This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Nem lesz ünnepélyes nácimegszállásemlékmű-avatás

Illustration for article titled ​Nem lesz ünnepélyes nácimegszállásemlékmű-avatás

Ezt Lázár János miniszterelnökség-miniszter mondta sajtótájékoztatóján. Azt is mondta: helyes döntés, hogy a kormány nem ünnepel, hanem tiszteletben tartja az elmúlt néhány hét társadalmi vitáit, megszólalásait, az emlékművet sérelmezők fájdalmát, félreértéseit.

Advertisement

Egyéb Lázár-állítások:

  • Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatot ad közre, amelyben ismerteti álláspontját.
  • Képzőművészeti ízléskérdésben egyébként nem kívánok állást foglalni, az ügy nem a tetszik vagy nem tetszik kérdése.
  • Az emlékmű nem valakik ellen szól, hanem valamire emlékeztet mindannyiunkat, a kormány pedig senkinek sem szeretné sérteni a személyes érzékenységét.
  • Mi megpróbáltunk korrektül, tisztességesen és lelkiismeretesen eljárni. Lehet, hogy voltak hibák, egyeztetési hibák adott esetben, amelyek beárnyékolhatták a döntések meghozatalát.
  • Világosan kőbe akartuk vésni, egyértelművé tenni a jelen- és az utókornak, hogy a magyarországi zsidóság deportálása, a magyar holokauszt a német megszállás nélkül nem következett volna be.
  • Úgy tartom tisztességesnek, hogy ha a holokausztról, az abban viselt magyar felelősségről és a magyar holokauszt előidézésében viselt német felelősségről egyszerre tudunk beszélni normálisan. Sajnálom, hogy a normális párbeszéd elmaradt.
  • Annak hangsúlyozása, hogy német megszállás nélkül nincs deportálás, nem azt jelenti, hogy az akkori magyar kormányzatok vagy állami hivatalnokok személyes, illetve közösségi felelősségét elvitatnánk.
  • A Magyarország ellen Németország által elkövetett bűn nem mentesíti Magyarországot, nem mentesít bennünket az általunk elkövetett bűnök felelősséget alól.
Advertisement

Lázár János azzal kapcsolatban, hogy az emlékművön nyelvi hiba lehet, azt mondta: megvizsgáltatja az ügyet, és ha valóban hibát követtek el, azért bocsánatot fognak kérni, és intézkedni fog a javításról.

Advertisement

[via MTI, fotó: Illyés Tibor]

Share This Story

Get our newsletter