Nem jön több lengyel busz a Békemenetre

Illustration for article titled Nem jön több lengyel busz a Békemenetre

Jarosław Kaczyński, Orbán Viktor eddigi legnagyobb lengyelországi haverja nem volt hajlandó fogadni a Varsóban tárgyaló magyar miniszterelnököt.

Advertisement

Az Oroszországot egészen másként megítélő lengyel közvélemény hátba szúrásként élte meg Putyin budapesti látogatását, és még az Orbánnal korábban szoros kapcsolatban álló Jog és Igazságosság (Pis) elnöke is hátat fordított a magyar miniszterelnöknek. Kaczyński szóvivője szerint ugyanis Orbán "megbocsáthatatlan hibát követett el azzal, hogy lerombolta az európai szolidaritást."

A jobboldali politikus ma már a Budapestet Varsóban! szlogent is csak a Fidesz győzelmi arányára tett utalásként magyarázza, pedig nem is olyan régen (kevesebb, mint három éve) még buszokkal szállították a Kaczyński-szavazó lengyeleket a Békemenetre Budapestre. Hát ilyen most egy jó darabig nem lesz.

Advertisement

Nem volt túl szívélyes Orbánnal Ewa Kopacz miniszterelnök sem, de ez annyira nem is meglepő, lévén az Orbánnál liberálisabb és nyugatosabb hangvételű Polgári Platform politikusa, és így Donald Tusk korábbi miniszterelnök párttársa. Igaz, az ideológiai különbségek ellenére is Tusk jó viszonyt ápolt Orbánnal, egészen tavalyig, amikor is a kelet-ukrajnai háború egészen más megvilágításba helyezte a lengyel-magyar kapcsolatokat. Ez utóbbi folyamatot hosszabban is kifejti az Index.

Share This Story

Get our newsletter