El√©g eszement javaslatokat tartalmaz az a szab√°lyzattervezet, ami kiker√ľlt a BKK honlapj√°ra. Ha megval√≥sul, babakocsit csak k√©t felnŇĎtt vihet a mozg√≥l√©pcsŇĎre, de a mozg√°skorl√°tozottak √©s a kuty√°sok dolga sem lesz egyszerŇĪ.

A szab√°lytervezet legdurv√°bb pontjai:

  • A babakocsit csak k√©t felnŇĎtt viheti a mozg√≥l√©pcsŇĎre, akik kapaszkodni is tudnak, a gyereket javallott kivenni a kocsib√≥l, √©s √°tteni egy m√°sik sz√°ll√≠t√≥eszk√∂zbe, a babakocsit pedig √∂ssze k√©ne csukni.
  • A mozg√°skorl√°tozottak, illetve a babakocsival, vakvezetŇĎ vagy nagy testŇĪ kuty√°val k√∂zlekedŇĎ szem√©lyek csak akkor mozg√≥l√©pcsŇĎzhetnek, ha nincs az √°llom√°son lift ‚Äď ilyenbŇĎl el√©g sok van ‚Äď, √©s akkor is enged√©lyt kell ehhez k√©rni√ľk a BKK munkat√°rs√°t√≥l, ezt megtehetik a seg√©lyk√©rŇĎ berendez√©sen kereszt√ľl is. Ezek ut√°n j√∂n a szem√©lyzet tagja, √©s seg√≠t, kiv√©ve, ha az egy-egy fel- √©s lefel√© menŇĎ l√©pcsŇĎn k√≠v√ľl nincs m√°sik mozg√≥l√©pcsŇĎ, olyankor az utas k√©r√©s√©t nem tudj√°k teljes√≠teni.
  • SŇĎt, a biztons√°gos utaz√°shoz tartoz√≥ elhelyezked√©si √©s r√∂gz√≠t√©si felt√©telt a fogyat√©kkal √©lŇĎknek is teljes√≠teni√ľk kell a t√∂bbi utas √©s saj√°t eg√©szs√©g√ľk v√©delme √©rdek√©ben. Az utaz√°s akkor kezdhetŇĎ meg, ha az egy√©b mozg√°st seg√≠tŇĎ eszk√∂z bef√©r a mozg√°ss√©r√ľlteknek kialak√≠tott helyre, ott biztons√°gosan r√∂gz√≠thetŇĎ, valamint a mozg√°skorl√°tozott √©s egy√©b mozg√°st seg√≠tŇĎ eszk√∂z√©nek egy√ľttes t√∂mege nem haladja meg a 250 kg-ot.

Ezek az √∂tletek el√©g √©letszerŇĪtlennek tŇĪnnek, megn√©zn√©m, ahogy egy h√°rom √ľv√∂ltŇĎ gyerekkel viaskod√≥ anyuka enged√©lyt k√©r ahhoz, hogy mozg√≥l√©pcsŇĎzhessen. FŇĎleg, hogy ilyen esetekben ‚Äď azt vettem √©szre ‚Äď a babakocsisoknak, a mozg√°skorl√°tozottaknak √©s a vakvezetŇĎ kuty√°soknak is azonnal seg√≠t b√°rki, amikor t√∂megk√∂zlekednek, sokszor m√©g k√©rni√ľk sem kell.

Egy√©bk√©nt es√©lyes, hogy ebbŇĎl a dologb√≥l nem lesz semmi, a BKK m√°r jelezte is, hogy adminisztrat√≠v hiba miatt munkak√∂zi dokumetumot publik√°ltak, az mindenesetre el√©g ijesztŇĎ, hogy van, aki √ļgy gondolta, hogy ezeket a szab√°lyokat √©rdemes le√≠rni, van realit√°suk.

A tervezetben am√ļgy van sok m√°s szab√°lym√≥dos√≠t√°s is, ezeket az Index j√≥l √∂sszeszedte. T√∂k j√≥ dolgokat is bele√≠rtak, p√©ld√°ul ha nagy t√∂meg van a j√°rmŇĪv√∂n, √©s j√∂n az ellenŇĎr, nem kell √°tk√∂ny√∂k√∂ln√ľnk magunkat a legk√∂zelebbi lyukaszt√≥ig, elvileg nem b√ľntethetnek meg.

Advertisement

via Index via KettŇĎsM√©rce