BelsŇĎ vizsg√°lat ut√°n elbocs√°tottak egy benc√©s szerzetest Pannonhalm√°r√≥l, kiskor√ļ vesz√©lyeztet√©se miatt. De a rendŇĎrs√©g nem ind√≠tott nyomoz√°st. Azt sem √°rulj√°k el, h√°ny di√°kfi√ļt zaklatott, ha zaklatott. Hogy lehets√©ges ez? √Čn sajnos m√°r l√°ttam ilyent.

Papp √Āron elmondta azt is, hogy a rendŇĎrs√©g nem ind√≠tott nyomoz√°st, mert egyik √©rintett sem tett b√ľntetŇĎ feljelent√©st.

Ez a leghideglelŇĎsebb mondat abban a tegnap esti MTI-h√≠rben, ami a Pannonhalmi FŇĎap√°ts√°g k√∂zlem√©ny√©t ismerteti a most kipattant √ľgyrŇĎl. HideglelŇĎs, de nem ismeretlen, hasonl√≥ esetet ugyanis √©n magam is √°t√©ltem a budapesti Piarista Gimn√°ziumban. Ott sem volt feljelent√©s.

A szŇĪkszav√ļ h√≠r alapj√°n annyit tudni, hogy a szerzetes t√∂bb mint t√≠z √©ve elk√∂vetett valamit ‚Äď vagy egy vagy t√∂bb di√°kkal, ezt egyelŇĎre titkolj√°k a papok ‚Äď, amit a rend kivizsg√°lt, √©s b√°r semmit sem hajland√≥ el√°rulni r√≥la, amit tal√°lt, az el√©g volt ahhoz, hogy a bŇĪn√∂s m√°r ne legyen a rend tagja. M√©g azt is eltitkolj√°k, hogy ŇĎk r√ļgt√°k ki, vagy mag√°t√≥l l√©pett le.

Eg√©szen abszurd, hogy a FŇĎap√°ts√°g m√©dia-kapcsolattart√≥ja laz√°n nyilatkozhat arr√≥l, hogy a rendŇĎrs√©g feljelent√©s h√≠j√°n nem nyomoz, √©s eltitkolhat minden r√©szletet egy v√©lhetŇĎen szennyes √©s k√∂zt√∂rv√©nyes √ľgyben.

Advertisement

Hogy a zaklat√°si √ľgyek eltussol√°sa gyakorlat lehet a magyar szerzetesrendek vil√°g√°ban, onnan sejtem, hogy annak idej√©n n√°lunk is t√∂rt√©nt ilyen, az akkor m√©g Miksz√°th t√©ri gimn√°ziumban.

Egy t√∂bbnapos t√©li gyalogt√ļra ut√°n, a kar√°csonyi sz√ľnet ut√°ni napokban terjedt el a pletyka, hogy Y. atya, a friss matektan√°runk a kulcsosh√°zban befek√ľdt egy oszt√°lyt√°rsunk mell√© √©s simogatni kezdte, a fi√ļ sz√ľlei meg elmondt√°k az esetet az igazgat√≥nak.

Senki sem tudott semmit, teljes volt a hallgat√°s, de az az√©rt el√©g erŇĎs jel volt, hogy Y. atya nem jelent meg az elsŇĎ matek√≥r√°n. Azt√°n eg√©szen eltŇĪnt, √©s mindenf√©le komment√°r vagy magyar√°zat n√©lk√ľl √ļj matektan√°runk lett. Hogy azt√°n pletyk√°kb√≥l tudjuk meg, a megv√°dolt papot a rend balatoni vitorl√°stelep√©re dugt√°k el ŇĎrnek. V√≠zit√ļr√°z√≥knak j√≥ lesz, gondolhatt√°k. Majd n√©mi jegel√©s ut√°n ember√ľnket p√°r √©v m√ļlva sz√©p csendben visszahelyezt√©k a rend kecskem√©ti gimn√°zium√°ba. Vid√©kre j√≥ lesz, gondolhatt√°k?

Advertisement

De az biztos, hogy feljelent√©s √©s nyomoz√°s nem folyt az √ľgyben, √©s mi arra szocializ√°lva fejezt√ľk be a sulit, hogy szerzetesnek √©s tan√°rnak b√°rmit lehet, b√ľntetlen√ľl.

Az akkori piarist√°k cinkoss√°g√°t √©s komcsi √ľgyint√©z√©s√©t sem menti semmi, de akkor legal√°bb el lehetett s√ľtni azt a magyar√°zatot, hogy ha kipattan az √ľgy, a K√°d√°r-rendszer sz√©lsŇĎs√©ges esetben be is z√°rathatta volna az ut√°lt egyh√°zi iskol√°t. Mondom, ez sem ment fel, egy zaklat√≥ tan√°r megv√©d√©se v√©dhetetlen dolog.

Hozz√°teszem, a tan√°rral sem tettek j√≥t, mert ha van rendes vizsg√°lat, kider√ľlhetett volna az √°rtatlans√°ga is, √≠gy viszont mi, akik az akkori √©vfolyamokba j√°rtunk, mind perverz, gusztustalan szexu√°lis bŇĪn√∂zŇĎk√©nt gondolunk Y.-ra.

Advertisement

Az √ľgyben term√©szetesen azonnal megkerestem a FŇĎap√°ts√°got, mailben √©s telefonon is, amint reag√°lnak, √ļj posztot √≠rok. Ezeket k√©rdeztem tŇĎl√ľk:

‚Äď ha egyszer eleve kiskor√ļ vesz√©lyeztet√©s√©nek gyan√ļja miatt ind√≠tottak belsŇĎ vizsg√°latot, hogyan lehets√©ges, hogy nem tettek azonnal rendŇĎrs√©gi feljelent√©st, ha ilyen gyan√ļ egy√°ltal√°n felmer√ľlt egy szerzetest√°rsukkal kapcsolatban?

‚Äď hogyan magyar√°zz√°k a k√∂zv√©lem√©nynek, hogy mind az √©rintett gyerekek sz√°ma, mind az √©rintett szerzetes neve, mind a vizsg√°lat pontos v√©geredm√©nye titkos?

‚Äď ha eltitkolj√°k, hogy mit √°llap√≠tottak meg egy elsŇĎ l√°t√°sra pedofil-zaklat√≥s esetnek l√°tsz√≥ √ľgyben, hogyan b√≠zzanak az iskol√°ban a gyerekeiket √©vekre √∂n√∂kre b√≠z√≥ sz√ľlŇĎk?

‚Äď ha a vizsg√°lat olyan eredm√©nyt hozott, aminek a v√©ge az √©rintett t√°voz√°sa, mi√©rt nem tettek feljelent√©st a vizsg√°lat v√©g√©n?

Advertisement

Az MTI-hírt meg okulásul idemásolom:

Egyházak-vizsgálat-gyermekvédelem

Kiskor√ļ vesz√©lyeztet√©se miatt vizsg√°lat indult a Pannonhalmi FŇĎap√°ts√°gban

GyŇĎr, 2015. m√°jus 25., h√©tfŇĎ (MTI) ‚Äď Egy t√∂bb mint t√≠z √©ve t√∂rt√©nt cselekm√©nysorozat kapcs√°n tavaly okt√≥berben belsŇĎ vizsg√°lat indult egy szerzetes-nevelŇĎtan√°r ellen a Pannonhalmi FŇĎap√°ts√°gban; az elj√°r√°s k√∂vetkezt√©ben az √©rintett szerzetes elhagyta a benc√©s rendet ‚Äď k√∂z√∂lte a Pannonhalmi FŇĎap√°ts√°g h√©tfŇĎn az MTI-vel.

A k√∂zlem√©ny szerint kiskor√ļ vesz√©lyeztet√©s√©nek gyan√ļja miatt √°ll√≠totta fel a vizsg√°l√≥bizotts√°got V√°rszegi Asztrik fŇĎap√°t, amikor tudom√°s√°ra jutottak az esetek. Minden √©rintettn√©l szem√©lyesen j√°rt el √©s minden sz√ľks√©ges t√°mogat√°st megadott.

Az MTI k√©rd√©s√©re Papp √Āron, a Pannonhalmi FŇĎap√°ts√°g FŇĎap√°ti Hivatal√°nak m√©dia kapcsolattart√≥ja a s√©rtettek szem√©lyis√©gi jogaira √©s √©rdekeire val√≥ tekintettel nem mondta el, hogy ebben az √ľgyben pontosan mit jelent a kiskor√ļ vesz√©lyeztet√©se, h√°ny akkori gyermek √©rintett benne √©s mit der√≠tett ki a vizsg√°l√≥bizotts√°g. √ögy fogalmazott, hogy ‚Äěk√∂r√ľltekintŇĎ egyh√°zi kivizsg√°l√°st folytattak le, amelyrŇĎl a Vatik√°n illet√©kes hivatal√°t is √©rtes√≠tett√©k‚ÄĚ.

Papp √Āron elmondta azt is, hogy a rendŇĎrs√©g nem ind√≠tott nyomoz√°st, mert egyik √©rintett sem tett b√ľntetŇĎ feljelent√©st. A k√∂zlem√©ny szerint a fŇĎap√°ts√°g kiemelten fontosnak tartja, hogy √°tvil√°g√≠tsa a m√ļltj√°t √©s a ‚Äěvissza√©l√©seket feldolgozza‚ÄĚ. A felt√°r√°s mellett a vizsg√°latnak a j√≥v√°t√©tel √©s a megelŇĎz√©s is a c√©lja. A dokumentum szerint a Pannonhalmi Benc√©s Gimn√°zium idŇĎk√∂zben az UNICEF szakmai ir√°nyelveinek megfelelŇĎ gyermekv√©delmi int√©zked√©seket vezetett be.

Advertisement

Update: √ćme itt a friss breaking h√≠r, V√°rszegi nyilatkozat√°val.