Teljes h√ľlyes√©g, hogy aki l√°tott m√°r √©lŇĎ cig√°nyt, az sokkal rasszist√°bb. √Čpp ellenkezŇĎleg. Minden negyedik szlov√°k veszett√ľl ut√°lja a kisebbs√©geket.

Van p√°r √©rdekes k√∂vetkeztet√©s a Repulikon Int√©zet friss, eg√©sz Eur√≥p√°t elemzŇĎ tolerancia-kutat√°s√°ban. Nem is az a legizgalmasabb, hogy Magyarorsz√°g Szlov√°ki√°val √©s Csehorsz√°ggal egy√ľtt a legbunk√≥bbak, vagyis a legintoler√°nsabbak eur√≥pai dobog√≥j√°n √°ll. Hanem ink√°bb az, hogy a magukat centrist√°nak vagy baloldalinak mond√≥ magyarok √°tlagban semmivel sem elfogad√≥bbak a magukat jobboldalik√©nt defini√°l√≥kn√°l. Egy mark√°ns k√ľl√∂nbs√©g az√©rt akad. A "legink√°bb intoler√°ns" kateg√≥ri√°ba, vagyis a kem√©ny magba a jobbosoknak 18, m√≠g a k√∂z√©pen vagy balodalon √°ll√≥k 13 sz√°zal√©ka tartozik.

A felm√©r√©sben szereplŇĎ nyugat-eur√≥pai orsz√°gokban m√°s a helyzet: ott mark√°nsan kirajzol√≥dik, hogy aki balosnak mondja mag√°t, az √©rezhetŇĎen elfogad√≥bb a kisebbs√©gekkel. Ez nemcsak n√°lunk, de Kelet-Eur√≥pa t√∂bbi orsz√°g√°ban sincs √≠gy.

Szint√©n √©rdekes, hogy a felm√©r√©s milyen mark√°nsan teszi nevets√©gess√© a "nem besz√©ln√©l ilyen h√ľlyes√©geket, ha l√°tt√°l m√°r volna val√≥di cig√°nyt" t√≠pus√ļ szalonrasszista hŇĎb√∂rg√©st. Az der√ľl ugyanis ki, hogy aki √©let√©ben nem tal√°lkozott m√©g cig√°nnnyal, az h√°romszor nagyobb es√©llyel ker√ľl bele a legink√°bb intoler√°ns kateg√≥ri√°ba, mint aki ismer cig√°nyokat.

Eur√≥p√°ban a sv√©d √©s a d√°n t√°rsadalom a legtoler√°nsabb, a sv√©dekn√©l p√©ld√°ul a lakoss√°g 77 sz√°zal√©ka tartozik a legink√°bb √©s az √°tlag felett toler√°ns csoportba. Plasztikus adat, hogy a sv√©d t√°rsadalom 1 sz√°zal√©ka esik a legink√°bb intoler√°ns fakkba, m√≠g Szlov√°ki√°ban ugyan√≠gy 1 sz√°zal√©k sorolhat√≥ a legink√°bb toler√°ns kateg√≥ri√°ba. Minden n√©gy szlov√°kb√≥l egy extr√©m intoler√°ns, ezzel ŇĎk a kateg√≥ria bajnokai.

Advertisement

√Āltal√°ban igaz eg√©sz Eur√≥p√°ban, hogy az ember min√©l t√∂bb idŇĎt t√∂lt el az oktat√°sban, ann√°l nyitottabb√° v√°lik. Az viszont egy√°ltal√°n nem sz√°m√≠t sokat, hogy az illetŇĎ vid√©ken vagy v√°rosban √©l-e, sŇĎt m√©g az anyagi helyzet sem d√∂ntŇĎ a tolerancia szempontj√°b√≥l.

A teljes anyag itt n√©zhetŇĎ meg.