N√©zegetem eg√©sz nap a devizahitelesek sz√°m√°ra v√©gsŇĎ megold√°st hoz√≥ korm√°nyjavaslattal kapcsolatos h√≠reket, √©s hol hiszek a szememnek-f√ľlemnek, hol nem. Amikor a sz√©pecsk√©n k√∂rvonalaz√≥d√≥ szab√°lyokat l√°tom, hiszek. Amikor a k√∂r√≠t√©st hallgatom, nem hiszek.

De hagyjuk is a politikai l√≥zungokat ‚Äď m√°r csak az k√©ne, hogy Kov√°cs Zolt√°nt id√©zgessek itt nektek! ‚Äď, bŇĎven el√©g, ha a konkr√©tumokr√≥l besz√©l√ľnk n√©h√°ny sz√≥t.

A korm√°ny teh√°t a banksz√∂vets√©ggel a h√©tv√©g√©n k√∂t√∂tt meg√°llapod√°s √©rtelm√©ben kivezeti a rendszerbŇĎl a devizahiteleket a j√≥ b√ľd√∂s francba. Teszi ezt piaci √°rfolyamon. Ha j√≥l √©rtem, ez valamivel t√∂bb mint 250 forintos sv√°jci frankot √©s 300+ forintos eur√≥t jelent majd a legrosszabb esetben. Amennyiben azonban a forint erŇĎs√∂dne a kond√≠ci√≥k √ļjrat√°rgyal√°sa pillanat√°ig, akkor a kedves √ľgyfelek annyival jobban j√°rhatnak.

A forintos√≠t√°s elvben nem lesz k√∂telezŇĎ, de a gyakorlatban igen: csak az maradhat devizaad√≥s, akinek iszonyatosan komoly j√∂vedelme ‚Äď az egyszerŇĪs√©g kedv√©√©rt √ļgy mondom: miniszteri fizet√©se ‚Äď van, r√°ad√°sul nem forintban, hanem deviz√°ban.

Advertisement

Ilyenek igen kevesen lehetnek manaps√°g a p√°r sz√°zezer devizahiteles k√∂z√∂tt, √ļgyhogy engem nem is √©rdekelnek. A t√∂kfej K√≥sa Lajos sem √©rdekel.

Saj√°t magam √©rdeklem magamat, adja mag√°t, hogy rajtam kereszt√ľl okoskodjak.

Azok k√∂z√© a h√ľly√©k k√∂z√© tartozom, akik 2007 √©s 2008 fordul√≥j√°n vettek fel lak√°shitelt, sv√°jci frankosat. Az az√≥ta eltelt szŇĪk h√©t esztendŇĎben szorgalmasan t√∂rlesztettem a tartoz√°saimat, fill√©rre √ľgyes voltam h√≥napr√≥l h√≥napra. Nem vettem ig√©nybe az √°rfolyamg√°tat, nem volt mibŇĎl beleugranom az elŇĎt√∂rleszt√©ses szuperbuliba. Heveny√©szett sz√°m√≠t√°saim szerint kb. t√≠zmilli√≥ forintot utalhattam √°t a bankomnak ezenk√∂zben. Ennek a p√©nznek a j√≥val nagyobb r√©sze kamat-, a kisebb r√©sze tŇĎketartoz√°sra ment. Ut√≥bbi is cs√∂kkent annyival, hogy forintban sz√°m√≠tva tal√°n ‚Äď m√©g nem n√©ztem ut√°na hajsz√°lra ‚Äď csak h√°rom-n√©gy milli√≥val l√≥gok most t√∂bbel, mint amennyit annak idej√©n felvettem.

Advertisement

Csak h√°rom-n√©gy milli√≥val t√∂bbet ‚Äď plusz az √ļjrasz√°m√≠tand√≥ kamatokat ‚Äď kell kiizzadnom forintban az elk√∂vetkezendŇĎ √©vtizedekben.

Bagatell.

El√©g neh√©z azt a m√°r visszat√∂rlesztett t√≠zmilli√≥t nem kidobott p√©nznek tekinteni. Nem belegondolni, hogy h√°ny l√©legeztetŇĎg√©pet √ľveg bort vagy k√ľlf√∂ldi utaz√°st v√°s√°rolhattam volna belŇĎle, ahelyett, hogy elf√ļjta volna mindet a sz√©l.

Advertisement

Na jó, de ki a hibás abban, hogy ekkorát szoptam?

Azt gondolom, hogy én magam.

Nem vagyok p√©nz√ľgyi analfab√©ta, tiszt√°ban voltam vele, hogy a devizahitelnek eg√©szen komoly √°rfolyamkock√°zatai vannak. Ezzel egy√ľtt √ļgy √≠t√©ltem meg, hogy ha a lehetŇĎs√©g adott, ki kell haszn√°lni, m√°sk√©ppen nem tudtam volna R√≥mai parti n√©gyemeletes panelre cser√©lni az √ļjpesti t√≠zemeletes panelt. Klassz helyen √©lek az√≥ta, nem is rossz lak√°sban.

Advertisement

Eg√©szen eddig egy√©bk√©nt √ļgy tŇĪnt, hogy minden nyŇĪg √©s nyavalya ellen√©re jobban j√°rtam, mintha forintban ad√≥sodtam volna el. Most v√°ltozik a k√©plet: hi√°ba lettek volna magasabbak a r√©szletek forintban, legal√°bb a tŇĎketartoz√°som is cs√∂kkent volna.

Az √°rfolyamrizik√≥t teh√°t, ahogy mondtam, bekalkul√°ltam, de egy m√°sik fontos kock√°zati t√©nyezŇĎvel kev√©sb√© sz√°moltam. Azzal, hogy a vil√°gv√°ls√°gra ‚Äď ami akkor m√©g a fasorban sem volt ‚Äď egyre-m√°sra tragikusan rossz v√°laszokat ad majd a magyar gazdas√°gpolitika.

Advertisement

Úgyhogy ezt jól elbaszták nekem.

Nem-nem, szer√©ny sr√°c vagyok, egy√°ltal√°n nem v√°rtam, hogy a gondoskod√≥ √°llam oldja meg a probl√©m√°imat. Nem hiszem, hogy a devizahiteltelen ad√≥fizetŇĎk zs√≠rj√°n kellene eg√©szs√©gesre h√≠znom, √∂r√ľl√∂k, hogy ŇĎk mind megnyugodhatnak. Majd kigazd√°lkodom, √ļgy, ahogyan eddig is. R√°ad√°sul ki tudja: az is lehet, hogy ezzel a k√∂z√©p√°rfolyamos √©s egyoldal√ļ szerzŇĎd√©sm√≥dos√≠t√°sos h√ļz√°ssal siker√ľl faragni annyit a nyomorult tŇĎketartoz√°son ‚Äď plusz a havi r√©szleteken ‚Äď, hogy ne legyen t√∂bb, mint amennyit eredetileg megkaptam, meg amennyit mostan√°ban utalgatok. Nem lesz egyszerŇĪ, de h√°tha ‚Äď el√©gedett lenn√©k, ha √∂sszej√∂nne.

Advertisement

K√ľl√∂nben is. A nagysz√ľleim a m√°sodik nagy h√°bor√ļ ut√°n minden√ľket elvesztett√©k. A sz√ľleim a kommunizmus ut√°n az ukr√°n hiperinfl√°ci√≥ban minden√ľket elvesztett√©k. Magamat b√°rmelyik√ľkkel egy lapon eml√≠teni nett√≥ pof√°tlans√°g.

√ögyhogy eszem √°g√°ban sincs nyafogni.

Csak a r√©g ismert tanuls√°got szeretn√©m √ļjfent levonni, al√°h√ļzni √©s beboldozni ‚Äď amit mindig mindenki elfelejt ‚Äď: soha ne tervezzetek hossz√ļ t√°vra √©s soha ne b√≠zzatok senkiben √©s semmiben. Na √©s term√©szetesen addig ny√ļjt√≥zkodjatok, ameddig a takar√≥tok √©r!