Az igazihoz! Huszon√∂t √©vvel 1990 ut√°n ezt is meg√©rt√ľk: j√ļniust√≥l nem k√©szp√©nzfelv√©telnek, hanem v√°s√°rl√°snak sz√°m√≠t a k√°rty√°s csekkbefizet√©s a post√°n. Vagyishogy ingyenes lesz.

M√°rmint azoknak, akik fizetnek m√©g csekket be, de √©n lass√ļ ember vagyok ‚Äď vallom be f√©l√©nken ‚Äď, √ļgyhogy nekem p√©ld√°ul igen. Ha √∂sszeszedtem volna v√©gre a legbosszant√≥bb dolgok list√°mat, amit r√©g√≥ta tervezek, ez tuti rajta lett volna ‚Äď √©s azt sem √©rtettem soha, hogy hogyan lehets√©ges ez az eg√©sz mondjuk jogszab√°lyilag ‚Äď, √≠gy viszont m√°r nem lesz rajta.

Az MTI összefoglalója:

K√°rty√°s v√°s√°rl√°snak minŇĎs√ľl, √≠gy a befizetŇĎknek ingyenes a bankk√°rty√°val t√∂rt√©nŇĎ csekkbefizet√©s j√ļniust√≥l a post√°kon, az eddigi k√∂lts√©ges k√©szp√©nzfelv√©teli tranzakci√≥ helyett.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vez√©rigazgat√≥ja p√©nteki budapesti sajt√≥t√°j√©koztat√≥n ismertette: eddig csaknem 1700 post√°n telep√≠tettek t√∂bb mint 3500 √ļj POS-termin√°lt. A ny√°r v√©g√©ig a teljes postai h√°l√≥zatot felszerelik, ami a 2700 post√°n t√∂bb mint 5700 termin√°l telep√≠t√©s√©t jelenti.

N√©meth L√°szl√≥n√©, a Minisztereln√∂ks√©g nemzeti p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√°sok√©rt √©s posta√ľgyek√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°ra elmondta: a bankk√°rty√°val fizetŇĎ √ľgyfelek a csekk √∂sszeg√©tŇĎl f√ľggŇĎen 500-700 forintot is megtakar√≠thatnak egy-egy befizet√©sn√©l. Ez a l√©p√©s egyfajta rezsics√∂kkent√©s, a sz√°m√≠t√°sok szerint √©ves szinten 1,5 milli√°rd forint marad az emberekn√©l, amit nem kell k√©szp√©nzfelv√©teli d√≠jk√©nt befizetni a tranzakci√≥kn√°l ‚Äď fogalmazott.

Szarka Zsolt a fejleszt√©s r√©szleteirŇĎl sz√≥lva elmondta: az √ļj termin√°lok beszerz√©se, telep√≠t√©se, az informatikai h√°tt√©r kialak√≠t√°sa √©s az integr√°lt postai rendszerek fejleszt√©se √∂sszesen nett√≥ 1 milli√°rd forintba ker√ľlt, amit a posta √∂nerŇĎbŇĎl finansz√≠rozott.

A fejleszt√©s m√°sodik √ľtem√©ben, az √©v v√©g√©ig megteremtik annak felt√©teleit, hogy az √∂sszes postai szolg√°ltat√°s ig√©nybev√©tele ‚Äď p√©ld√°ul a lev√©lfelad√°s vagy kiskereskedelmi term√©kek v√°s√°rl√°sa - eset√©n is biztos√≠ts√°k a bankk√°rty√°s v√°s√°rl√°st.

A Magyar Posta az √©v v√©g√©ig mobil POS-termin√°lokkal l√°tja el a csomagk√©zbes√≠tŇĎket, √≠gy az ut√°nv√©tes k√ľldem√©nyek bankk√°rty√°val is kifizethetŇĎek lesznek, √©s ezek szint√©n k√°rty√°s v√°s√°rl√°si tranzakci√≥nak minŇĎs√ľlnek majd.

Tavaly csaknem 220 milli√≥ csekket fizettek be az √ľgyfelek a post√°kon mintegy 2200 milli√°rd forint √©rt√©kben. A felnŇĎtt lakoss√°g 85 sz√°zal√©ka szokott csekket befizetni, jelentŇĎs az ig√©ny erre a szolg√°ltat√°sra, ez√©rt a Magyar Posta fontosnak tartja ennek meg√ļj√≠t√°s√°t ‚Äď fejtette ki a vez√©rigazgat√≥.

N√©meth L√°szl√≥n√© a sajt√≥t√°j√©koztat√≥n hangs√ļlyozta: a hagyom√°nyos postai szolg√°ltat√°sok ir√°nti kereslet cs√∂kken, erre a Magyar Posta √ļj szolg√°ltat√°sok bevezet√©s√©vel, illetve fejleszt√©s√©vel v√°laszol.

Advertisement

Ňźr√ľlet! Tiszta 21. sz√°zad, csak ezt tudom mondani!