A nembaloldali Telegraph mellett a nembaloldali FT is egyet√©rt abban, hogy Orb√°n Magyarorsz√°ga vesz√©lyforr√°st jelent Eur√≥p√°ban. Az egyik lap az EU-b√≥l val√≥ brit kil√©p√©st, a m√°sik Orb√°n eur√≥pai p√≥r√°zra val√≥ fŇĪz√©s√©t javasolja megold√°snak.

Sokadj√°ra is baromi kellemetlen szembes√ľlni azzal, hogy a nyugati sajt√≥ban milyen k√≠nos orsz√°gnak tekintenek minket Orb√°n Viktor korm√°nyzati politik√°ja miatt. √Čs persze nem a balosok, b√°rmennyire is ezt pr√≥b√°ln√° bev√©sni a korm√°nyzati propaganda. Most p√©ld√°ul k√©t, kifejezetten nembalos brit lap √≠r szomor√ļakat r√≥lunk.

√Ėsszefoglaltam a Financial al√°√≠r√°s n√©lk√ľli szerkesztŇĎs√©gi vez√©rcikk√©nek l√©nyeg√©t:

- Orb√°n Viktor guly√°srevansista

- A Fidesz felv√°llalta Nagy-Magyarorsz√°g √ľgy√©t, √°llampolg√°rs√°got adott a k√ľlhoni magyaroknak √©s n√©ha mintha megk√©rdŇĎjelezn√© a trianoni szerzŇĎd√©st

- Beleavatkozott a piaci folyamatokba

- Orb√°n nem egy modern √°llamf√©rfi, hanem egy k√∂z√©p-eur√≥pai erŇĎsember erŇĎszakos besz√©dst√≠lus√°ban kommunik√°l

- elmossa a határokat párt és állam között

- a szeszélyes, de határozott kormányzás nagyon meggyengítette a magyar gazdaságot, több mint 50 éves mélypontra zuhantak a beruházások

- Magyarorsz√°g EU-partnerei nem fogadhatj√°k Orb√°n minden kirohan√°s√°t a szok√°sos k√≠nos hallgat√°ssal. Mivel Orb√°nnak a haz√°j√°ban nincsen ellens√ļlya, nekik kell biztos√≠taniuk azt.

Közben a Telegraph konzervatív publicistája azzal nyit, hogy

"Mindenféle revansista nacionalisták éppen most szerezték meg a szavazatok 65 százalékát a posztdemokratikus Magyarországon."

itt is aggódva írnak a magyar revansizmusról, megjegyezve, hogy a Krím esetében is ugyanígy vitatták az oroszok politikailag a megállapított határokat.

Advertisement

A szerzŇĎ a v√©g√©n √©pp Magyarorsz√°got hozza fel j√≥ √©rvk√©nt az EU brit elhagy√°s√°ra, hiszen, mint mondja, ilyen autoriter rezsimekkel kell egy uni√≥ba tartozniuk, mint a mi√©nk.