Nem lehetsz bűnös, ha hülye vagy

Illustration for article titled Nem lehetsz bűnös, ha hülye vagy

Röviden erre hivatkozott az ügyészség, amikor úgy határozott, hogy Matolcsy György és alelnöke nem követett el bűncselekményt, amikor elfelejtették megemlíteni vagyonnyilatkozatukban az alapítványoktól kapott fizetésüket.

Advertisement

Matolcsy és az MNB alelnöke, Gerhardt Ferenc két-két jegybankos alapítványtól kapnak tiszteletdíjat, ám egyikük sem tüntette fel ezt a vagyonnyilatkozatában, ezért áprilisban a Demokratikus Koalíció feljelentette őket.

Az ügyészség a feljelentést elutasította, ami elsősorban az indoklás miatt érdekes: egyfelől elismerik, hogy a cselekmény tényállásszerű:

Az alapítványoktól származó jövedelem adóköteles jövedelem, ekként pedig a vagyonnyilatkozatban feltüntetendő, így a bűncselekmény objektív tényállási elemei, elkövetési magatartás, elkövetési tárgy megállapíthatóak, a feljelentett cselekmény tényállásszerű.

Advertisement

Viszont mégsem lehet bűncselekményről beszélni a szándékosság hiányában:

A feljelentésből kitűnik, hogy a feljelentett személyek a tiszteletdíjjal közvetlen kapcsolatba nem kerültek, az összegek a tudatukban saját jövedelemként nem jelentek meg. Így arra következtetni, hogy a valótlan adatok szolgáltatását tudatuk átfogta volna, nem lehet. A szándékosság hiányában pedig a cselekmény nem bűncselekmény.

Advertisement

Az, hogy “a tudatuk nem fogta át”, azért is vicces, mert mindketten jótékony célra ajánlották fel a szóban forgó összegeket: Matolcsy esetében havi 1,2 millió, Gerhardtnál havi 1 millió forintot.

(via 444)

Share This Story

Get our newsletter