JarosŇāaw KaczyŇĄski, Orb√°n Viktor eddigi legnagyobb lengyelorsz√°gi haverja nem volt hajland√≥ fogadni a Vars√≥ban t√°rgyal√≥ magyar minisztereln√∂k√∂t.

Az Oroszorsz√°got eg√©szen m√°sk√©nt meg√≠t√©lŇĎ lengyel k√∂zv√©lem√©ny h√°tba sz√ļr√°sk√©nt √©lte meg Putyin budapesti l√°togat√°s√°t, √©s m√©g az Orb√°nnal kor√°bban szoros kapcsolatban √°ll√≥ Jog √©s Igazs√°goss√°g (Pis) eln√∂ke is h√°tat ford√≠tott a magyar minisztereln√∂knek. KaczyŇĄski sz√≥vivŇĎje szerint ugyanis Orb√°n "megbocs√°thatatlan hib√°t k√∂vetett el azzal, hogy lerombolta az eur√≥pai szolidarit√°st."

A jobboldali politikus ma m√°r a Budapestet Vars√≥ban! szlogent is csak a Fidesz gyŇĎzelmi ar√°ny√°ra tett utal√°sk√©nt magyar√°zza, pedig nem is olyan r√©gen (kevesebb, mint h√°rom √©ve) m√©g buszokkal sz√°ll√≠tott√°k a KaczyŇĄski-szavaz√≥ lengyeleket a B√©kemenetre Budapestre. H√°t ilyen most egy j√≥ darabig nem lesz.

Nem volt t√ļl sz√≠v√©lyes Orb√°nnal Ewa Kopacz minisztereln√∂k sem, de ez annyira nem is meglepŇĎ, l√©v√©n az Orb√°nn√°l liber√°lisabb √©s nyugatosabb hangv√©telŇĪ Polg√°ri Platform politikusa, √©s √≠gy Donald Tusk kor√°bbi minisztereln√∂k p√°rtt√°rsa. Igaz, az ideol√≥giai k√ľl√∂nbs√©gek ellen√©re is Tusk j√≥ viszonyt √°polt Orb√°nnal, eg√©szen tavalyig, amikor is a kelet-ukrajnai h√°bor√ļ eg√©szen m√°s megvil√°g√≠t√°sba helyezte a lengyel-magyar kapcsolatokat. Ez ut√≥bbi folyamatot hosszabban is kifejti az Index.