Orb√°n Viktor a h√≠res, zsid√≥knak √≠rt level√©ben a Minisztereln√∂ks√©g szerint sz√≥t sem ejtett arr√≥l, hogy elhalasztan√°k a Szabads√°g t√©ri szobor √©p√≠t√©s√©t. Ilyen cinikusan orsz√°got m√©g nem n√©ztek idi√≥t√°nak. Mi√©rt hazudnak √≥ri√°sit olyan √ľgyben, ami k√∂nnyen visszaellenŇĎrizhetŇĎ?

S√°ndor Zsuzsa √ļjs√°g√≠r√≥ fb-bejegyz√©s√©b√≥l der√ľl ki, hogy lapja, a 168 √≥ra egy k√©sz√ľlŇĎ, m√©g meg nem jelent cikk√ľkh√∂z k√©rd√©seket tett fel a Minisztereln√∂ks√©gnek a sasos-arkangyalos szoborr√≥l, amire a k√∂vetkezŇĎ v√°laszt kapt√°k:

"A Korm√°ny 1077/2014. (II. 19.) hat√°rozat√°ban m√°jus 31-i befejez√©si hat√°ridŇĎre m√≥dos√≠totta a n√©met megsz√°ll√°s √°ldozatainak eml√©kmŇĪv√©nek fel√°ll√≠t√°s√°t. Ennek a korm√°nyhat√°rozatnak a szellem√©ben a hat√°ridŇĎk betart√°sa v√©gett, a Szabads√°g t√©ren, megkezdŇĎdtek a munk√°latok. Az √Ėn √°ll√≠t√°s√°val szemben, a minisztereln√∂k MAZSIHISZ-nek √≠rt level√©ben, a v√°laszt√°si kamp√°nyban √°tpolitiz√°l√≥dott holokauszt eml√©k√©v kapcs√°n fogalmaz√≥dik meg a H√ļsv√©t ut√°ni p√°rbesz√©d folytat√°sa, √©s sz√≥ sem esik az eml√©kmŇĪ fel√°ll√≠t√°s√°nak elhalaszt√°s√°r√≥l."

Sz√≥val L√°z√°r hivatala azt √°ll√≠tja, hogy a most m√°r h√≠res-hirhedt lev√©lben Orb√°n a Holokauszt-eml√©k√©vrŇĎl √≠r, annak az √ľgy√©ben emlegeti a halaszt√°st, a szoborr√≥l sz√≥ sem esik.

Most azok kedv√©√©rt, akik nem akarnak bedŇĎlni annak a tr√ľkknek, hogy ha valaki lassan, hat√°rozottan mondja, hogy valami nem t√∂rt√©nt meg, akkor az t√©nyleg nem volt, itt egy kis kronol√≥gia.

Advertisement

Id√©n janu√°r 19-√©n sziv√°rgott ki a h√≠r, hogy a korm√°ny milyen n√°ci megsz√°ll√°si eml√©kmŇĪvet tervez a Szabads√°g t√©rre. A h√≠r azonnal felh√°bor√≠totta a balos, liber√°lis √©s zsid√≥ k√∂zv√©lem√©nyt. A helyzet od√°ig eszkal√°l√≥dott, hogy febru√°r 6-√©n zsid√≥ kerekasztalt√°rgyal√°st tartottak k√ľl√∂nb√∂zŇĎ zsid√≥ szervezetek L√°z√°r J√°nos minisztereln√∂ks√©gi √°llamtitk√°rral, majd a kor√°bban az √©rdekv√©delemben puh√°nynak tartott Mazsihisz febru√°r 10-√©n levelet √≠rt Orb√°n Viktor minisztereln√∂knek.

Advertisement

Az itt elolvashat√≥ lev√©l - ez a Minisztereln√∂ks√©g mostani reakci√≥j√°t √©rt√©kelve fontos elem - k√©t t√©m√°r√≥l sz√≥l. Az elsŇĎ fel√©ben arra k√©rik Orb√°nt, t√°rgyalj√°k √ļjra a Sorsok H√°z√°nak nevezett, a gyerekholokausztot bemutat√≥ √ļj j√≥zsefv√°rosi m√ļzeum terv√©t. A m√°sodik fele pedig a Szabads√°g t√©ri szoborr√≥l sz√≥l. A k√©t utols√≥ bekezd√©sben arra k√©rik Orb√°nt, errŇĎl is induljon p√°rbesz√©d.

Advertisement

A minisztereln√∂k febru√°r 19-√©n v√°laszolt a Mazsihisznek. Itt olvashat√≥ a lev√©l, ami j√≥val r√∂videbb a zsid√≥k√©n√°l. Orb√°n ebben vil√°gosan fogalmaz: a felvetett t√©m√°kr√≥l hajland√≥ t√°rgyalni, de mivel kamp√°ny van, ami nem kedvez az ilyesminek, az egyeztet√©st folytass√°k k√©sŇĎbb, h√ļsv√©t ut√°n. √ćgy fejezte be a minisztereln√∂k:

Ugyanakkor, mint √Ėn√∂k is tudj√°k, febru√°r 15-√©n a v√°laszt√°si kamp√°ny hivatalosan is elkezdŇĎd√∂tt. Bel√°tom, a mostani pillanat aligha alkalmas arra, hogy egy√ľtt√©rz√©ssel √©s higgadtan mondhassuk el v√©lem√©ny√ľnket egym√°snak. Az a vesz√©ly fenyeget, hogy a legnagyobb j√≥ sz√°nd√©k mellett sem halljuk meg egym√°s hangj√°t. Ez√©rt azt javaslom, hogy a p√°rbesz√©det a mindannyiunk sz√°m√°ra meg√ļjul√°st hoz√≥ h√ļsv√©ti √ľnnepek ut√°n folytassuk. Munkacsoportjaink, ha lehets√©ges, addig is folytass√°k a munk√°t.

Advertisement

A levelet elolvasva nem is k√©rd√©s, hogy a Minisztereln√∂ks√©g mostani, √©rthetetlen √°ll√≠t√°s√°val szemben Orb√°n a zsid√≥ lev√©lben felvetett √∂sszes t√©m√°ban a h√ļsv√©t ut√°ni folytat√°st javasolta, √©s a p√°rbesz√©dbe a szobor t√©m√°j√°t is bele√©rtette. Ha a f√©lre√©rthetetlen fogalmaz√°s nem lett volna el√©g, erŇĎteljes r√°utal√≥ magatart√°s volt, hogy ugyanezen a napon, febru√°r 19-√©n a korm√°ny Orb√°n vezet√©s√©vel √ļgy d√∂nt√∂tt, megv√°ltoztatja a n√©met megsz√°ll√°si eml√©kmŇĪ befejez√©si hat√°ridej√©t, m√°rcius 19-√©r√≥l m√°jus 31-√©re.

Ehhez k√©pest a v√°laszt√°sok ut√°n azonnal megindult a szonor kivitelez√©se, a Minisztereln√∂ks√©g most meg szem√©rmetlen√ľl azt √°ll√≠tja, eleve nem is volt sz√≥ halaszt√°sr√≥l a szobor √ľgy√©ben. Pedig Orb√°n is errŇĎl √≠rt a lev√©lben, √©s a korm√°nyhat√°rozat is arra utalt, hogy a kabinet meg akarja teremteni a lehetŇĎs√©get, hogy a h√ļsv√©t ut√°n √ļjraindul√≥ t√°rgyal√°sok eredm√©nyek√©nt jegelj√©k a szobortervet.

Advertisement

Hogy mi a megfejt√©se ennek a logik√°tlannak tŇĪnŇĎ esem√©nysornak?

Hát annyi, hogy Orbán heccelni akarja a zsidókat és a balos ellenzéket, és erre ugranak. A megoldás az lenne, hogy senki se foglalkozzon a kuncogó trollal, dehát ezt persze egyik fél sem fogja megállni, tudja ezt Orbán és dörzsöli is a tenyerét. Azt mondjuk most már én se értem, mit élvez ebben.