Szottyadt a pattogatott kukorica? Sok a reklám? Drága a jegy? Büdös bunkók a nézők és hangosan telefonálnak? Egyik sem, ennél sokkal alapvetőbb gondról van szó, amit úgy néz ki, sikerülhet orvosolni végre.

És ez a probléma pedig a karfa. Igen, a karfa. Nem az, hogy létezik, hanem az, hogy képtelenség ketten osztozni rajta. Egész kabaréjelenetet lehetne írni abból, hogy mennyi apró vicces testbeszéd kell ahhoz, hogy két ismeretlen ember használja ugyanazt a darab műanyagot. Mert mi lehetne a megoldás? Megbeszéled előre, hogy a száztízperces filmből 55 percig a tiéd, 55 percig az övé? Felosztod a centiket? Vagy dzsungelszabályokat kell alkalmazni, és aki lecsap rá, azé örökre?

A megoldás egy kínai egyetem tervezőmérnökeitől érkezett, és úgy hívják, hogy ArcSeats, azaz íves fotelek. Ez a terv nyerte az idei szingapúri Red Dot tervezői versenyt, a lényege pedig az, hogy a nevéhez híven a székek nem egymás mellé, katonás sorba kerülnek, hanem eltolva egymástól, így egy darab karfán könnyen tud osztozni két ember anélkül, hogy úgy érezné, verekednie kell érte. Én kipróbálnám.

Advertisement

[Kotaku]