A nembaloldali Telegraph mellett a nembaloldali FT is egyetért abban, hogy Orbán Magyarországa veszélyforrást jelent Európában. Az egyik lap az EU-ból való brit kilépést, a másik Orbán európai pórázra való fűzését javasolja megoldásnak.

Sokadjára is baromi kellemetlen szembesülni azzal, hogy a nyugati sajtóban milyen kínos országnak tekintenek minket Orbán Viktor kormányzati politikája miatt. És persze nem a balosok, bármennyire is ezt próbálná bevésni a kormányzati propaganda. Most például két, kifejezetten nembalos brit lap ír szomorúakat rólunk.

Advertisement

Összefoglaltam a Financial aláírás nélküli szerkesztőségi vezércikkének lényegét:

- Orbán Viktor gulyásrevansista

- A Fidesz felvállalta Nagy-Magyarország ügyét, állampolgárságot adott a külhoni magyaroknak és néha mintha megkérdőjelezné a trianoni szerződést

- Beleavatkozott a piaci folyamatokba

- Orbán nem egy modern államférfi, hanem egy közép-európai erősember erőszakos beszédstílusában kommunikál

- elmossa a határokat párt és állam között

- a szeszélyes, de határozott kormányzás nagyon meggyengítette a magyar gazdaságot, több mint 50 éves mélypontra zuhantak a beruházások

- Magyarország EU-partnerei nem fogadhatják Orbán minden kirohanását a szokásos kínos hallgatással. Mivel Orbánnak a hazájában nincsen ellensúlya, nekik kell biztosítaniuk azt.

Advertisement

Közben a Telegraph konzervatív publicistája azzal nyit, hogy

"Mindenféle revansista nacionalisták éppen most szerezték meg a szavazatok 65 százalékát a posztdemokratikus Magyarországon."

Advertisement

itt is aggódva írnak a magyar revansizmusról, megjegyezve, hogy a Krím esetében is ugyanígy vitatták az oroszok politikailag a megállapított határokat.

A szerző a végén épp Magyarországot hozza fel jó érvként az EU brit elhagyására, hiszen, mint mondja, ilyen autoriter rezsimekkel kell egy unióba tartozniuk, mint a miénk.

Share This Story

Get our newsletter