert lesz a t√©ma, mert Nov√°k szerint a korm√°nyzat t√∂bbsz√°zmilli√≥ forintot k√©sz√ľl adni neki. ElŇĎtte m√©g volt egy jelenet, ami megmutatja, hogy az √©let paranoi√°sokkal persze neh√©z, de n√©ha a maga m√≥dj√°n vicces is tud lenni. Nov√°k ugyanis az esem√©ny elej√©n kiosztotta egy parlamenti √≠r√°sbeli k√©rd√©s√©nek a sz√∂veg√©t az √ļjs√°g√≠r√≥k k√∂z√∂tt.

- Ez a bizonyíték? - kérdeztem, amikor a kezembe adta a példányomat.

- Az a durva, hogy nem kell bizonyíték! - válaszolta erre.

Ezut√°n viszont el√©g gyenge elŇĎad√°s k√∂vetkezett, m√©g a panaoid antiszemita-homof√≥b rendszeren bel√ľl is logik√°tlan csapong√°ssal, ahol az volt a l√©nyeg, hogy min√©l t√∂bbsz√∂r ki lehessen mondani a "homoszexu√°lis" √©s "zsid√≥" szavakat. A Zsid√≥ Vil√°gkongresszus p√©ld√°ul mindenbe belesz√≥l √©s utas√≠tgat, de hogy konkr√©tan megszabja-e, hogyan t√ļrj√°k egym√°s far√°t a kult√ļra fideszes ir√°ny√≠t√≥i, az nem der√ľlt ki. Az tuti, hogy a zsid√≥k nyom√°s al√° helyezt√©k a korm√°nyt buzi√ľgyben √©s K√∂v√©r L√°szl√≥ Alf√∂ldi R√≥bert szintj√©re s√ľllyedt, de itt √©n is elvesztettem a fonalat.

Advertisement

Azt p√©ld√°ul sosem fogom kibogozni, hogy a homoszexu√°lis Fidesz-vezet√©s mi√©rt jelent nemzetbiztons√°gi kock√°zatot. Az kider√ľlt viszont, hogy Nov√°k nem az az ember, aki k√©pes lenne elvonatkoztatni a saj√°t √©let√©tŇĎl, Hun√≥ra √©s Botty√°n J√°nos apuk√°ja ugyanis hosszan √©s √°t√©lve besz√©lt arr√≥l, hogy a homoszexu√°lisoknak rengeteg szabadidej√ľk √©s p√©nz√ľk marad, ez√©rt olyan erŇĎs a Lobbi.

Amikor v√©get √©rt a sz√≥zuhatag, megk√©rtem Nov√°kot, hogy ha ilyen erŇĎs a Fideszt ir√°ny√≠t√≥ homoszexu√°lis lobbi, nevezze meg p√°r tagj√°t. Innen jelezn√©m a p√°rt tagrev√≠zi√≥s bizotts√°g√°nak, hogy a Mazsihisz, a Zsid√≥ Vil√°gkongresszus √°s Simon Peresz is tagk√∂nyves fideszes, Nov√°k ugyanis ezeket a tulajdonneveket mondta ki a k√©rd√©semet k√∂vetŇĎ, k√∂vethetelen sz√≥√°radatban. Ez√©rt √ļjra megk√©rdeztem, a korm√°nyzaton bel√ľl n√©v szerint ki nyomja Alf√∂ldit, hogy √ļjabb p√©nzeket kapjon, de Nov√°k ekkor is elt√°ncolt, √©s azt mondta, ezt egy korm√°nyzati sajt√≥t√°j√©koztat√≥n k√©ne megk√©rdezni.

Advertisement

A gy√°va provok√°tor a v√©g√©n m√©g eln√©z√©st k√©rt az√©rt, hogy a Vatik√°nnal kapcsolatban a "meleglobbi" kifejez√©st haszn√°lta, merthogy ŇĎ minimum homoszexu√°list mond, ha nem erŇĎsebbet, de Ferenc p√°pa √≠gy fogalmazott √©s ŇĎ csak azt id√©zte.

Nov√°k ElŇĎd fura performansza alapj√°na sz√©lsŇĎjobbosok mintha olyan gyerekek, lenn√©nek, akik oviben meg se mertek mukkanni, ez√©rt felnŇĎttk√©nt √©let√ľk v√©g√©ig azt akarj√°k kiab√°lni a t√∂bbiek arc√°ba, hogy kukipunipisikakibuzibuzi.