Amikor kérdezik, mi van a bakancslistámon, egy tételt tudok felsorolni: hogy lássam a sarki fényt. Úgy voltam vele, hogy ehhez el kell utaznom valami nagyon távoli, nagyon hideg helyre. Úgy látszik, tényleg el kell, pedig tegnap Pest megyét sem kellett volna elhagynom hozzá.

A fenti k√©pet PilisszentkeresztrŇĎl, a dobog√≥kŇĎi kil√°t√≥b√≥l lŇĎtte az MTI fot√≥sa. Od√°ig b√°rmikor felt√ļr√°zok, fŇĎleg, ha az aurora borealisr√≥l van sz√≥. A jelens√©get egy√©bk√©nt egy G4-es geom√°gneses vihar hozta l√©tre, amit egy vas√°rnapi napkit√∂r√©s okozott.

Utolj√°ra 2005-ben lehetett sarki f√©nyt l√°tni Magyarorsz√°gr√≥l, √ļgyhogy azt hiszem, jobban j√°rok, ha fogom magam, √©s t√©nyleg elmegyek Izlandra, a Spitzberg√°kra vagy a Skandin√°v-f√©lsziget √©szaki fel√©re. Mert egyszer m√°r t√©nyleg l√°tni akarom, ahogy t√∂lt√∂tt r√©szecsk√©k csap√≥dnak a bolyg√≥ m√°gneses mezej√©be.

Salg√≥tarj√°n k√∂zel√©bŇĎl

Am√ļgy √©rdemes lecsekkolni az IdŇĎk√©p vonatkoz√≥ anyag√°t, van n√°luk timelapse, gif, minden.

Advertisement

Ne feledj√©tek: a h√©ten egy m√°sik el√©g klassz csillag√°szati jelens√©get is lehet majd l√°tni, r√©szleges napfogyatkoz√°s lesz p√©ntek d√©lelŇĎtt. Ha t√©nyleg √©rdekel benneteket ez a dolog, az MTA elŇĎtti parkol√≥b√≥l sp√©ci teleszk√≥pokon lehet majd k√∂vetni a dolgokat, √©s ha m√°zlink van, napfoltokat, esetleg napkit√∂r√©seket is l√°thatunk. ElŇĎad√°sok is lesznek, azokra regisztr√°lni kell.

Fotó: Mohai Balázs/Komka Péter/MTI