Mezey Gy√∂rgy titkos fakunyh√≥ja, gy√∂ny√∂rŇĪ s√°mf√°k √©s t√∂bb ezer elfelejtett kislemez: bej√°rtuk a bont√°sra sz√°nt MTK-stadiont Deutsch Tam√°s sportklubeln√∂k-twittervit√©zzel. Egy√ľtt tal√°ltuk meg a focist√°k titkos cigizŇĎhely√©t, √©s √©letem √°lm√°t beteljes√≠tve fetrenghettem a stadion legend√°s betegtologat√≥ kocsij√°n. K√©priport!

Egyszerre k√ľzd√∂k a k√∂nnyekkel √©s az euf√≥ri√°val a Hung√°ria k√∂r√ļti Szent√©ly bej√°rat√°n√°l, amikor Deutsch Tam√°s beparkol a stadion el√© a Volvo mŇĪterepj√°r√≥j√°val. Az ut√≥bbi oka, hogy elŇĎsz√∂r fogom bel√ľlrŇĎl l√°tni az √©p√ľletet, aminek a lel√°t√≥j√°t t√≠z√©ves korom √≥ta koptatom, az elŇĎbbi√© pedig az, hogy egyben utolj√°ra is, mert egy h√≥napon bel√ľl indul a bont√°s, hogy a hely√©re √ļj, √∂tezres ministadion √©p√ľlj√∂n.

B√°r baromi r√©g√≥ta √≠rok √ļjs√°got, valami√©rt sosem tal√°lkoztam k√∂zelrŇĎl Deutschcsal sem, √≠gy meglepŇĎd√∂m, hogy itt az elsŇĎ ember, aki √©lŇĎben magasabbak n√©z ki, mint a t√©v√©ben. A bŇĎrdzsekije pedig √ļgy domborodik, mintha bedugta volna al√° az embri√≥p√≥zban szundik√°l√≥ Vass Patrikot, a jobbsz√©lsŇĎnket, ami igazi gondos klubtulajdonosi mentalit√°sra vall.

Gy√°szmunk√°ra j√∂ttem, de gy√∂ny√∂rŇĎen s√ľt a nap, az Eln√∂k √ļr f√ľrtjei is d√©vajul lobognak, √≠gy sir√°nkoz√°s helyett h√°tradŇĎl√∂k, √©s √∂nfeledt kisgyerekk√©nt mozizok ink√°bb innentŇĎl.

Advertisement

H√°rmasban indulunk a t√ļr√°ra, a kalauzunk GyŇĎri Gy√∂rgy l√©tes√≠tm√©nyvezetŇĎ, aki k√©sŇĎbb olyan helyre is elvisz majd minket, ahol m√©g Deutsch sem j√°rt.

A fŇĎlel√°t√≥n kezd√ľnk, ahol Deutsch elmes√©li, hogy 1972-ben, hat√©vesen hozta ki elŇĎsz√∂r az apja a p√°ly√°ra. √Čn t√≠z√©ves voltam, 1980-81 t√°j√°n, amikor l√°ttam, hogy az egyik oszt√°lyt√°rsnŇĎm valami menŇĎ k√°rtyanapt√°rat osztogat. R√°raboltam, de kider√ľlt, hogy MTK-b√©rlet. Fogtam magam, √©s mivel a csupa festŇĎmŇĪv√©szbŇĎl √°ll√≥ csal√°domat tot√°lisan hidegen hagyta a foci, kimentem egyed√ľl. A jegyszedŇĎk az egyik kapu m√∂g√∂tti szektorba ir√°ny√≠tottak, ahol olyan √∂reg b√°csik√°k √°lltak k√∂r√ľl√∂ttem, hogy m√°r azt sem l√°tt√°k rendesen, melyik a hazai csapat, √©s az eg√©sz meccset √°d√°z veszeked√©ssel t√∂lt√∂tt√©k, hogy a k√©k-feh√©rben vagy a tiszta feh√©rben j√°tszanak-e a mieink. Olyan erŇĎsen tudt√°k kiejteni az EMMM-et a legend√°s EMMM-T√Č-K√Ā√Ā√Ā skand√°l√°sn√°l, hogy att√≥l f√©ltem, leszakad a lel√°t√≥. A g√≥lokn√°l az egyik fel√ľk √∂r√ľlt, a m√°sik any√°zott, √©n meg m√°snap az √ļjs√°gb√≥l tudtam meg, hogy kisz√≠vtunk a Tatab√°ny√°t√≥l. Ez annyira tetszett, hogy a sz√≠vem √∂r√∂kre az MTK-√© lett.

Advertisement

A fŇĎlel√°t√≥r√≥l visszamegy√ľnk az √©p√ľlet emeleti folyos√≥j√°ra.

Eddig azt hittem, hogy a t√∂k√©letes budapesti lak√≥ingatlan a V√°rosligeti-t√≥ k√∂zel√©ben, a Ligetben √°ll√≥ h√°z vagy a Haj√≥gy√°ri-sziget valamelyik √∂b√∂lparti √©p√ľlete. H√°t marha nagyot t√©vedtem, az MTK-stadionban, a fŇĎlel√°t√≥ k√∂zepe t√°j√°n ugyanis van egy lak√°s. Ez itt az ajtaja:

Advertisement

Most a nŇĎi focicsapat k√©t j√°t√©kosa lakik benne. A nŇĎi futball hazai kir√°lynŇĎje az MTK.

A Szent√©ly √©p√ľlete bel√ľlrŇĎl olyan, mintha 1966-ban csernobili st√≠lus√ļ szarkof√°ggal vettek volna k√∂r√ľl egy nagyobb balatoni v√°llalati √ľd√ľlŇĎt, √©s csak most t√∂rt√©k volna fel a betonh√°jat. A fekete-feh√©r kock√°s kŇĎpadl√≥ felett porszemek csillognak a f√©nyben, a falon √©s az ajt√≥kon k√©k olajfest√©k, a kilincsektŇĎl a villanykapcsol√≥kig minden echte guly√°skommunista.

Advertisement

A lak√°sajt√≥ ut√°n p√°r l√©p√©ssel jobbra fordulunk, n√©h√°ny l√©pcsŇĎfok, √©s m√°r fel is √©rt√ľnk a padl√°sra. Klasszul n√©z ki a t√©r, a fŇĎlel√°t√≥ alatt vagyunk, √≠gy a plafon egyik oldalt l√©pcsŇĎzetes.

Advertisement

M√°r itt is tal√°lunk p√°r kincset, a tornazs√°molyt√≥l a r√©gi varr√≥g√©pen √°t mindenf√©le csapattabl√≥kig, de ez m√©g csak az elŇĎ√©tel, mint k√©sŇĎbb kider√ľl.

Visszam√°szunk az emeleti folyos√≥ra, bekukkantunk GyŇĎri l√©tes√≠tm√©nyvezetŇĎi szob√°j√°ba, azt√°n megn√©zz√ľk a vend√©g√∂lt√∂zŇĎt. Pont olyan, mint egy v√°g√≥k√©p √Čszakkelet-Magyarorsz√°g b√°rmelyik nagyipari r√©gi√≥j√°nak elrohad√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ dokumentumfilmbŇĎl.

Advertisement

A gy√ļr√≥asztal olyan, mintha a leg√ļjabb finn m√≥dszert √°tv√©ve fejsz√©vel gy√ļrt√°k le volna rajta a delikvenseket.

Advertisement

Az eg√©sz √∂lt√∂zŇĎ hib√°tlanul st√≠lusban van tartva, a fogasokt√≥l a f√ľrdŇĎszobaszŇĎnyegig, minden pillanatban azt v√°rtam, hogy bel√©p egy tetŇĎtŇĎl talpig sz√©nporral bor√≠tott, izmos fŇĎv√°j√°r.

Innen kil√©pve Deutsch megmutatta, milyen korszerŇĪ zsilipelŇĎrendszert √©p√≠tettek ki. Az UEFA elŇĎ√≠r√°sai szerint ugyanis a stadionon bel√ľl el kell v√°lasztani egym√°st√≥l a n√©zŇĎk √°ltal bej√°rhat√≥ tereket √©s a j√°t√©kosok √ļtvonalait.

Advertisement

A zsilip m√°sik fele egy igazi, √©rett balatonibarokk st√≠lus√ļ, a felkelŇĎ vagy lenyugv√≥ nap sugarait imit√°l√≥ f√©mr√°cs.

Innen megint f√∂lfel√© indulunk, hogy meg√©rkezz√ľnk a kor√°bban l√°tottal √°tellenes padl√°sszakaszra. Ami t√©nyleg maga az idŇĎkapszul√°ba z√°rt mennyorsz√°g. Ezt a r√©szt, ahogy van, ki k√©ne bontani a stadion lerombol√°sakor, majd egyben futball- √©s kommunizmust√∂rt√©neti m√ļzeumk√©nt be√©p√≠teni a leendŇĎ komplexumba. Az elsŇĎ dolog, amit itt megn√©z√ľnk, a r√©gi varroda.

Advertisement

Egy kerek haj√≥ablakkal megvil√°g√≠tott, idŇĎn k√≠v√ľl ker√ľlt, poros √°lomf√ľlk√©ben √°llunk, gy√∂ny√∂rŇĪ varr√≥g√©pek, mŇĪcsipke f√ľgg√∂ny√∂k √©s sok-sok √©ve halott n√∂v√©nyek k√∂z√∂tt.

Advertisement

Ezut√°n egy rakt√°rnak haszn√°lt, csirkeh√°l√≥val lev√°lasztott r√©sz k√∂vetkezik, az MTK k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szakoszt√°lyainak t√°bl√°ival.

A h√°l√≥ m√∂g√∂tt egy helyen rengeteg kibontatlan postai csomagot tal√°lunk. Ki nem tal√°lj√°tok, mi van benn√ľk: t√∂bb ezer √©rintetlen p√©ld√°ny a legend√°s, Verebes M√°gus J√≥zsef √©s a csapata √°ltal √©nekelt, "Megl√°tja Mester, menni fog!" c√≠mŇĪ kislemezbŇĎl.

Advertisement

√Čs amikor m√°r t√©nyleg azt hiszem, hogy ezt nem lehet fokozni, meg√©rkez√ľnk a r√©gi cip√©szmŇĪhelybe. Ahol a szemk√∂zti faln√°l egy k√©k polcon ott sorakozik sok tucat ŇĎsr√©gi s√°mfa, m√©g azokb√≥l az idŇĎkb√≥l, amikor a focist√°k cipŇĎit nem a Nike meg az Adidas, hanem a klubsuszter gy√°rtotta.

Az eg√©sz elk√©pesztŇĎen b√°jos √©s meghat√≥, plusz nem v√©letlen√ľl eml√©keztet a Duna-parti levetett cipŇĎs eml√©kmŇĪre, hiszen egy√°ltal√°n nem kiz√°rt, hogy a s√°mf√°kon k√©sz√ľlt cipŇĎk valamelyik egykori gazd√°ja is ott v√©gezte, a jeges foly√≥ban.

Advertisement

Ezt a helyis√©get t√©nyleg mindenk√©pp √°t k√©ne telep√≠teni az √ļj stadionba.

Advertisement

A csod√°latos szersz√°mok √©s munkav√©delmi figyelmeztet√©sek k√∂z√∂tt, valamilyen zs√≠rszerŇĪ anyag alatt megtal√°lom Tar Ferenc egykori MTK-cip√©sz f√©nyk√©p√©t.

Kiszak√≠tjuk magunkat az idŇĎkapszul√°b√≥l, ami l√°that√≥lag nagy hat√°ssal volt Deutschra is, √©s elvitorl√°zunk a hazai √∂lt√∂zŇĎ ir√°ny√°ba.

Advertisement

Itt megtekinthetem a mágnestáblát, amin Garami mester mutatja be a bemutatandókat.

A vendégek bányászfogasaihoz képest a hazai játékosok már szekrényeket is kaptak.

Advertisement

Az ingerszeg√©ny vide√≥z√≥szob√°n t√ļlhaladva lefordulunk a pince fel√©, a takar√≠t√≥eszk√∂z√∂k romantikus f√ľlk√©je mellett,

Advertisement

hogy mi másba botoljunk, mint az MTK-szurkolók fétistárgyába, a talán még a legendás Jimmy Hogan által 1914-ben Magyarországra importált kerekes hordágyba.

Nekem akkora √°lmom volt egyszer ebben fek√ľdni, hogy miut√°n ben√©zt√ľnk a mosod√°ba

Advertisement

megk√©rem Deutschot, hogy fot√≥zzon le, ahogy pirosat √©rŇĎ szab√°lytalans√°g ut√°n a hord√°gyon fetrengek.

A Szent√©lyben ezzel az ŇĪreszk√∂zzel h√ļzz√°k a feh√©r vonalakat:

Advertisement

Ez pedig a hozz√° j√°r√≥ l√©zervez√©rlŇĎ, hogy minden sz√∂gegyenes legyen:

Most j√∂n az egyik durva leleplez√©s: a Hihetetlen Hulkot egy ideig a Hung√°ria k√∂r√ļt pinc√©j√©ben, a kaz√°nh√°zban tartott√°k fogva, de mint l√°that√≥, k√©sŇĎbb siker√ľlt kit√∂rnie.

Advertisement

Azt√°n azonnal a m√°sik leleplez√©s: a pince legeslegm√©ly√©n r√°bukkanunk a j√°t√©kosok illeg√°lis cigizŇĎhely√©re. Deutsch velem egy√ľtt tudja meg a dolgot, amit ‚Äď a p√°rtvonalt√≥l el√©gg√© elt√©rve ‚Äď liber√°lis nevet√©ssel fogad.

Advertisement

Most j√∂n az igazi bomba: a p√°ly√°n kereszt√ľl felm√°szunk a Hung√°ria k√∂r√ļt felŇĎli, idŇĎtlen idŇĎk √≥ta lez√°rt √°ll√≥helyi szektorba.

Ahonnan ben√©z√ľnk a lel√°t√≥ m√∂g√©. K√≠v√ľlrŇĎl az sem l√°tszik, hogy itt b√°rmennyi hely lenne, pedig egy eg√©szen komoly titkos kert rejtŇĎzik itt egy m√©retes fakunyh√≥val.

Advertisement

Soha a b√ľd√∂s √©letben ki nem tal√°ln√° senki, mire szolg√°lt ez valaha. Mezey mester koncepci√≥ja akkoriban az volt, hogy a csapatnak igaz√°n √∂ssze kell kov√°csol√≥dnia, ez√©rt voltak idŇĎszakok, amikor az eg√©sz keretnek huzamosabb ideig ebben a fah√°zban kellett aludnia, itt a stadionban! Olyasmi ez, mint gyerekk√©nt s√°trat verni a kertben, √©s ott aludni, el sem merem k√©pzelni, mik mehettek a Mezey-kunyh√≥ban!

Itt k√©rdezek r√° Deutschn√°l, hogy ugye ŇĎ szervezte be a p√°ly√°ra az ELTE Cheerleaders pompoml√°nycsapatot, akik a megjelen√©s√ľkkor teljesen felvillanyozt√°k a k√∂z√∂ns√©get azzal, hogy meccs k√∂zben, zene n√©lk√ľl t√°ncoltak az oldalvonal mellett, hogy a Szent√©ly csendj√©ben a pompomjaik surrog√°sa irt√≥ k√≠s√©rtetiesen √ļgy hangozzon, mintha csontokkal vagy hamvakkal teli urn√°kat r√°zn√°nak. Azt√°n ahogy j√∂ttek, p√°r meccs ut√°n eltŇĪntek. De mint most kider√ľl, nem a nagy√©letŇĪ klubeln√∂k volt.

Advertisement

A v√©g√©n m√©g √°tmegy√ľnk a szemk√∂zti kanyarba megn√©zni valamit, √ļtk√∂zben megtekintve a magyar futballuniverzum legpraktikusabban elhelyezett rekl√°mfelirat√°t.

Ez itt a szektor, ahonnan elŇĎsz√∂r l√°ttam MTK-meccset:

Advertisement

√Čs em√∂g√∂tt is meglepet√©s lapul: ez a N√©pstadion √©s Int√©zm√©nyei egykori asztalos- √©s lakatos√ľzeme.

Deutsch, √ļgy tŇĪnik, k√∂tŇĎdik az √©p√ľlethez, ez√©rt megk√©rdezem tŇĎle, nem lehetett volna-e megmenteni legal√°bb a fŇĎlel√°t√≥t, ffel√ļj√≠tva. Elmes√©li, hogy abszol√ļte pr√≥b√°lkoztak ezzel, k√©sz√ľltek tervek arra is, hogy legal√°bb a fŇĎlel√°t√≥ egy r√©sz√©t megments√©k, de kider√ľlt, hogy a rekonstrukci√≥ dr√°g√°bb lenne a rombol√°s+√©p√≠t√©sn√©l. Arr√≥l valami√©rt nem akar besz√©lni, hogy ŇĎ szem√©ly szerint melyik stadionba j√°rna vend√©gs√©gbe az √ļj p√°lya √©p√≠t√©s√©nek k√©t √©ve alatt. Azt viszont elmes√©li, hogy a p√°lya sark√°n √°ll√≥ kis sportcsarnok hely√©re ‚Äď errŇĎl a szurkol√≥k egy√©rtelmŇĪen √ļgy tudt√°k, hogy az Eln√∂k sz√ľnetben ide hurcolja el a cheerleadereket ‚Äď nem biztos, hogy m√°sik csarnok √©p√ľl, ink√°bb s√°trat h√ļznak az egyik edzŇĎp√°lya f√∂l√© t√©lire.

Advertisement

Most m√°r t√©nyleg csak egy pillanatra n√©z√ľnk be a f√ľlk√©be, ahonnan a szp√≠ker besz√©l √©s kezeli az eredm√©nyjelzŇĎt

illetve a nagyszab√°s√ļ gy√ļr√≥terembe

Advertisement

és minden láttunk, itt a vége.

Hát ez volt az utolsó utam a Szentélybe, most elmegyek könnyezni egy kicsit, mert tényleg nagyon hiányozni fog.

Advertisement

(A k√©peket mind √©n csin√°ltam, kiv√©ve a legfelsŇĎt, ami persze koholm√°ny, vagyis Sailorripley grafik√°ja az egyik fot√≥m alapj√°n. )