Vannak dolgok, amiket az √©letben nem tudn√©k kital√°lni. A telefonnal v√°ltoztathat√≥ mint√°j√ļ luxus√©kszer p√©ld√°ul biztosan ilyen, valaki m√°s azonban kital√°lta √©s megcsin√°lta.

√Čs m√©g csak t√∂lteni sem kell soha.

A Tago Arc kark√∂tŇĎ a L!ber8 nevŇĪ budapesti c√©g tal√°lm√°nya, √©s az alap√≠t√≥ Kov√°cs Zolt√°n agy√°b√≥l pattant ki ‚Äú√°lomszerŇĪen‚ÄĚ. Az √©v elej√©n foglalkozott is vele a m√©dia: akkor indult a kamp√°nyuk az Indiegog√≥n. Ezen v√©g√ľl a megc√©lzott 40 ezer doll√°r helyett 104 ezret siker√ľlt gyŇĪjteni, a kark√∂tŇĎvel pedig vil√°gszerte sokan foglalkoztak. Ennek k√∂sz√∂nhetŇĎen m√°r elŇĎrendelhetŇĎ (299 doll√°r√©rt), √©s az eddigi megrendelŇĎk decemberben kapj√°k meg.

A Codie-robot, illetve az agyhull√°mok alapj√°n n√©zŇĎi reakci√≥kat elemzŇĎ Synetiq ut√°n teh√°t itt egy √ļjabb magyar startupsztori, ami j√≥val t√ļlmutat mag√°n a term√©ken. A c√©gnek ugyanis feltett c√©lja, hogy megszabaduljanak modernkori r√©m√°lmaikt√≥l, Az √Ālland√≥an Lemer√ľlŇĎ Telefont√≥l √©s a F√©l √ďra Ut√°n T√∂ltŇĎre K√≠v√°nkoz√≥ Laptopt√≥l. Erre vonatkoz√≥an ki is dolgoztak egy technol√≥gi√°t, √©s a kark√∂tŇĎ ennek a valid√°ci√≥ja, hiszen egy k√©sz term√©kkel k√∂nnyebb megismertetni a vil√°ggal, vallj√°k a L!ber8-n√©l, amelynek √ļjlip√≥tv√°rosi irod√°j√°ban j√°rtam:

Ebben a kark√∂tŇĎben is van elektronika, kijelzŇĎ, viszont nincs akkumul√°tor. Energy-harvestinggel (kb. energiagyŇĪjt√©s) mŇĪk√∂dik, √©s a k√∂rnyezet√©bŇĎl veszi fel az energi√°t, a fogyaszt√°st pedig lenyomjuk a lehetŇĎ legalacsonyabb szintre. De term√©szetesen egy√©b ipari vagy ak√°r eg√©szs√©g√ľgyi megold√°sokra is fejleszthetŇĎ a technol√≥gia. Hosszabb t√°von azt szeretn√©nk, hogy a k√∂rnyezet√©bŇĎl is szerezhessen energi√°t az eszk√∂z: elektrom√°gneses sug√°rz√°sb√≥l, mozg√°si energi√°b√≥l, f√©nybŇĎl stb.

Advertisement

Hogy ez nem teljesen ut√≥pisztikus v√°gy, arra p√©lda a kark√∂tŇĎ, amit nem kell t√∂lteni, √©s amely szerint√ľk p√©ld√°t mutat arra, mire haszn√°ljuk val√≥j√°ban a wearable-eket (azaz a test√ľnk√∂n hordozott okos eszk√∂z√∂ket):

Kor√°bban egy mŇĪszaki cikknek tekintett√©k, de azt√°n egyre ink√°bb elindult abba az ir√°nyba, hogy divatkieg√©sz√≠tŇĎ √©s az √∂nmeghat√°roz√°s eszk√∂ze legyen. Az Apple Watch is legink√°bb az√©rt j√≥, hogy l√°ss√°k, van ilyenem. Szerint√ľnk az okos√≥r√°kra nincs sz√ľks√©g√ľk az embereknek, hiszen meg kell n√©zni, hogy a felhaszn√°l√≥ mire fogja haszn√°lni. Ha van okostelefonod, √©s ahhoz veszel okos√≥r√°t, akkor ez csak m√©g egy eszk√∂z, amit t√∂lthetsz, nem igaz√°n j√≥l haszn√°lhat√≥ dolog. Vannak persze szitu√°ci√≥k, amikor j√≥l j√∂n egy okos√≥ra, p√©ld√°ul a zsebedben van a telefon, de l√°tnod kell valamit bicikliz√©s k√∂zben. De hogy ugyanarra haszn√°ld, mint a telefonodat, az nonszensz. Nem csoda, hogy n√°lunk az irod√°ban tesztelt okos√≥r√°kat egy h√©t alatt megunta mindenki.

Kov√°cs Zolt√°n szerint a fitness trackerek is elmentek a divatir√°nyba, √©s olyanok lettek, amiket a nŇĎk szeretnek hordani, ‚Äúnem pedig azok a ronda fekete iz√©k‚ÄĚ. K√ľlsŇĎre is egyre ink√°bb √©kszerr√© kezdenek v√°lni, √©s a felhaszn√°l√°suk is ilyen, mik√∂zben az okos√≥r√°kat minden nap t√∂lt√∂getni kell. Itt kell megjegyezni, hogy a tapasztalatuk szerint f√©rfiak is egyre ink√°bb hordanak vagy hordan√°nak ilyesmit.

Advertisement

A most √°rus√≠tott kark√∂tŇĎ protot√≠pusa f√©mbŇĎl van, de sz√≠nes szilikonp√°ntokat is gy√°rtanak hozz√°. ElsŇĎsorban teh√°t √©kszer, divatkieg√©sz√≠tŇĎ, amelynek azonban b√°rmikor megv√°ltoztathat√≥ a fel√ľlete egy applik√°ci√≥val. Ide v√©gtelen sok minta t√∂lthetŇĎ f√∂l, amiken egy k√∂z√∂ss√©gbe t√∂m√∂r√ľlt grafikusok dolgoznak, √ļj mint√°kat pedig egydoll√°ros √°ron lehet venni.

A kark√∂tŇĎ k√∂vetkezŇĎ gener√°ci√≥j√°ra a tervek szerint m√°r sz√≠nes mint√°kat is lehet t√∂lteni, √©s lesz egy olyan pluszfunkci√≥ja, hogy a Paypassn√©l haszn√°lt technol√≥gi√°val lehet vele fizetni. A kark√∂tŇĎ ugyanis a Paypass k√°rty√°khoz hasonl√≥ NFC-vel (√©rint√©s n√©lk√ľli technol√≥gia) mŇĪk√∂dik. Igyekeznek tov√°bbi technol√≥gi√°kat is kifejleszteni: cipŇĎbe vagy ruh√°ba varrhat√≥ kijelzŇĎket, illetve m√°s t√≠pus√ļ √©kszereket, melyek k√∂z√ľl mindegyik ugyanarra az egyedi technol√≥gi√°ra √©p√ľl.

Advertisement

Term√©szetesen ŇĎk sem szeretik a startup megnevez√©st, a t√∂bbi √°ltalam megk√©rdezett startuphoz hasonl√≥an:

A startup jellemzŇĎen az, amikor szoftveresek √©jszak√°nk√©nt √∂sszedobnak valamit, gyorsan szereznek p√°r sz√°z vevŇĎt, ami bevonzza a befektetŇĎket, √©s √≠gy k√©t h√≥nap alatt be is lehet robbanni. Nek√ľnk viszont kutat√°s-fejleszt√©st kell beletenni, √©s egy√©bk√©nt is rengeteg p√©nzt ig√©nyel az eg√©sz folyamat, nyersanyagot, eszk√∂zt. Emiatt ink√°bb klasszikus fel√©p√≠t√©se van a c√©gnek kezdettŇĎl fogva, √©s nem illett√ľnk bele a startupoknak ki√≠rt √ļn. pitch-versenyekbe sem, melyeken fŇĎleg szoftveres startupok vannak. Kor√°bban mi is vett√ľnk r√©szt ilyeneken, nyert√ľnk is, √©s egy ilyen ut√°n ker√ľlt√ľnk kapcsolatba az Oszk√≥ P√©ter vezette OXO Labs akceler√°torral.

Ut√≥bbi t√°mogat√≥t, befektetŇĎt jelent, ami a startupok kritikus pontja, de a c√©g sz√°m√°ra fontos, hogy a terv√ľk szerint j√∂vŇĎre m√°r egy√©bk√©nt is nyeres√©gesek legyenek az √©kszerelad√°sokb√≥l.