This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Nem fogod elhinni, mit válaszolt Lázár: szoborról szó sem volt

Illustration for article titled ​Nem fogod elhinni, mit válaszolt Lázár: szoborról szó sem volt

Orbán Viktor a híres, zsidóknak írt levelében a Miniszterelnökség szerint szót sem ejtett arról, hogy elhalasztanák a Szabadság téri szobor építését. Ilyen cinikusan országot még nem néztek idiótának. Miért hazudnak óriásit olyan ügyben, ami könnyen visszaellenőrizhető?

Advertisement

Sándor Zsuzsa újságíró fb-bejegyzéséból derül ki, hogy lapja, a 168 óra egy készülő, még meg nem jelent cikkükhöz kérdéseket tett fel a Miniszterelnökségnek a sasos-arkangyalos szoborról, amire a következő választ kapták:

"A Kormány 1077/2014. (II. 19.) határozatában május 31-i befejezési határidőre módosította a német megszállás áldozatainak emlékművének felállítását. Ennek a kormányhatározatnak a szellemében a határidők betartása végett, a Szabadság téren, megkezdődtek a munkálatok. Az Ön állításával szemben, a miniszterelnök MAZSIHISZ-nek írt levelében, a választási kampányban átpolitizálódott holokauszt emlékév kapcsán fogalmazódik meg a Húsvét utáni párbeszéd folytatása, és szó sem esik az emlékmű felállításának elhalasztásáról."

Advertisement

Szóval Lázár hivatala azt állítja, hogy a most már híres-hirhedt levélben Orbán a Holokauszt-emlékévről ír, annak az ügyében emlegeti a halasztást, a szoborról szó sem esik.

Most azok kedvéért, akik nem akarnak bedőlni annak a trükknek, hogy ha valaki lassan, határozottan mondja, hogy valami nem történt meg, akkor az tényleg nem volt, itt egy kis kronológia.

Advertisement

Idén január 19-én szivárgott ki a hír, hogy a kormány milyen náci megszállási emlékművet tervez a Szabadság térre. A hír azonnal felháborította a balos, liberális és zsidó közvéleményt. A helyzet odáig eszkalálódott, hogy február 6-én zsidó kerekasztaltárgyalást tartottak különböző zsidó szervezetek Lázár János miniszterelnökségi államtitkárral, majd a korábban az érdekvédelemben puhánynak tartott Mazsihisz február 10-én levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Advertisement

Az itt elolvasható levél - ez a Miniszterelnökség mostani reakcióját értékelve fontos elem - két témáról szól. Az első felében arra kérik Orbánt, tárgyalják újra a Sorsok Házának nevezett, a gyerekholokausztot bemutató új józsefvárosi múzeum tervét. A második fele pedig a Szabadság téri szoborról szól. A két utolsó bekezdésben arra kérik Orbánt, erről is induljon párbeszéd.

Advertisement

A miniszterelnök február 19-én válaszolt a Mazsihisznek. Itt olvasható a levél, ami jóval rövidebb a zsidókénál. Orbán ebben világosan fogalmaz: a felvetett témákról hajlandó tárgyalni, de mivel kampány van, ami nem kedvez az ilyesminek, az egyeztetést folytassák később, húsvét után. Így fejezte be a miniszterelnök:

Ugyanakkor, mint Önök is tudják, február 15-én a választási kampány hivatalosan is elkezdődött. Belátom, a mostani pillanat aligha alkalmas arra, hogy együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak. Az a veszély fenyeget, hogy a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját. Ezért azt javaslom, hogy a párbeszédet a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után folytassuk. Munkacsoportjaink, ha lehetséges, addig is folytassák a munkát.

Advertisement

A levelet elolvasva nem is kérdés, hogy a Miniszterelnökség mostani, érthetetlen állításával szemben Orbán a zsidó levélben felvetett összes témában a húsvét utáni folytatást javasolta, és a párbeszédbe a szobor témáját is beleértette. Ha a félreérthetetlen fogalmazás nem lett volna elég, erőteljes ráutaló magatartás volt, hogy ugyanezen a napon, február 19-én a kormány Orbán vezetésével úgy döntött, megváltoztatja a német megszállási emlékmű befejezési határidejét, március 19-éról május 31-ére.

Ehhez képest a választások után azonnal megindult a szonor kivitelezése, a Miniszterelnökség most meg szemérmetlenül azt állítja, eleve nem is volt szó halasztásról a szobor ügyében. Pedig Orbán is erről írt a levélben, és a kormányhatározat is arra utalt, hogy a kabinet meg akarja teremteni a lehetőséget, hogy a húsvét után újrainduló tárgyalások eredményeként jegeljék a szobortervet.

Advertisement

Hogy mi a megfejtése ennek a logikátlannak tűnő eseménysornak?

Hát annyi, hogy Orbán heccelni akarja a zsidókat és a balos ellenzéket, és erre ugranak. A megoldás az lenne, hogy senki se foglalkozzon a kuncogó trollal, dehát ezt persze egyik fél sem fogja megállni, tudja ezt Orbán és dörzsöli is a tenyerét. Azt mondjuk most már én se értem, mit élvez ebben.

Share This Story

Get our newsletter