Elég eszement javaslatokat tartalmaz az a szabályzattervezet, ami kikerült a BKK honlapjára. Ha megvalósul, babakocsit csak két felnőtt vihet a mozgólépcsőre, de a mozgáskorlátozottak és a kutyások dolga sem lesz egyszerű.

A szabálytervezet legdurvább pontjai:

  • A babakocsit csak két felnőtt viheti a mozgólépcsőre, akik kapaszkodni is tudnak, a gyereket javallott kivenni a kocsiból, és átteni egy másik szállítóeszközbe, a babakocsit pedig össze kéne csukni.
  • A mozgáskorlátozottak, illetve a babakocsival, vakvezető vagy nagy testű kutyával közlekedő személyek csak akkor mozgólépcsőzhetnek, ha nincs az állomáson lift – ilyenből elég sok van –, és akkor is engedélyt kell ehhez kérniük a BKK munkatársától, ezt megtehetik a segélykérő berendezésen keresztül is. Ezek után jön a személyzet tagja, és segít, kivéve, ha az egy-egy fel- és lefelé menő lépcsőn kívül nincs másik mozgólépcső, olyankor az utas kérését nem tudják teljesíteni.
  • Sőt, a biztonságos utazáshoz tartozó elhelyezkedési és rögzítési feltételt a fogyatékkal élőknek is teljesíteniük kell a többi utas és saját egészségük védelme érdekében. Az utazás akkor kezdhető meg, ha az egyéb mozgást segítő eszköz befér a mozgássérülteknek kialakított helyre, ott biztonságosan rögzíthető, valamint a mozgáskorlátozott és egyéb mozgást segítő eszközének együttes tömege nem haladja meg a 250 kg-ot.
Advertisement

Ezek az ötletek elég életszerűtlennek tűnnek, megnézném, ahogy egy három üvöltő gyerekkel viaskodó anyuka engedélyt kér ahhoz, hogy mozgólépcsőzhessen. Főleg, hogy ilyen esetekben – azt vettem észre – a babakocsisoknak, a mozgáskorlátozottaknak és a vakvezető kutyásoknak is azonnal segít bárki, amikor tömegközlekednek, sokszor még kérniük sem kell.

Egyébként esélyes, hogy ebből a dologból nem lesz semmi, a BKK már jelezte is, hogy adminisztratív hiba miatt munkaközi dokumetumot publikáltak, az mindenesetre elég ijesztő, hogy van, aki úgy gondolta, hogy ezeket a szabályokat érdemes leírni, van realitásuk.

A tervezetben amúgy van sok más szabálymódosítás is, ezeket az Index jól összeszedte. Tök jó dolgokat is beleírtak, például ha nagy tömeg van a járművön, és jön az ellenőr, nem kell átkönyökölnünk magunkat a legközelebbi lyukasztóig, elvileg nem büntethetnek meg.

via Index via KettősMérce

Share This Story

Get our newsletter