Nem hallgathatjuk el, hogy 3,5 százalékkal nőtt 2014-ben a magyar GDP

Illustration for article titled Nem hallgathatjuk el, hogy 3,5 százalékkal nőtt 2014-ben a magyar GDP

Ez egy meglepően kedvező adat, és az dettó meglepő, hogy tavaly az utolsó negyedévben 3,4%-os volt a bővülés. Hogy fog ennek örülni a Híradó! És persze minden rendes magyar ember!

Advertisement

A KSH reggel tette közzé az adatokat, amelyeket az elemzők máris elkezdtek elemezni. Jó, hogy. Hiszen mindenki lassuló növekedésre számított egységesen. A Portfolio ebben a cikkben csodálkozik, az MTI pedig villámgyorsan megkérdezett egy csomó szakit.

Advertisement

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint bár az ipari termelés csökkent év végén, az ipar hozzáadott értéke vélhetően növekedni tudott, amire már az előző években is volt példa. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője azt mondta, a piac azért számított mérséklődő növekedési ütemre, mert már magas volt a bázis – 2013 negyedik negyedévében is 3,2 százalékkal nőtt a gazdaság –, és valószínűleg szerényebb lehetett a beruházások és a külkereskedelem dinamikája, illetve az ipari növekedés is visszafogottabb volt. Viszont a kiskereskedelmi forgalom alapján a háztartások fogyasztása erős lehetett. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője is kiemelte, hogy a friss GDP-adat messze felülmúlja a piaci várakozásokat, hiszen 3 százalék alatti növekedéssel számoltak. A szakértő szerint az utolsó negyedévben elért 3,4 százalékos bővülés igen jelentős, ráadásul közel tízéves csúcsot jelent, mivel legutóbb 2006-ban volt hasonló mértékű növekedés az utolsó negyedévben.

Advertisement

És így tovább, és így tovább.

MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!

Share This Story

Get our newsletter