Röviden erre hivatkozott az ĂŒgyĂ©szsĂ©g, amikor Ășgy hatĂĄrozott, hogy Matolcsy György Ă©s alelnöke nem követett el bƱncselekmĂ©nyt, amikor elfelejtettĂ©k megemlĂ­teni vagyonnyilatkozatukban az alapĂ­tvĂĄnyoktĂłl kapott fizetĂ©sĂŒket.

Matolcsy Ă©s az MNB alelnöke, Gerhardt Ferenc kĂ©t-kĂ©t jegybankos alapĂ­tvĂĄnytĂłl kapnak tiszteletdĂ­jat, ĂĄm egyikĂŒk sem tĂŒntette fel ezt a vagyonnyilatkozatĂĄban, ezĂ©rt ĂĄprilisban a Demokratikus KoalĂ­ciĂł feljelentette Ƒket.

Az ĂŒgyĂ©szsĂ©g a feljelentĂ©st elutasĂ­totta, ami elsƑsorban az indoklĂĄs miatt Ă©rdekes: egyfelƑl elismerik, hogy a cselekmĂ©ny tĂ©nyĂĄllĂĄsszerƱ:

Az alapĂ­tvĂĄnyoktĂłl szĂĄrmazĂł jövedelem adĂłköteles jövedelem, ekkĂ©nt pedig a vagyonnyilatkozatban feltĂŒntetendƑ, Ă­gy a bƱncselekmĂ©ny objektĂ­v tĂ©nyĂĄllĂĄsi elemei, elkövetĂ©si magatartĂĄs, elkövetĂ©si tĂĄrgy megĂĄllapĂ­thatĂłak, a feljelentett cselekmĂ©ny tĂ©nyĂĄllĂĄsszerƱ.

Viszont mĂ©gsem lehet bƱncselekmĂ©nyrƑl beszĂ©lni a szĂĄndĂ©kossĂĄg hiĂĄnyĂĄban:

A feljelentĂ©sbƑl kitƱnik, hogy a feljelentett szemĂ©lyek a tiszteletdĂ­jjal közvetlen kapcsolatba nem kerĂŒltek, az összegek a tudatukban sajĂĄt jövedelemkĂ©nt nem jelentek meg. Így arra következtetni, hogy a valĂłtlan adatok szolgĂĄltatĂĄsĂĄt tudatuk ĂĄtfogta volna, nem lehet. A szĂĄndĂ©kossĂĄg hiĂĄnyĂĄban pedig a cselekmĂ©ny nem bƱncselekmĂ©ny.

Advertisement

Az, hogy “a tudatuk nem fogta ĂĄt”, azĂ©rt is vicces, mert mindketten jĂłtĂ©kony cĂ©lra ajĂĄnlottĂĄk fel a szĂłban forgĂł összegeket: Matolcsy esetĂ©ben havi 1,2 milliĂł, GerhardtnĂĄl havi 1 milliĂł forintot.

(via 444)