Nem láttam a sarki fényt, rettenetesen el vagyok keseredve :(

Amikor kérdezik, mi van a bakancslistámon, egy tételt tudok felsorolni: hogy lássam a sarki fényt. Úgy voltam vele, hogy ehhez el kell utaznom valami nagyon távoli, nagyon hideg helyre. Úgy látszik, tényleg el kell, pedig tegnap Pest megyét sem kellett volna elhagynom hozzá.

A fenti képet Pilisszentkeresztről, a dobogókői kilátóból lőtte az MTI fotósa. Odáig bármikor feltúrázok, főleg, ha az aurora borealisról van szó. A jelenséget egyébként egy G4-es geomágneses vihar hozta létre, amit egy vasárnapi napkitörés okozott.

Utoljára 2005-ben lehetett sarki fényt látni Magyarországról, úgyhogy azt hiszem, jobban járok, ha fogom magam, és tényleg elmegyek Izlandra, a Spitzbergákra vagy a Skandináv-félsziget északi felére. Mert egyszer már tényleg látni akarom, ahogy töltött részecskék csapódnak a bolygó mágneses mezejébe.

Advertisement

Salgótarján közeléből

Amúgy érdemes lecsekkolni az Időkép vonatkozó anyagát, van náluk timelapse, gif, minden.

Ne feledjétek: a héten egy másik elég klassz csillagászati jelenséget is lehet majd látni, részleges napfogyatkozás lesz péntek délelőtt. Ha tényleg érdekel benneteket ez a dolog, az MTA előtti parkolóból spéci teleszkópokon lehet majd követni a dolgokat, és ha mázlink van, napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatunk. Előadások is lesznek, azokra regisztrálni kell.

Advertisement

Fotó: Mohai Balázs/Komka Péter/MTI

Share This Story

Get our newsletter