Ebben lesz kaka√≥! "Erk√∂lcsileg v√°llalhatatlannak" nevezi a Simicska oldal√°n val√≥ r√©szv√©telt az Orb√°n‚ÄďSimicska-konfliktusban az SZDSZ-k√©pviselŇĎbŇĎl lett balosfal√≥ √ļjs√°g√≠r√≥nŇĎ a nyit√≥posztban. A Nemzetben fi√≥kba tett √≠r√°sokat is √≠g√©r.

Ha van friss online sajt√≥term√©k, amit igaz√°n izgatottan fogok kinyitni a k√∂vetkezŇĎ hetekben, akkor Torkos Matild Publice c√≠mŇĪ h√≠rblogja az.

A Fidesz-hŇĪ sajt√≥ ikonj√°nak sz√°m√≠t√≥ szerkesztŇĎt szeptember k√∂zep√©n ‚Äď mint a blogb√≥l kider√ľl ‚Äď sz√°m√°ra is v√°ratlanul r√ļgt√°k ki egy rak√°s ismert, a jobboldalon alapembernek sz√°m√≠t√≥ koll√©g√°j√°val egy√ľtt a Magyar NemzettŇĎl. Mint most megtudjuk, egyetlen telefonh√≠v√°ssal.

Lehet, hogy nem j√≥l √©rtem a poszt sejtet√©seit, de Torkos mintha arra c√©lozna, hogy a felszikr√°z√≥ Orb√°n‚ÄďSimicska-konfliktus j√°rul√©kos √°ldozatai ŇĎk, merthogy ŇĎk lettek volna a lap orb√°nist√°i vagy Simicska-kritikusai, akiknek ez√©rt kellett menni√ľk. Nem sz√°z sz√°zal√©k, hogy a szerzŇĎ erre utal, iderakom, melyik r√©sz alapj√°n gondolom ezt:

Az elm√ļlt hetekben elolvastam szinte valamennyi elbocs√°t√°sunkat komment√°l√≥ √≠r√°st, a legink√°bb figyelemre m√©lt√≥ √©szrev√©telek azok voltak, amelyek Orb√°n Viktor √©s Simicska Lajos k√∂z√∂tt kibontakozott konfliktusba helyezt√©k el egy √ľzenetnyi epiz√≥dk√©nt a benn√ľnket, √ļjs√°g√≠r√≥kat √©rt m√©lt√°nytalan elb√°n√°st.

Magamat ismerve, el√©g k√∂nnyen kaphat√≥ vagyok a harcra, ha a k√ľzdelem a baloldalinak vagy liber√°lisnak mondott p√°rt√°llami gy√∂kerŇĪ politikai erŇĎk, a korrupci√≥, a m√©lynyomor, a t√°rsadalmi igazs√°gtalans√°g, az asszonyverŇĎ politikusok, vagy √©ppen a b√°rmilyen kis hatalomra szert tett politikusokra oly gyakran jellemzŇĎ p√∂khendis√©g, pof√°tlan gŇĎg, illetve a gyan√ļsan extr√©m meggazdagod√°sok ellen ir√°nyul.

√Ām egy Orb√°n‚ÄďSimicska-konfliktusban szerepet v√°llal√≥ lapn√°l nekem val√≥ban nincs semmi keresnival√≥m, k√ľl√∂n√∂sen nincs az erk√∂lcsileg v√°llalhatatlan oldalon. Ez val√≥ban nem az √©n harcmezŇĎm, √©s √ļgy gondolom, elbocs√°tott koll√©g√°im t√∂bbs√©ge is osztja ebb√©li v√©lem√©nyem. Ez√©rt azt√°n kar√°csonyi jutalomk√©nt fogadtam el a v√©gkiel√©g√≠t√©semre sz√°nt √∂sszeget, hiszen ha nem k√ľldenek el, nekem kellett volna felmondanom.

Advertisement

Torkos egy bekezd√©se gy√∂ny√∂rŇĪen r√°vil√°g√≠t, hogy alapvetŇĎen mennnyire rossz lehet ilyen igaz√°n magyaros, konkr√©t korm√°nyhoz √©rzelmileg k√∂tŇĎdŇĎ √ļjs√°g√≠r√≥nak lenni:

Az arch√≠vumokban fellehetŇĎ √≠r√°saim igazolj√°k, hogy a sz√≠vemnek oly kedves, √°m az elm√©mnek nagyon sokszor elviselhetetlen Orb√°n-korm√°nyt is sz√°mtalanszor b√≠r√°ltam elvi alapon. Ezek nagy r√©sze meg is jelent. √Ām voltak olyan cikkeim is, amelyek a fi√≥kban maradtak. EzekbŇĎl, lehets√©ges, hogy adok majd √≠zel√≠tŇĎt a Publice olvas√≥inak.

Komolyan el sem tudom k√©pzelni, hogy felnŇĎtt, √©rtelmes ember hogyan k√∂tŇĎdhet √©rzelmileg b√°rmilyen sz√≠nŇĪ korm√°nyhoz. M√°rpedig Torkos felnŇĎtt √©s √©rtelmes ember. Tudom, mert j√≥ sok√°ig dolgoztunk egy√ľtt a Magyar H√≠rlap gazdas√°gi rovat√°ban √©s √©vekig szerkesztettem a cikkeit.

Advertisement

Az egyik legnagyobb rejt√©ly nekem, hogy mi t√∂rt√©nt vele azut√°n. Matild ugyanis szenved√©lyes √©s √ľgyes t√©nyfelt√°r√≥ √ļjs√°g√≠r√≥ volt, nagy, sz√∂vev√©nyes gazdas√°gi √ľgyeket gomboly√≠tott f√∂l olyan √∂sszetett cikkekben, hogy h√°romszor kellett v√°ltanom a teljesen √°tizzadt szerkesztŇĎingemet, mire eggyel v√©geztem.

Matild nemhogy nem volt az az orb√°nista t√∂megek elŇĎtt t√ľntet√©seken sz√≥nokl√≥, √©s vez√©rcikkekben ostort suhogtat√≥ jobbos v√©lem√©nyvez√©r, ami k√©sŇĎbb lett, hanem majdnem az ellent√©te. Tal√°n a szenved√©lyes igazs√°gkeres√©s volt a k√∂z√∂s pont, hiszen a n√©pvez√©ri korszaka legink√°bb a Gyurcs√°ny-korszak hal√≥d√≥ √©veire esett, amikor √ļgy is √©rezhette, hogy az igazs√°g√©rt hadakozik. Ekkoriban lett vezetŇĎ figura olyan mostani kurzuslapokn√°l, mint a Nemzet √©s a Sz√©les-f√©le Magyar H√≠rlap.

Fogalmam sincs, hogy ebben a fordulatban volt-e szerepe annak, hogy elŇĎtte milyen hossz√ļ ideig volt SZDSZ-aktivista, sŇĎt liber√°lis √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ is. Az is igaz persze, hogy a p√°rt komcsi fordulat√°t √©s √°rul√°s√°t el√≠t√©lŇĎ radiszadisok k√∂z√ľl eg√©szen sokan j√°rtak be kor√°bban ak√°r a MI√ČP-ig √≠velŇĎ p√°lyafut√°st.

Advertisement

Szeg√©ny Torkos most mindenestre megtapasztalhatta, hogy mennyire j√≥ fejek √©s h√°l√°sak azok az oligarch√°k, akiknek a lapjaiban ŇĎ, a kor√°bbi oligarchaleleplezŇĎ dolgozott.

Ha tényleg ilyen svungosan folytatja, a hírblogja érdekes olvasmány lehet.

(A kép forrása: minden-ami-magyar.hu)