Illustration for article titled Nem emlékszem olyasmire, hogy rámarkolt volna

Milyen éjjel-nappal együtt lenni egy zaklatóval egy zárt közösségben? Nagy cikk jelent meg a pannonhalmi szerzetes-tanár praktikáiról: több diákja is megnyílt, és mesélni kezdett.

Advertisement

Sarkadi Zsolt kőkemény olvasmányt írt a 444-re, amiben a hirhedt bencés szerzetes jó pár diákja arról mesélt, milyenek voltak a mindennapok és pontosan mit jelentett a testi-lelki zaklatás, amiben részük volt.

Advertisement

Bár Várszegi Asztrik főapát korábban azt nyilatkozta, hogy a tanár “illetlen érintéseinek” nem volt szexuális töltete, a beszámolókból világosan kiderül, hogy a tanár oldaláról egészen biztosan volt ilyen, hiszen nem egy diákjának többször is megérintette a péniszét, illetve az alkasát, belső combját simogatta.

Advertisement

De a cikknek nem ezek a részei az igazán érdekesek, hanem annak a mechanizmusnak a leírása, hogy egy kollégiumi tanár - függetlenül attól, hoigy éppen pap - hogyan tudja lelkileg terror alatt tartani a családjuktól elszakított kamasz fiúkat.

Itt van pár idézet, de ez tényleg az az írás, amit egyben érdemes húzóra elolvasni.

Advertisement
  • Lámpaoltás után az ágyam szélére ült, a mellkasomra tette a kezét, simogatott, ruha alatt is, a hasamon vagy a belsőcombomon. Többször benyúlt a pizsamanadrágomba. Nem emlékszem olyasmire, hogy rámarkolt volna a faszomra, de volt, hogy hozzáért
  • Ha valaki egy másik ember nadrágjába nyúl, az egy egészséges párkapcsolatban is erős jele annak, hogy többet szeretnél. Egészséges párkapcsolatban a felek között mellérendelt viszony van, választották egymást. Egy tanár-diák viszony se nem mellérendelő, se nem szabadon választott, tehát ez az egész nem normális. Érthető is, hogy radioaktív hulladékként temettük el ezeket az emlékeket magunkban.
  • Nekem az volt nehéz, hogy azt hittem, hogy az atya szerint én buzi vagyok, és ezért csinálta ezt. És mivel M-nek általában igaza volt, sokáig gondolkodtam azon, hogy tényleg buzi vagyok-e. Erről eddig senkinek sem tudtam beszélni, de volt egy időszak, amikor majdnem tönkrementem ebben.
  • A lelki részről sokkal nehezebb beszélni, alig tudom összefoglalni, hogy mi volt. Mert érted, az, hogy a hasamra teszi a kezét, az konkrét dolog, azt tudom, kimondom. DE EZ… EBBEN MEG CSAK ITT HABOGOK. Ez az igazán szörnyű, meg az, hogy ha nem lett volna a fizikai közeledés, akkor nem került volna be a hírekbe ez az egész. Összetört lelkek Pannonhalmán címmel nehéz lenne olvasott cikket írni.
Advertisement

A témában eddig ezt a posztot írtam.

Advertisement

és ezt :

Share This Story

Get our newsletter