Elég eszement javaslatokat tartalmaz az a szabályzattervezet, ami kikerült a BKK honlapjára. Ha megvalósul, babakocsit csak két felnőtt vihet a mozgólépcsőre, de a mozgáskorlátozottak és a kutyások dolga sem lesz egyszerű.

A szabálytervezet legdurvább pontjai:

  • A babakocsit csak kĂ©t felnĹ‘tt viheti a mozgĂłlĂ©pcsĹ‘re, akik kapaszkodni is tudnak, a gyereket javallott kivenni a kocsibĂłl, Ă©s átteni egy másik szállĂ­tĂłeszközbe, a babakocsit pedig össze kĂ©ne csukni.
  • A mozgáskorlátozottak, illetve a babakocsival, vakvezetĹ‘ vagy nagy testű kutyával közlekedĹ‘ szemĂ©lyek csak akkor mozgĂłlĂ©pcsĹ‘zhetnek, ha nincs az állomáson lift – ilyenbĹ‘l elĂ©g sok van –, Ă©s akkor is engedĂ©lyt kell ehhez kĂ©rniĂĽk a BKK munkatársátĂłl, ezt megtehetik a segĂ©lykĂ©rĹ‘ berendezĂ©sen keresztĂĽl is. Ezek után jön a szemĂ©lyzet tagja, Ă©s segĂ­t, kivĂ©ve, ha az egy-egy fel- Ă©s lefelĂ© menĹ‘ lĂ©pcsĹ‘n kĂ­vĂĽl nincs másik mozgĂłlĂ©pcsĹ‘, olyankor az utas kĂ©rĂ©sĂ©t nem tudják teljesĂ­teni.
  • SĹ‘t, a biztonságos utazáshoz tartozĂł elhelyezkedĂ©si Ă©s rögzĂ­tĂ©si feltĂ©telt a fogyatĂ©kkal Ă©lĹ‘knek is teljesĂ­teniĂĽk kell a többi utas Ă©s saját egĂ©szsĂ©gĂĽk vĂ©delme Ă©rdekĂ©ben. Az utazás akkor kezdhetĹ‘ meg, ha az egyĂ©b mozgást segĂ­tĹ‘ eszköz befĂ©r a mozgássĂ©rĂĽlteknek kialakĂ­tott helyre, ott biztonságosan rögzĂ­thetĹ‘, valamint a mozgáskorlátozott Ă©s egyĂ©b mozgást segĂ­tĹ‘ eszközĂ©nek egyĂĽttes tömege nem haladja meg a 250 kg-ot.

Ezek az ötletek elég életszerűtlennek tűnnek, megnézném, ahogy egy három üvöltő gyerekkel viaskodó anyuka engedélyt kér ahhoz, hogy mozgólépcsőzhessen. Főleg, hogy ilyen esetekben – azt vettem észre – a babakocsisoknak, a mozgáskorlátozottaknak és a vakvezető kutyásoknak is azonnal segít bárki, amikor tömegközlekednek, sokszor még kérniük sem kell.

Egyébként esélyes, hogy ebből a dologból nem lesz semmi, a BKK már jelezte is, hogy adminisztratív hiba miatt munkaközi dokumetumot publikáltak, az mindenesetre elég ijesztő, hogy van, aki úgy gondolta, hogy ezeket a szabályokat érdemes leírni, van realitásuk.

Advertisement

A tervezetben amúgy van sok más szabálymódosítás is, ezeket az Index jól összeszedte. Tök jó dolgokat is beleírtak, például ha nagy tömeg van a járművön, és jön az ellenőr, nem kell átkönyökölnünk magunkat a legközelebbi lyukasztóig, elvileg nem büntethetnek meg.

via Index via KettősMérce