Ezt L√°z√°r J√°nos minisztereln√∂ks√©g-miniszter mondta sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n. Azt is mondta: helyes d√∂nt√©s, hogy a korm√°ny nem √ľnnepel, hanem tiszteletben tartja az elm√ļlt n√©h√°ny h√©t t√°rsadalmi vit√°it, megsz√≥lal√°sait, az eml√©kmŇĪvet s√©relmezŇĎk f√°jdalm√°t, f√©lre√©rt√©seit.

Egyéb Lázár-állítások:

  • Orb√°n Viktor minisztereln√∂k nyilatkozatot ad k√∂zre, amelyben ismerteti √°ll√°spontj√°t.
  • K√©pzŇĎmŇĪv√©szeti √≠zl√©sk√©rd√©sben egy√©bk√©nt nem k√≠v√°nok √°ll√°st foglalni, az √ľgy nem a tetszik vagy nem tetszik k√©rd√©se.
  • Az eml√©kmŇĪ nem valakik ellen sz√≥l, hanem valamire eml√©keztet mindannyiunkat, a korm√°ny pedig senkinek sem szeretn√© s√©rteni a szem√©lyes √©rz√©kenys√©g√©t.
  • Mi megpr√≥b√°ltunk korrekt√ľl, tisztess√©gesen √©s lelkiismeretesen elj√°rni. Lehet, hogy voltak hib√°k, egyeztet√©si hib√°k adott esetben, amelyek be√°rny√©kolhatt√°k a d√∂nt√©sek meghozatal√°t.
  • Vil√°gosan kŇĎbe akartuk v√©sni, egy√©rtelmŇĪv√© tenni a jelen- √©s az ut√≥kornak, hogy a magyarorsz√°gi zsid√≥s√°g deport√°l√°sa, a magyar holokauszt a n√©met megsz√°ll√°s n√©lk√ľl nem k√∂vetkezett volna be.
  • √ögy tartom tisztess√©gesnek, hogy ha a holokausztr√≥l, az abban viselt magyar felelŇĎss√©grŇĎl √©s a magyar holokauszt elŇĎid√©z√©s√©ben viselt n√©met felelŇĎss√©grŇĎl egyszerre tudunk besz√©lni norm√°lisan. Sajn√°lom, hogy a norm√°lis p√°rbesz√©d elmaradt.
  • Annak hangs√ļlyoz√°sa, hogy n√©met megsz√°ll√°s n√©lk√ľl nincs deport√°l√°s, nem azt jelenti, hogy az akkori magyar korm√°nyzatok vagy √°llami hivatalnokok szem√©lyes, illetve k√∂z√∂ss√©gi felelŇĎss√©g√©t elvitatn√°nk.
  • A Magyarorsz√°g ellen N√©metorsz√°g √°ltal elk√∂vetett bŇĪn nem mentes√≠ti Magyarorsz√°got, nem mentes√≠t benn√ľnket az √°ltalunk elk√∂vetett bŇĪn√∂k felelŇĎss√©get al√≥l.

L√°z√°r J√°nos azzal kapcsolatban, hogy az eml√©kmŇĪv√∂n nyelvi hiba lehet, azt mondta: megvizsg√°ltatja az √ľgyet, √©s ha val√≥ban hib√°t k√∂vettek el, az√©rt bocs√°natot fognak k√©rni, √©s int√©zkedni fog a jav√≠t√°sr√≥l.

[via MTI, fotó: Illyés Tibor]